2019. október 7., hétfő

Sebek a falon

Szelle Ákos: Sebek a falon




                                                                               













Az Animus Kiadó a skandináv krimik hazai legnagyobb és legjobb kiadója. A Millennium-sorozat, Jo Nesbo könyvei vagy éppen a Harry Potter regények is az ő kiadásukban jutottak el a magyar olvasókhoz. Hála és köszönet érte. Ez pedig most az első olyan krimije a kiadónak, amit magyar szerzőtől adtak ki. Ilyen még nem volt eddig. Valószínűleg némileg szembe megyek a többség véleményével.

Szelle Ákosra azért jó lesz figyelni. Tagadhatatlanul van benne írói potenciál. Nehéz dolgom van, krimiknél különösen a spoiler elkerülése miatt.
Tökéletesen hozza a magyar rögvalóságot, mint hátteret. Sötét, nagyon kilátástalanul életszagú a krimi. Nyelvezete is tulajdonképpen rendben van, olvastatja magát a történet. Izgalom is akad, még ha a gyilkosságok olyan "hirtelen" is történnek.

Itt-ott túl alpári ugyan némely szereplő megnyilvánulása, ami azért is zavaró, mert nőkről van szó. Tanult, okos, intelligens nőkről... Az alap történet a családon belüli erőszakra alapul, legyen elég ennyi. A zárt kisközösség élete és a múlt súlyos titkai egybefonódnak. Tragédiák beindítója lesz ez, hiszen egyszer minden titokra fény derül. A gonosz elszabadul Verkényben és gyilkolni kezd. Nem is akárhogy.

Amúgy szerintem teljességgel hihetetlen nekem a kiindulási eset. Ilyen nincs, ezt így ennyi éven át nem lehet titokban tartani. Főleg nem egy magyar faluban, ahol mindent látnak, tudnak, egymásról az emberek. Innentől borult számomra minden, lett erősen fikció. Azaz a kevesebb talán több lett volna. Készülj fel, kedves olvasó, lelkileg megrág, megtapos a történet. Még az én edzettnek vélt lelkem is kiborult rajta.


Sötét és nagyon gonosz a vége, beteg megoldást kaptam. Ilyet soha egyetlen skandináv krimiben sem olvastam még. Kissé túl tolta érzésem szerint a szerző a skandináv hangulatot, ez nagyon beteg befejezés. Igazából a skandináv cimke csak figyelemfelkeltés, köze nincs azokhoz. Bár biztosan lesznek, akiknek ez tetszetős. Nekem a durva háttér és alap nélkül hatásosabb és hihetőbb lett volna.

Tudom ez csupán az írói fantázia terméke, (szerencsére?) remélem nem a valóság, de nekem sok és ijesztő, sokkolóan brutális.Néhol feleslegesen az, de legfőképpen hihetetlen lett. Főhősünk, Kroszner Barnabás múltja, sorsa eléggé durva, drámáktól nem mentes gyermekkora volt. Ami sajnálatosan szintén jellemző és valós tény lehet. Erről olvashatunk a krimi első felében. Ez a családi háttér, ami természetesen kihat a jelen életére, mentalitására. Zaklatott lelke van, beilleszkedési problémáival küzd, keresi a helyét és a boldogságát. Azonban ő sem tudja, ezt hol és hogyan találhatná meg. Lóg bele a való világba, sodródik. Ezek a vívódásai tökéletesen érzékletesen jelennek meg a történetben.

A lepusztult kisváros háttérnek szuper, a mellék szereplők is elég jellemzőek. Ezt akár rejtett társadalomkritikának is vehetjük. Kocsmai hangulat, a rendőr teszetosza alakja és a pap kirohanása előre vetíti a továbbiakat. A történések filmszerűen pörögnek. Krimi lévén nem boncolgatnám, biztosan megtalálja a maga olvasótáborát. Vérbosszú, családi átok és dráma minden mennyiségben, lelki tragédiákkal megspékelt sorosokról olvashatunk.



ITT rendelheted meg, ha van merszed! Rajta, csak! 




Szelle Ákos: 1983ban Dombóváron született.Élete jelentős részét Pécsen töltötte. Ott végezte el a Pécsi Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet szakát. Sokáig szabadúszó könyv- és filmkritikusként írt online magazinoknak, de dolgozott grafikus és fordítóként is. Jelenleg marketingszöveg-író.








Animus, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246870

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése