2024. június 24., hétfő

Szabadság

 



Arne Dahl: Szabadság
(Berger & Blom 4.)


                    







Ritkán ragad meg annyira egy krimi, mint Arne Dahl Szabadság című története. Arne Dahl ismét megmutatja, mennyire fontos jól felépíteni egy történetet, és ő ebben profi. Ezt már többször bizonyította, hiszen ez a negyedik kaland, amiben Berger és Blom nyomoznak.

Erőssége tehát a sztori jó felépítésén, kidolgozásán túl a kiváló karakterleírásban, a váratlan cselekményfordulatokban és a vizuális hangulatteremtésben rejlik. Sam Berger és Molly Blom kapcsolata tovább fejlődik, ők ketten a krimiirodalomban egyedülálló nyomozópárost alkotnak.

         
Azok az olvasók, akik ismerik a svéd szerző korábbi munkáit, jól nyomon követhetik Dahl összes védjegyét, krimijeinek minden jellemzőjét. Kifejezetten tetszik például a klasszikus irodalmi szövegekre vagy az ókori skandináv mitológiára való kiterjedt hivatkozások, utalások. 

Arne Dahl prózájának különleges aurája van. Messze nem a megszokott skandináv krimi ez, a főszereplők belső gondolatai, lelkizése emberivé teszi őket. Különösen a megviselt Sam Berger lelke van most előtérben: a válása, a két fiától való elszakadás mellé társa Molly is eltűnik egy időre. Kedvelem a sötét, összetett cselekmény mesteri fordulatait, ahogy bevisz az erdőbe az író... A kiszámított, lassú tempóban kibontakozó regény a második részében felgyorsul.


Sam Berger volt nyomozó elhagyta a rendőrséget, és biztonsági tanácsadóként keresi kenyerét, ami nem okoz neki megelégedést. Az elveszett, magára maradt magányos férfi érzései remekül adja visza a szerző. A magány érzetét erősíti, hogy partnere, Molly Blom is eltűnt. Egy terapeutához jár, aki megkéri, hogy kutassa fel egyik kliensét, akit valószínűleg elraboltak. Az idő rövid, az óra ketyeg, a jutalom nagyvonalú. Sam Berger elfogadja a megbízást.

A cselekmény innen nagyon gyorsan felépül, és minden az eltűnt Nadja Karlsson megtalálása körül forog. Dahl fontossá teszi az időt a visszafelé ketyegő óra révén. Aztán felbukkan Molly...és minden felpörög. Bergert szinte lehetetlen helyzetbe hozza a szerző, mert most két eltűnésről van szó. Molly életéből is kapunk még visszatekintést, ami drámai és meglepő egyszerre. Hamarosan ráébrednek, hogy ki is a valódi célpont, ki a vadászott préda. Nem mindenki az, aminek mutatja magát. A tét hatalmas, sok millió eurós kincsvadászat veszi kezdetét. A történet egyszerre lebilincselő és felkavaró, ad bőven gondolkodni valót az olvasónak.

A cselekmény alapos felépítésű. Berger hamar arra gyanakszik, hogy mindent előre megtervezett terv szerint hajtanak végre, és ebben még a főnöke is szerepet játszott. Az erőteljesen ábrázolt szereplők lendületesen játsszák szerepüket. A háttérben prostitúció, és az orosz maffia áll. Kegyetlen világ ez, brutális elemekben gazdag, igazán sötét történet egy sok éve eltűnt pénz-szállítmányról és egy régi-régi viking kardról. Az olvasónak nem nehéz élethű képeket alkotnia, mi áll a szövevényes ügy mögött. Felbukkan régi ismerősünk Őzike is, aki segíti a két nyomozót. A Szabadság is érdekes magyarázatot kap, a borító csendes, békés magányával ellentétben.

Összefoglalva, a Berger & Blom sorozatnak ez a negyedik része egy erős történet, amelyben a feszültség és a veszély dominál. Sok olyan leíró helyzetben, amikor az olvasó elengedheti saját gondolatait, nyomozóink kemény harcot vívnak az alvilág kegyetlen urával. Ebben az a nagyszerű, hogy az előző részek elemei is visszatérnek több ráutalás formájában. A krimi kellően trükkös, egyáltalán nem túl egyszerű. A skandináv hangulat jól működik, bár nem minden kerül lezárásra, a következő részre is maradnak kérdéseink. Arne Dahl Skandinávia egyik legjobb, irodalmi színvonalon alkotó krimiírója. Most Torma Péter zseniális fordításában olvashatjuk. 

Izgalom, meglepő fordulat és kalandok sora vár Samra és Mollyra, miközben az életük is veszélybe kerül. A Valaki figyel, a Hajsza és a Mély vízben című regények szerzője a folytatásban is mesterien szövi az eseményeket. Kifejezetten sorban érdemes olvasni az eddigi részeket.





ITT rendelhető a krimi kiadói kedvezménnyel!



                          
Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat. Könyvei világszerte 4 millió példányban keltek el, 37 nyelvre fordították le.


Animus, Budapest, 2024
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636145132 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése