2019. október 29., kedd

A lány, aki kétszer élt

David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt 
(Millennium 6.)



                                                                       

"Közeleg a bosszú, húgom, közeleg a bosszú!"










Stieg Larsson munkásságát a váratlan és korai halála sajnos gyorsan rövidre zárta. Világhíressé lett sorozata a Millennium rajongók bánatára töredék maradt. A tervezett 10 részből csupán három készült el Larsson tollából.


Jól megfigyelhető, hogy a kiadói és egyéb nyomásra létrejött folytatások megosztották világszerte a rajongókat. A skandináv krimi egyik legnépszerűbb és meghatározó szerzője Stieg Larsson.
Sokan egyértelműen elutasították David próbálkozásait, a varázslat nem működött már náluk. Tény, hogy nem kis nyomás lehetett Lagercrantz vállain. Bátor, merész ábrándnak tűnt a folytatás, amit azért ismerjük el, mint lehetőséget, kár lett volna kihagyni. Azonban összehasonlítani a sorozat első három részét a folytatással, elkerülhetetlen.

Bevallom, én vártam, akartam, bíztam Lagercrantzban. Ami a negyedik rész esetében egy biztató folytatást eredményezett. Kedvenc hőseink újra életre keltek! Lisbeth Salander a "tetovált lány" és újságíró barátja Mikael Blomkvist kalandjait jó volt olvasni, kíváncsian vártam magam is az újabb részt.

Azonban ez az öröm fokozatosan hagyott alább... Így, egyben nézve a második hármast, a David-féle egységet, az egyre kevésbé tudta a Larsson-féle stílust és hangulatot, történetvezetést visszaadni. Be kell látni, David Lagercrantz nem Stieg Larsson. Igen, ott vannak a jól ismert szereplők, akik sajnos egyre jobban távolodnak Larsson univerzumától. A sötét, nyomasztó hangulat nagyon hiányzik, az ötödik részben még megvolt, de a végére már-már nevetségessé válik, pedig egy temetéssel zárul az a történet... amit Lisbeth ott előad...na, az nagyon nem Ő! Természetesen, mint egy sima krimi jól funkcionált, ám mint a sorozat része nem volt igazán hatásos folytatás.


Nagy várakozással vettem kézbe a lezárást. A lány, aki kétszer élt az új, hatodik rész legnagyobb előnye, hogy vége, lezárul a Millennium-sorozat. Sajnáljuk, persze, már mióta Larsson lecsukta a szemeit.. de végleg el kell engednünk hőseinket. David minden igyekezete ellenére, továbbra sem tudott kitörni, igazán felnőni a feladathoz. David valóban lehet egy remek újságíró, azonban a regényírás egy más műfaj.

Erről a záró részről röviden ennyit: lapos, kusza, érezhetően kierőszakolt. A fő karakterek úgy érzem kicsit (nagyon) háttérbe szorultak. Lisbeth és Blomkvist mellékszereplők a saját regényükben, talán két közös jelenetük van. Még azt is el tudom fogadni, Lisbeth konszolidáltabb, változik Ő is. Pedig a kezdet ígéretes. Lisbeth akciója jó nyitás, ahogyan a Stockholm belvárosában talált hajléktalan férfi holtteste is komoly problémákat okoz.  Nem csupán a városképet rontja, de egyáltalán a kilétét is sűrű homály fedi. Vajon kinek volt útjában és miért ölte meg az egykori sherpát? A másik nagy kérdés: hogyan került be az országba? Ennek kiderítése elég érdekes problémákat vonultat fel, még a DNS-kutatás titkaiba is beleshetünk.
Később a védelmi miniszter kerül képbe, az Ő évekkel korábbi hegymászós kalandja lesz a fő események kulcsa. Ez az, ami elég kusza és zavaros volt szerintem. Valami olyan érzésem volt, ami a svéd hegymászóról írt regényből kimaradt, az ide beépítette David. Megspékelte a politikai háttérrel, múltbéli hibával és egy kis szerelemmel, a napjainkra oly jellemző trollgyárak kérdésével. Ez az orosz vonal úgy tűnik kihagyhatatlannak látszik, ha politika kerül szóba.

Jobb lett volna, ha a két lányra, Lisbeth és Camilla sorsára, a közöttük lévő kapcsolatra koncentrált volna csak a történet. Voltak pillanatok, amikor azt érezem, már csak a helykitöltésre megy az egész. Az emlékeztetőnek szánt ismétlődések is inkább zavaróak lettek már. A negyedik rész az Ami nem öl meg szerintem vállalható, egészen jól sikerült. Talán mint egy "sima skandináv krimi a Mint az árnyék is szórakoztató és jó még. Ez a befejezés azonban sajnos érezhetően kierőszakolt. Ami nagy pozitívum még, az a gyönyörű borító. Ez tökéletesen illeszkedik az előzőekhez.




Minden könyv megtalálja a maga olvasóit, úgy ez is bizonyára sokakat olvasásra késztet. Nem kell várni hatalmas durranást, parádés befejezést, az sajnos elmarad. Olvasható, érdekes háttérrel bír, érezhető az igyekezet, mégis kettős érzéseim voltak. Nem lett "bűnrossz", de azért az elsők maradnak a kedvenceim. Számomra a Millennium örökre trilógia marad.


"- Lisbeth.. vége van? - kérdezte elgyötörten Mikael.
- Vége van - felelte Lisbeth"


ITT tudod kedvezménnyel megszerezni Lisbeth utolsó kalandját a kiadótól! 



A könyv fülszövege:
A lány, aki kétszer élt a Stieg Larsson által elindított, zseniális „tetovált lány” sorozat utolsó része. A szerző, David Lagercrantz bevezet bennünket a politikai botrányok, hatalmi játékok és az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világába, miközben megtudhatjuk, milyen fordulatokat tartogat a sors Mikael Blomkvist és Lisbeth…




David Lagercrantz: 1962. szeptember 4. (Solna, Svédország) Újságíró.
Lagercrantz írta a fiatalon, tragikus balesetben elhunyt svéd hegymászó Göran Kropp életrajzát és a magyarul is megjelent Zlatan Ibrahimovic sztorit. Feleségével és három gyermekével él Stockholmban.







Animus, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242988 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése