2019. október 6., vasárnap

Életem szerelme

Tina Turner: Életem szerelme 




                                                                                 













Tina Turner nevét és zenéjét mindenki ismeri, korunk egyik legnagyobb sztárja. Energikus, kirobbanó tehetségű művész, igazi ikon a zenei életben. Pályafutása több mint 55 év sikert foglal magába. Ám a sikernek ára van. Keményen megdolgozott  a rivaldafény és a nemzetközi elismertségért. Közismert a bántalmazó, rossz házassága, nehéz válása, majd az önálló szólópálya kezdeti döccenői. Életéről film is készült 1993-ban, így valóban szinte mindent tudunk Tina életéről, sorsáról. Vagy mégsem? Mennyiben más a színpadi Tina, mint a már visszavonult magánember? Ez a könyv a második házasságával kezdődik, 2013-ban.

Miért érdemes elolvasni, miben is más ez a visszaemlékezés a szokásos sztár-életrajzoknál? Tina olyan mélységben és őszinte kitárulkozással beszél a színpad mögötti életéről, ami ritkaság. Mindarról, ami eddig nem jelent meg vele kapcsolatban. Az elképesztő hitéről, kitartásáról, új szerelméről és házasságáról, életének sorsdöntő tragédiáiról. Beszél szerelméről és kapcsolatukról Erwin Bach-hal. Vele 23 év után kötött házasságot egy pazar ünnepségen, Svájcban. Őszintén, ám cseppet sem kitárulkozóan beszél a közöttük lévő 16 év korkülönbségről is. Mély és ragaszkodó szerelmük kiállta az idő próbáját.

Tina Anna Mae Bullock néven született 1939. november 26-án. Felidézi, hogy volt már egy önéletrajzi könyv róla 1985-ben, ami ott ért véget, hogy visszatért és sikeres lett a Privat Dancer albuma és felkérték a Mad Max 3 egyik szerepére is. Nos, innen folytatja Tina. A rocknagyi, aki egy élő legenda elmeséli mi történt vele azóta. A Tennessee állambeli Nutbushból a rivaldafényen át hogyan lett Európa szerelmese, londoni, majd svájci lakos.


Természetesen nagyobb lépésekben, de feleleveníti az Ike melletti éveket, rossz házasságuk több olyan eseményét, ami öngyilkosságig vezette. Szerencsére megmentették az életét, de a válás elkerülhetetlen lett. Ike nem látott mást Tinában, mint az aranytojást tojó tyúkot. Kihasználta a végletekig zsarnokian bánt vele. Amikor Tina ide jutott, a budhista hit segített lelki békéjét megtalálni. Már lezárta ezt a nehéz éveket, beszél arról is miért nem jelent meg 2007-ben a nyilvánosság előtt, miért nem ment el Ike ravatalához. Megelevenedik néhány emlékezetes sláger keletkezése, háttere: Proud Mary, Natbush city limits, vagy a Spectorral való együttműködésből született River Deep, Mountain High története, sikere is a karrier fontos mozzanatai.
                                                                                                                                       

Olvashatunk a könyvben Tina szakmai életének főbb állomásairól. Ez értelemszerűen főleg az elmúlt harminc évről szól. Ekkor lett nem önálló és szabad szólóénekes, tudott művészi pályája kiteljesedni. A szólópályája beindulásában David Bowie is váratlanul nagy szerepet kapott. Hogy hogyan azt elmeséli Tina.
A sikert megérdemelten érte el, ám ez nem változtatta meg személyiségét.
Zenészbarátságokról is olvashatunk: Jagerrel vagy Bryan Adams-sal, Bonoval vagy éppen hogyan találtak egymásra Mark Knopfler gitárossal, akinek a visszatérő lemez címadó dalát köszönheti. Ezeket a sikerlemezeket, turnékat a rajongók és a nagyközönség ismeri, Tina is csupán néhányat emel ki. Kikerülhetetlen a Live Aid és a 180 ezer ember előtt lezajlott brazil koncertek emléke. Kronológikusan felsorolja a turnékat, néhány emlékezetes pillanatot kiemelve. Innen egyre mélyebb és érzékenyebb vizekre evez Tina. A magánélete nehézségeit is elmeséli most. Anyjával való zaklatott kapcsolatát, szerettei halálát, majd sorozatos betegségeit. Fia drámája zárja a kötetet. Anyai vallomása döbbenetes, sokkoló lezárást ad. Megindító erről olvasni.

Sorsának csillogó felét ismertük, most a magánember drámáiról, sorozatos betegségeiről is vall, amit eddig csak sejthettünk. Esküvője után nem sokkal sztrók érte, majd gyomorpanaszaiból rák alakult ki. Ha ez nem lenne elég, jött a vesebaja Az odaadó szerelem önzetlenségének szép pillanata hogy Erwin adta neki egyik veséjét. Mindeközben a svájci szervátültetés menetébe, a kezelésekbe is bepillantást nyerünk, ahogyan az állampolgári ismereteit is meggyőzően mutatja meg.
Tina kifejezetten büszkén meséli, hogy Ő volt a Vouge magazin legidősebb címlaplánya. Erre 75 évesen kérték fel.

Nagyszerű könyv sok eddig nem publikált fotóval és szívvel elmesélt személyes történettel.

                                                                                 



Tina Turner egyedülálló tehetségű nő, erővel és kitartással kombinálva. Volt szerencsém két budapesti koncertjén is látni őt. A Break every Rule turnéján 1987-ben és a Goldeneye koncerten 1996-ban a Népstadionban. Kiemelkedő, feledhetetlen élmény, ami tényleg életre szóló emlék.
Tina lezártnak tekinti pályáját, az életéről készült musicallel búcsúzik rajongóitól. Méltósággal.


Kiolvasható, már felkészült a végleges búcsúra. Erről is vall könyvében. Leszámolt múltja démonaival, megbocsájtott és tovább lépet. Tina egész élete, az elért sikerbe fektetett kitartása és hite példaértékű lehet mindenkinek. Egy bátran csodálható nő vallomása ez a kötet. Történetéből mi magunk is erőt meríthetünk az önállóságból, hogy lehet legyűrni az élet akadályait, örülni a sikernek és a boldog pillanatoknak. Azaz: teljes és boldog életet élni. Tina simply the best! Tina valóban egyszerűen a legjobb!






ITT tudod megrendelni a kiadótól közvetlenül ezt a remek életrajzot! 






Kossuth, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630994583 · Fordította: Nagy Boldizsár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése