2019. október 24., csütörtök

A Jekyll-rejtély

Robert Masello: A Jekyll-rejtély 




                                                                                     













A Jekyll-rejtély egy kellően izgalmas, sötét történet, egy újabb kiváló regény Robert Masello laboratóriumából.

Általában szívesen írok hosszabb értékeléseket, de van, amikor nem csak a spoiler miatt, de jobb egy rövidebb figyelemfelkeltő ajánló. Masello kötete önmagáért beszél, olvassátok el. Csodára nem vagyok én sem képes, ezt a könyv szerzője már megtette helyettem. Engem már tuti, hogy megvett az író. Eddig a magyarul megjelent három könyvét mindegyiket olvastam. Mind a három kedvenc lett, ez mindent elmond. Az újabb történet ismét fantasztikus lett!


Az új kötet megjelenése több okból is izgalmas vállalkozásnak tetszett. Robert Louis Stevenson élete önmagában is elég izgalmas, amiről olvastam már egy másik életrajzban. Az író nevét már korán megjegyeztem, kiskamaszként a Kincses sziget volt az egyik legkedvencebb, meghatározó élményt adó könyvem. Erről itt is olvashattam háttér-információkat.
A Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete pedig Stevenson talán legismertebb regénye. Masello kötete is erre épül. Az a tény, hogy Stevenson a könyv egyik főszereplője, csak növeli az érdekességét ennek a csavaros mesének. Robert Louis Stevenson valós életének történetét remekül ötvözi a kitalált mesével Masello.

A történet a Masellónál már megismert mintát követi, időben két párhuzamos szálon bontakozik ki előttünk a misztikus thriller cselekménye. Bámulatos, mennyire ügyesen gyúrja egybe a szálakat az író.
Elsőnek napjainkban a Topanga kanyonban, Kaliforniában indul a mese. Majd egy nagy ugrással 1881-ben folytatódik a regény. Az Alpok hófödte csúcsai között Davosban kezelteti tüdőbetegségét Stevenson. A klinika egy régi kúria, amely az Alpokban van, és egy kísérleti gyógymódot alkalmaznak az írónál. Ez már sokban emlékeztetett a Jekyll-laboratóriumra. A híres tulajdonos, Dr. Rüedi furcsa és nagyon veszélyes kísérleteket folytat. A könyv valósághű karakterekkel van tele.
A valós életrajzi adatok, majd a nagy mű születésének lehetünk tanúi ezekben a fejezetekben. Az irodalmi adalékok és életrajzi tények sokat tesznek a történethez. A tizenkilencedik század végének hangulata, Európa képe eleinte jobban lekötött. Érdekes időutazás volt ez a része a regénynek.

„Robert Louis Stevenson hagyatéka rettenetes titkot tár fel – Hasfelmetsző Jack személyazonosságát és egy titokzatos elixírt. Aki megissza, mágikus erő birtokába kerül...”

A Los Angeles melletti Topanga-kanyonban zajló események lassabban alakultak ki. Itt a főhősünk
 Rafael Salazar lesz. Egy idő után már annyira fokozta a szerző az izgalmakat, sűrűsödött a rejtély, hogy faltam a lapokat. Rövid fejezetek váltják egymást, jól és könnyen olvasható a cselekmény.
Itt találják meg egy régi hajókofferben a Robert Louis Stevenson által írt titkos naplót, egyéb holmik mellett. Izgalmas kaland veszi ezzel kezdetét, ami meglepő véget ér. Masello ügyesen megtesz mindent, hogy megtévessze olvasóit.

A könyv jól nyomon követi Jekyll és Hyde történetét. A színpadra állított mű után elszabadul a pokol Londonban. Megjelenik Hasfelmetsző Jack, aki egy erős karaktere a történetnek, úgy hogy szinte nincs is jelen. Ahogy Hasfelmetsző Jack áldozatinak száma egyre emelkedik, úgy növekszik tovább a rejtély. A feszültségkeltés minden kelléke hatásosan jelenik meg. A remek hangulatú korrajz és a legendás gyilkos portréja, a korabeli London ködös városképe, a szűk és sötét sikátorok, az elhatalmasodó őrület, a félelem az emberekre gyakorolt hatás jellemzői tökéletesen megelevenednek a történetben. A nyomozásról is kapunk képet, a titokzatos gyilkosságokkal a végletekig emeli a titok sűrűjét. Van-e valós kapcsolat a sorozatgyilkos Jack és a szerző között? 
Izgalmas érdekesség, hogy maga Stevenson és a Jekyllt alakító színész is a gyanúsítottak közt szerepelt. A valóság és a kaland, rejtély és sötét misztikum adja regény élvezetes pillanatait. A valós történelem és a horror-elemek keresztezi az abszolút szórakoztató és gondolkodást adó cselekményt.
 A megoldás pedig egy igazi cliffhanger amelyet ragyogóan épített fel az író. Érdemes a végén lévő szerzői jegyzetre is időt hagyni.

ITT tudod a kiadótól megrendelni kedvezménnyel a regényt! 



Robert Masello díjnyertes újságíró, televíziós író, illetve számos bestseller és ismeretterjesztő könyv szerzője. Legújabb, több mint tucatnyi nyelvre lefordított regényei: Az Einstein-prófécia, A Romanov-kereszt, A Medúza-amulett és a Vér és jég. Hat évig a Claremont McKenna College irodalom vendégelőadója volt. Evanstonban született, jelenleg Santa Monicában él.



XXI. Század, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915482 · Fordította: Békési József





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése