2019. október 16., szerda

Festő a mosogató alatt

Afonso Cruz: Festő a mosogató alatt

                                                                       
"Az egész világ lefelé húz, de a minket szerető kezek a magasba repítenek.
Fáradhatatlanul."

A Typotex Világirodalom sorozatban olvastam már ukrán, cseh, lengyel, norvég szerzők műveit. Bátran ajánlom ezeket az értékes és tartalmas köteteket, nem csak a ritkaságokat, különlegesebb témákat kedvelő olvasóknak. Európa kortárs irodalmi palettájára mindenképpen érdemes figyelni. Most a portugál Afonso Cruz frissen megjelent, idehaza harmadik kötetét ajánlom, tőle ez az első olvasásom.A szerző már nem először látogatott el hazánkba, és remélem még jönni fog máskor is. Egy tartalmas, humorosan személyes beszélgetésen ismerhette meg az érdeklődő nagyérdemű a szerzőt és új kötetét, annak keletkezési hátterét az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. Engem már a bemutatón megvett az író személyiségével, humorával. Ebben a könyvében egy könnyedebb történetet ismerhetünk meg, ami valóságra épül. A szöveg tele van metaforával, furcsa figurák népesítik be. Mellé hangulatkeltő remek rajzaival és fotókkal illusztrálta. Cruz pályáját grafikusként kezdte, zenél is szabadidejében. Saját könyveinek tipográfiáját is mindig maga alkotja meg. Nincs ez most sem másképp a Festő a mosogató alatt esetében sem. A látszólag egyszerű, hétköznapi történetben súlyos gondolatok, mondatok bújnak meg. A könyv rövid epizódokból épül fel.
A szerző a jól összehangolt gondolataival egy lineáris történetet mesél el olvasóinak. Egy gyönyörű történet, költői képekkel, amelyek arra késztetik az olvasót, hogy ne hagyja abba az olvasást.
Ebből Jozef Sors Pozsonyban született, zsidó festő élete bontakozik ki előttünk. Ő a nácizmus elől volt kénytelen elmenekülni. Egy sajátos történet, egy fejlődésregény a 20. század borzalmai közepette, ami a reményt is megcsillantja. Mi más lehetne, ami erőt ad, túlélni, legyőzni a nehézségeket. Jozef Sors pályáját követve Afonso Cruz ügyesen épít fel egy regényt, hittel és érzékenységgel, groteszk humorral ábrázolva az élet megpróbáltatásait.

A történet, amelyben különösen a szem fontosságát, az életbeli látásmódot helyezi a figyelem középpontjába az emberi egymásrautaltságról mesél. Azt nem árt tudni, hogy a valóságban a szerző nagyszülei tényleg bújtattak egy festőt a mosogató alatt. Ebből a valóságmagból indul ki a regény. A fikció az élet pótléka, egy alternatívát ad, mi és hogyan is történhetett. Ezt a gondolatot bontja ki, viszi tovább Cruz. Az illusztrációk önmagában egy különös érzékenységet adnak az értékes szöveghez. A már-már költői szövegek hagynak gondolkodni, de mindenki számára szórakoztatóak is egyszerre. Akár állíthatunk párhuzamot is saját életünk meghatározó döntéseivel Jozef életéhez. A befejezést kissé hirtelennek éreztem.

Afonso Cruz ötletes fantáziájával kelti életre előttünk Jozef életének meghatározó pillanatait.
Az epilógus még szebbé, kerekebbé tette a művet.


ITT tudod megrendelni kiadói kedvezménnyel! Afonso Cruz (1971) sokoldalú figura: nem csak író, hanem kiváló grafikus és közismert zenész is egyben. Könyveit saját alkotásai díszítik, de számtalan mesekönyvet is illusztrált már, és ezen kívül még animációs filmeket is rendez. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, vagy ha kell, hát énekel. Írói karrierje 2008-ban indult az Isten húsa (A Carne de Deus) című regényével. Nagyon termékeny alkotó, írásaival számos portugál díjat nyert már. Legjelentősebb nemzetközi sikere, hogy A Kokoschka babája 2012-ben elnyerte az Európai Unió irodalmi díját.Typotex Elektronikus, 2019
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634930440 · Fordította: Király Szabolcs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése