2024. június 18., kedd

Hullámsír

 



Aslak Nore: Hullámsír



                                                      












Megkapó, tartalmas olvasmány volt, már a címével megfogott ez az izgalmas történet, amiben több magával ragadó karakterrel találkoztam. Egy elsüllyed hajó sorsa mindig is megmozgatja az emberek képzeletét, főleg ha túlélői is vannak a szerencsétlenségnek. A beszámolóik kifejezetten érdekesek lehetnek számunkra, gondoljunk csak a Titanic katasztrófájára. Hasonló történetet ígér a regény, azonban hamar kiderül, hogy ennél sokkal többről van szó. A történelmi háttér kiemeli az átlagból ezt a családregényt.


A történet valós alapokra épül. 1940 ​őszén Észak-Norvégia parjainál elsüllyed a Prinsesse Ragnhild nevű postahajójárat. Egy nagyhatalmú, befolyásos család története adja az események másik elemét. Itt sokszor feszülnek egymásnak az érdekek és a családtagok, a Falck család két igen eltérő sorsú ága összetűzésbe kerül az örökség kérdésében.

Meghatározó pont a család életében az 1940-es hajószerencsétlenség, ahol a hajó tulajdonosa Thor Falck életét veszti, míg felesége Vera Lind és kisfia Olav megmenekülnek, de a részletek a homályba vesznek... Vera Lind erős és kitartó nő, jó karakter. Az események sok évtizeddel később vesznek izgalmas fordulatot, amikor Vera öngyilkos lesz. Unokája, Alexandra (Szása) szeretné a régi titkot megismerni, megsejtvén, hogy a múlt ismerete sok mindent megváltoztat.

Érdekes karakter a megmenekült kisfiú, Olav később a cégcsoport és alapítvány elnöke, kemény ember hírében áll, sem anyjával, Verával, sem lányával Alexandrával nem felhőtlen a viszonya. Izgalmas események tanúi lehetünk, meglepő fordulattal képbe kerül a Közel-keleti konfliktus, az ottani háborúk, és traumák is kihatnak a szereplőkre. A Falck család „sztárorvosa” Hans életrajzának megírására kérnek fel egy szintén hadviselt újságírót, akinek segítségével végül Alexandra nyomozni kezd, és igencsak darázsfészekbe nyúl. ennek középpontjában Vera kézirata áll, melyben a hajó elsüllyedésének legendáját írta meg, és mint kiderült, végrendeletként is működik. A narratíva a múlt és a jelen között váltakozik. Tetszett a cselekmény kidolgozása. Több részre tagolódik, olvasmányosan rövid fejezetekkel.

A könyv erősségeiként kiemelem azt a részt, ami a háborús háttérről mesél. Izgalmas és feszültséggel teli történet, amelyben a titkok fokozatosan feltárulnak. A regény jelentős részét alkotja a szereplőink alapos bemutatása, komolyan jellemrajzokkal és élettörténetekkel találkozhatunk. A karakterek végig nagyon jók, hihetővé teszik az eseményeket. A szerző alaposan bemutatja Vera Lind két oldalát, az elszánt fiatal nőt, aki 1940-ben volt, és aki később nem tudott együtt élni döntései súlyával. Sasha a legbonyolultabb karakter mind közül. Nem számítottam a végső átalakulására. 

Összetett, fordulatos családregény történelmi keretben. Sokat megtudunk az iraki, libanoni harcokról, bevetésekről, az azokat átélő civilek és katonák emlékeiről, tragédiáiról. Ahogy alakul az életrajz, kuszálódnak az emlékek, sokszor veszélyes játszmákba keverednek hőseink. Természetesen sokan nem azok, aminek látszanak, nem kell összeesküvésekben gondolkodni, de mindenkinek vannak titkai. A finálé egy nagy bumm volt, ami hirtelen hozza el az egy idő után már sejthető megoldást.

Ezt a regényt azoknak ajánlom, akik szeretik a második világháborús történelmi fikciókat, a rejtélyeket és a feszültséggel teli családregényeket.




ITT kedvezménnyel rendelhető a regény!


           

Aslak Nore: 1978-ban, Oslóban született. Huszas éveiben szolgálz Boszniában, majd tudósítóként  dolgozott Afganisztánban és a Köel-Keleten. 
2017-es Ulvefellen krimije elnyerte a legjobb norvég kriminek járó Riverton-díjat.A 2021-ben megjelent Hullámsír pedig nemzetközi szinten is nagy sikert aratott. Jelenleg a szerző Provance-ban él. 






Alexandra, Pécs, 2024
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635827107 · Fordította: Haris Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése