2024. június 26., szerda

Velünk ​a vihar

 






Vanessa Chan: Velünk ​a vihar




                                                









Gazdag, sokrétű regény, tele van érzelmekkel: szomorúsággal, vágyakozással, és azzal a sok apró, gyönyörű csodával, amelyet az emberek keresnek az élet hozta drámai fordulatok, kétségbeesett konfliktusok idején. A túlélés reménye, ami segít elviselni az elviselhetelent. A történetnek nagyon komoly, erős atmoszférája van.

Egyik könyv hozza a másikat szokták mondani. Ez a regény a legjobbkor talált rám. Pár hete olvastam egy szintén elsőkönyves szerző regényét, ami a noir krimi elemeivel, éppen ebben az időszakban, ugyanott játszódik. A történelmi háttér kifejezetten erős és meghatározó volt, ami krimi esetében meglepett. Az öt december is szemléletes képekkel eleveníti meg a megalázásokat, a háborús pokol rémálmait, a japán uralmat.


             
A szintén első könyves Chan ügyesen szövi a gyarmatosítás, a megszállás és az árulás által szétszakított család különböző perspektíváit. Vanessa Chan lenyűgöző és magabiztos debütálása a történelem viharos időszakára fókuszál, valós alapokon nyugvó történetet tár elénk. Chan regényében sok szereplőt foglalkoztat az a kérdés, hogy mitől lesz egy ember „jó” vagy „rossz”.

Az 1935 és 1945 között Malajziában játszódó történet Chan saját nagyszüleinek a brit gyarmati uralom és a második világháború alatti japán megszállás alatt szerzett tapasztalatai alapján íródott. Malajziát 100 évig a britek uralták, mielőtt a japánok 1941-ben leigázták. Elkeserítő időszak volt ez a maláj nép életében. A japán invázió, Malajzia megszállása áll az események középpontjában, négy családtag szemszögéből.

Négy felejthetetlen karakterrel, az anya, Cecily, és három gyermeke, Jujube, Abel és Jasmin élete fonódik egybe az elnyomás, megszállás borzalmaival. Bár a könyv 1945-ben kezdődik, de vissza-vissza megyünk az időben. Cecily 1935-ben keresi a kitörés lehetőségét, frusztrált, mást, többet akar az élettől. A lehető legrosszabbat választja. Nem spoilerezek.. a lehetőség, amellyel él, katasztrofális következményekkel jár, a család életét alaposan felborítja. Cecilyt rossz döntései miatt bűntudat kínozza, ami a regény kulcstémája. Nem tudtam megszeretni Cecily karakterét. Önző, öncélú döntéseivel csak fokozta a tragédiákat, elősegítve a család szétesését.

Érzelmes, olykor fájdalmasan felkavaró olvasmány, gördülékeny stílusa ellenére is. Különösen megdöbbentő volt számomra Abel, a középső gyermek története. A jóképű és okos kamasz fiú váratlan eltűnése és sorsa, a japán munkatáborban elszenvedett nem csak lelki bántalmazása szívfájdító valós képekkel kerül elénk. Váltott idősíkokon bontakozik ki a lassan egybefonódó történet. A megszállás borzalmaiban: a munkatábori jelenetek gyomorforgatóan megrázóak, embertelen állapotokat ismerhetünk meg. Sajnálatosan valós emberi tragédiák sora rejtőzik a történetben, kíméletlenül őszinte könyv. Valahol Cecily is áldozat. Brutális a valóság. A japán megszállók kegyetlennek és érzéketlennek bizonyulnak, „három év alatt több embert öltek meg, mint a brit gyarmatosítók ötven év alatt”.


A halál és a kosz, a párás idő és a rothadó szemét szaga nyomasztóan árad a lapokból. Mindenen áthatol, ami a monszun idején csak fokozódik. Chan minden bizonnyal új perspektívát ad a második világháborúról, és feltárja az igazságot az ott élők szenvedéseiről. Mi kell a túléléshez, mit bír el az ember háború idején. Lelki, fizikai bántalmazások, mentális átalakulások sora ad fordulatokat. Az idővonalak végül ügyesen összeérnek, ahogy a háború véget ér, és láthatjuk Cecily cselekedeteinek hatását...

„De az álmok sosem voltak reményteliek. Soha nem mutattak olyan jövőt, amelyben a családja újra teljes.”
 

Érzelmileg kicsavart a regény, tagadhatalanul nehéz volt szembesülni a történelemmel. Nem könnyű olvasmány, de megéri. Talán Szvetlana Alekszijevics regényeit juttatta eszembe, azoknak van ilyen hatása. Összességében ez egy szívszorító olvasmány, erőteljes, kiemelkedő KULT-könyv, minőségi irodalom, amelyet az olvasó nem felejt el. Nagyon ajánlom.


ITT rendelhető kedvezménnyel a regény! 







XXI. Század, Budapest, 2024
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684793 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése