2024. június 5., szerda

Mindenkinek ​megvan a keresztje

 



Hjorth & Rosenfeldt:
Mindenkinek ​megvan a keresztje

(Sebastian Bergman 8.)






                                                           




"Sebastian Bergman sok szempontból egy dinoszaurusz volt."




Az egyik kedvencem ez a sorozat... volt. A könyv olvasásakor is még lapoztam volna a végén, de lezárult, nincs tovább, befejezték. Kurtán és furcsán, talán nem túl illőn, de Sebastian Bergman története úgy tűnik itt és most véget ért. Persze gyorsan megnyugtatom az olvasókat, egy pici lehetőséget, némi fényt még látok, talán elképzelhető a folytatás. A lehetőség azért ott van. Az idő és a két szerző ezt majd eldönti.

      
A krimi tökéletes, sötét és csavaros, összetett. A szerzőpáros az érdeklődést végig tudta tartani. Természetesen egy igazán szórakoztató olvasmány, több különböző szállal, amelyek egy drámai finálé köré szövődnek. 
Az újabb sorozatgyilkos tettei természetesen Bergmanhoz vezetnek. Egy sertéstelepen kezdünk... A megoldás meglepő és sokkoló, mire kiderül a végén az igazság. Szinte végig fantomot üldöznek, annyira jól kitalált a krimiszál. A történet emberi oldala válik hangsúlyossá, főleg a magánéleti szálakra épül. Ügyesen felvillannak a sorozat korábbi részei, még a legelsőre, az Ingoványra is akad utalás. Bemutatja azt is, hogy ki hogyan dolgozza fel Billy esetét, hiszen mindenkit sokkolt a tény. A skandináv krimik egyik fő jellemzője, hogy a szereplők, nyomozók hátterét, magánéleti problémáit is alaposan megismerhetjük. Mindennek helye, szerepe van a cselekményben. Ahogy lassan alakul a kirakós, úgy fokozódik az izgalom, emelkedik az olvasó pulzusa. Az írók stílusa, történetmesélési módja még jobban ráerősít erre. A történet dramaturgiája tökéletes.


A krimi utóbbi részeit a Billy körüli bonyodalmak éltették, vitték tovább az eseményeket. Szinte ez volt a fő vonal. A két szerző megmutatja tudása legjavát, nem okozott csalódást a befejezés.
Bár Billy börtönben van, lesz még meglepő és váratlan fordulat a sorsában.
A királyi nyomozócsoport minden tagját megviseli társuk, kollégájuk története, komoly válságban vannak. A főnökség menteni igyekszik a mundér becsületét, Vanja és Torkel sorsa a tét.
Sebastián élete rendeződni látszik, a húsz évvel korábbi thaiföldi cunami minden mozaikja rejtélyes módon, de a helyére kerül, azonban mégsem hoz igazi feloldozást. Emberi drámák adják a történet mozgatórugóját, a cím nagyon találó és kifejező. Vanja és Ursula illetve a többi nyomozó egyéni sorsában is lesznek fordulatok. Sőt, még a gyilkos esetében is, aki agyafúrt, csalódott ember. Neki is megvan az  a bizonyos kereszteje, de ez nem adhat felmentést neki. 
A szerelem és a gyűlölet a fő mozgatórugója a történetnek, még Ellinor is visszatér. Azonban ahogy már korábban is, a szerelem szó szerint elvette az eszét, ami további bonyodalmakba sodorja kedvenc pszichológusunk életét. Félelmetes karakter az bizonyos.


Búcsúzom a sorozattól, abban bízva, hogy ha némi szünet után, de történik valami. Így nem engedhetjük el Sebastiánt. A megkeseredett, mogorva férfi folyamtos változáson ment keresztül, én végig kedveltem különc, de zseniális figuráját. A filmszerűen pergő krimi befejezése egy cliffhanger, mindenképpen ütősre, kifejezetten drámaira sikerült. Lélektani dráma ez a javából, ami többszörösen meglepő eredményt hoz. Izgalmas történetvezetés, fordulatok jellemzik és bár elvileg vége a sorozatnak, de várom a folytatást.
Az olvasmányos, gördülékeny történetet Dobosi Beáta nagyszerű tolmácsolásában olvashatjuk.





ITT kiadói kedvezménnyel rendelhető a kötet!











               
Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.

Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédország-szerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. 
Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba. 

A Bergman-sorozat további kötetei: A tanítvány, Sír a hegyekben, A néma lány, Méltatlanok, Egyetlen igazság, Ki mint vet. A sorozat 34 nyelven, 7 millió példányban kelt el világszerte.










Animus, Budapest, 2024
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636145026 · Fordította: Dobosi Beáta






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése