2019. október 17., csütörtök

Erdély lángjai

Bányai D. Ilona: Erdély lángjai 





                                                                                               

"a hatalom és a becsület ritkán jár kézen fogva!"









Hosszas várakozás után megérkezett a Boszorkánykör és a Vér jogán szereplőinek sorsát bemutató történet lezárása. Olvasmányos, jól megírt történet kerekedik a lapokon. Ármány és árulás, cselszövés, szerelem adja az történet savát-borsát. Most is több szálon fut a cselekmény.


A három főszereplő leány élete, három különböző női sorsot mutat be Mátyás korából. Az 1400-as években járunk, Mátyás karaktere itt kissé visszafogottabb, mint az előző részben. Karizmatikus királyunk nehéz helyzetben van. A rend és a béke viszonylagos. Az országot nem csak a török, vagy a volt após seregei fenyegetik, de a királyi kincstár is üres... Mi más is lehetne a megoldás, mint újabb adók, az eddigi királyi kedvezmények megvonása. Ezt természetesen a nagyurak sem nézik jó szemmel. Erdély helyzete különösen sarokkő a regényben. Az elszakadás kérdése, az önálló király személye a vajdák álma, erre szervezkednek. A belső békétlenség, a forrongó helyzet több izgalmas pillanatot eredményez. A titkos összeesküvés lángjainak már csak egy szikra kell, egy vezető, aki az élére állna. A cselekményben erre tesznek kísérletet, próbálják Szapolyait és a erdélyi püspököt is jobb belátásra bírni.


Hősnőink életébe különböző módon beköszönt a szerelem, lángra lobbannak a szívek is. Anna és Panka után itt a főszerep és az események sűrűje Rózsa alakja körül forog.
Rózsa elképesztő, erős női karakter, akinek születése és gyerekkora is sűrű titkok között, szegénységben telt. Az egykori kondás leánya, akinek az esze és a szíve a helyén van, kimagaslik a történetből. Végre megismeri igazi apját is. Az erdélyi vajdák éppen ezt a pillanatot kihasználva igyekszenek döntésre bírni Szapolyai családját. Rózsa sorsa további nehéz helyzetekkel pereg tovább. Van itt emberrablás, ármány, súlyos betegség, a belső harcok mellé. Ezek megoldása a adja majd elég meglepő módon a megoldást. A szívnek parancsolni nem lehet, a szerelmesek, ha nehezen is, de egymásra találnak. Ezzel mentve Mátyást a belső harcoktól. Szép megoldás, a lehető legbékésebb megoldás a vér nélküli békére a szerelem.


Az írónő nem kíméli egy cseppet sem Rózsa alakját. Számtalan nehézséget, akadályt kell legyőznie.
A cserfes, bátor lány derekasan küzd mindvégig. Terkával és Pankával a barátság köteléke erős, különösen amikor rájuk köszönt a szerelem is. A három lánynak most is össze kell tartania, ez a barátság ereje, ami a boldogságot is elhozza a szereplőknek. Történelmi kalandregény, népmese ízű fordulatokkal, sorsokkal.
Az előző kötetek mesés, romantikus hangulata most is remekül működik, már az első oldalaktól elvarázsolt és nem engedett. A régi típusú történetmesélést idéző regény első sorban a női olvasóknak lehet kiváló szórakozás.

A régi magyar mondák hangulatát idézi a középkori Magyarországon játszódó történet. A regény szereplői olyan karakterek, amelyek a való, jelenkori életünkben is léteznek. Az előző rész A vér jogán egy lendületes, kalandosabb, de leginkább izgalmasabb része volt a sorozatnak. Az előző részhez képest a történelmi események és személyek, a háttér kisebb szerepet kaptak, azonban az
akkori életet szemléletesen jelenik meg.

A történet szelídebb, mesésebb, most a romantika felé kanyarodunk. Bányai D. Ilona gördülékeny stílusban meséli tovább a leányok sorsát. A három hősnő, három különböző sors, karakter.
Olvastatja magát a regény. A szemléletes és gyönyörű tájleírások, vagy a karakterek jellemzése a megfelelő aranyban keveredik a politikai háttérrel. A történet az emberi sorsokról, érzelmekről mesél. Izgalmas időutazás, ahol Mátyás érzelmeiről is kapunk képet. A Boszorkánykörben megismert hősnőink kalandjai itt lezárulnak, de biztosan remélem, lesz egy újabb mese az írónő tarsolyában.



ITT tudod megszerezni a Lazi Kiadótól kedvezménnyel a regényt! 





Bányai D. Ilona:
Első novellái 2012-ben jelentek meg, a Sár, vér, levendula antológiában. majd Az öreg című novellájából hangjáték is készült. Első regénye a Boszorkánykör 2016-ban került az olvasókhoz , ezt követte a Vér jogán 2017-ben. Tagja a Történelmiregény-írók Társaságának.


Lazi, Budapest, 2019
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632674384

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése