2024. június 4., kedd

Erika ​néni

 




Rényi Ádám: Erika ​néni

és további felnőttmesék





                                             










Az Osztálytalálkozó és a Bezzeggyerek után végre megjelent Rényi Ádám harmadik novelláskötete.

Hogy őszinte legyek, még nagyon a könyv hatása alatt állok. Újra elkapott a történetek hangulata, a kifejező rövidsége, a fanyar valóság és a meglepő-meghökkentő csattanók. Mindezt szórakoztató formában tálalja a szerző. Most is sokféle témáról, különféle élethelyzeteket bemutatva izgalmas, humoros és groteszk meséket tár elénk a szerző. Nagy fegyelemmel csemegéztem a harminc novella között, beosztva hogy tovább tartson, ne együltömben olvassam végig a könyvet. Nem is szabad rohanva olvasni, érdemes kiélvezni, beosztani, apránként adagolni, mint egy doboz különleges bonbont. 


                                        
Aki ismeri az előzőeket, biztos vagyok benne, ezt is szeretni fogja. Még úgyis, hogy több esetben ráéreztem mi lesz a csattanó, hová fut ki a történet. Rényi Ádám most is biztos kézzel, jó érzékkel zárta le a novellákat. Szórakoztatóak és meghökkentőek, szomorúak vagy viccesek, de elgondolkodtatóak ezek az ellesett életképek. Ilyenek vagyunk mi, emberek: esendően gyarlók, cseppet sem hibátlanok.

A címadó novella szó szerint "ütősre" sikerült. Nem akarok poéngyilkos lenni, talán meglepő is a végkifejlet, de igen, van az a pillanat, amikor igenis kell a csattanó. Nemes bosszú, ha mondhatok ilyet, ami néhány dolgot, ha utólag is, de helyre rak az ember lelkében. Az is bizonyos, mindenki találkozott már ilyen tanerővel. (az enyémet Feri bácsinak hívták...)

A novellákban legtöbbször egyszerű, ismerős hétköznapi helyzetekbe kapunk bepillantást. Életmesék rólunk, emberekről, kis Rényi-féle görbetükör. A vicces és szórakoztatóan könnyed írásokból a kedvenceim: Dedikált példány, Téves kiszállítás, Szülői értekezlet, Kapuzárási pánik, Post it. Igazi mai tündérmese Az utolsó fuvar fordulatos, meglepő befejezéssel. Legtöbbje amolyan "tévedések vígjátéka", ettől életszerűek a történetek. Néha elbeszélünk egymás mellett, vagy nem is figyelünk a másikra. Felvillan a szeretettel megrajzolt szereplők múltja, a humor, az irónia, a szellemesség sem tűnik el. Sokkoló krimiparódia is akad, ilyen a Törzsvendég története. Ki gondolná, de a holokauszt is lehet téma. A 64907 novella kifejező és zseniális felépítésű. Elképesztő befejezése egy hazugságra épült életnek. Szeretem, ha továbbgondolkodásra ad alkalmat a szerző, nos, ez ilyen novella.

Visszatérő téma az élet múlandósága. Ez a kérdés is szerintem mindenkit foglalkoztat és érint. Különösen szívfájdító lezárása, elkerülhetetlen befejezése ez az életek. Nem csak elgondolkodtatóak és szomorúan valóságosak ezek az írások. Van bennük valami megható báj, finom életszeretet. Imádtam Hédi nénit és Endre bácsit a Mosás, berakás két főhősét. Valami ilyen lehet az örök, sírig tartó szerelem. A Máglyarakás egy anya levele, utolsó tanácsaival ellátott búcsúja fiához. Talán már a síron túlról. A Papa karácsonya is egy őszinte pillanata az élet lezárásának.

Megkerülhetetlen és kihagyhatatlan a mindennapjainkat mérgező politikai háttér. Döbbenetes és húsba vágó valósággal találkozunk. A megidézett képek sajnos ismerősek. Elegáns stílusban reflektál ezekre a történésekre a szerző. Az Élő Költők Társasága címűt emelném ki. Fájó kordokumentum bújik meg a sorok közt. A közismert történésekre mindenki ráismer, az garantált. Lehet gondolkodni, mit hagyunk hátra magunkról az utókornak, mibe nőnek fel majd gyermekeink. Vitriolos társadalomkritika van ezekben a novellákban.

Erika néni, üdv a csapatban! Jó volt olvasni mindegyik történetet, hiszen az irodalom feladata a szórakoztatás is. Sok apró történet, de mindegyik más, megvan a maga varázsa. Rényi Ádám korábban azt nyilatkozta egy interjúban: "Fáradt embereknek írok". Tökéletes kikapcsolódás a szürke hétköznapokból, ami felráz és visszaadja az ember életkedvét. Mert az élet édes, mint a Máglyarakás. Már csupán azért izgulok, ha sorba állok a szerző dedikálásán, ne Gézát írjon a könyvembe!




ITT kedvezménnyel rendelhető a 21. Század Kiadótól, akár csomagban az előzőekkel is!



                 

Rényi Ádám (Budapest, 1977. ápr. 23.-) a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró, szerkesztő, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát francia nyelv és irodalom, valamint média szakon. Rényi Ádám pályáját újságíróként kezdte.

Első novelláskötete Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek címmel 2021-ben jelent meg. Ezt követte A bezzeggyerek 2022-ben.



XXI. Század, Budapest, 2024
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684472 · Megjelenés időpontja: 2024. június 4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése