2024. június 12., szerda

Szivarfüst és vanília





Szűcs Dóra: Szivarfüst és vanília

Jelenetek Leni Riefenstahl és Balázs Béla szerelméből



                                       






A különleges témája miatt figyeltem fel a könyvre. Leni és Balázs Béla szerelme miatt volt érdekes háttér elsősorban. A történelem vihara, a politikai gépezet ereje és az egyik legszebb emberi érzés keveredik a lapokon. Elgondolkodtató és különös életmorzsákból kerekedik ki a történet. Egy ambíciózus, fiatal és tehetséges lányról, a már beérkezett íróval megélt érzelmeikről olvashatunk. Megragadó történet, amely mély érzelmeket mozgat meg az olvasóban. 

           
A két főhősünk élettörténetéből mutat be szemelvényeket ez a könyv. Szűcs Dóra filmszerűen eleven képekkel, remek jellemábrázolással
varázsolja elénk ezt az izzó románcot, miközben kordokumentumnak is olvashatjuk a történetet. Elmeséli a könyvben, hogy milyen elementáris hatást váltott ki a fiatal nő Balázs Béla szívében, tett rá a nő művészete mély hatást. Leni élete, sorsa, szerelme szorosan összekapcsolódott a filmművészettel. Céltudatos volt, neves pártfogói háttérrel rendelkezett. Nevéhez fűződik a teleobjektív feltalálása is.


                          
Balázs Béla az ismert, sikerei csúcsán járó negyvenes író egy éjszakai lokálban ismerte meg a fiatal lányt. Nem tud ellenállni a vonzó és csinos, elég rámenős lánynak. A mindent elsöprő vonzalomba később a politika szól bele. Két szálon fut a történet, váltakozva szemelvényeket olvashatunk 1931-ből és 1938-ból. A két tehetséges ember szerelmét Moszkva is nyomon követi. Megjelennek a barnainges fiúk, a pártpropaganda, a könyvégetések, és a Kristály-éjszaka eseményei is. 

A zsidó származású, meggyőződéses kommunista férfi Moszkva helyett ugyanis a Dolomitokba utazik, hogy forgatókönyvíróként segítse Leni Riefenstahl első filmjének elkészültét. A megalkotás folyamata nagy erőt kíván minden résztvevőtől. A férfi nem mellesleg nős, felesége Anna megadón tűri, sőt, segíti férje kapcsolatát. Különös ez a szerelem, minden fél részéről. Anna kitartó szerelme végül elnyeri jutalmát. 

Kapcsolatuk érezhetően végzetes a háború árnyékában. Rövid és perzselő szenvedély, ahol a siker a cél. Németországban Leni bírja Gobbels és Hitler pártfogását is, a nő nem csupán szépségével nyűgözi le a férfiakat. Szűcs Dóra filmrendező történelmi hátterű meséje az érzelmek széles skáláján mozog, a vége pedig meglepő. A két szerelmes élete erőteljes változást kap, ami egyértelműen elszakítja őket egymástól. Leni remek filmeket készít pl: az 1936-os Berlini olimpiáról is, de később ellehetetlenítik, nem filmezhet, ami érthető is. Balázs Béla a női bosszúnak köszönhetően megússza, Moszkva elengedi, hazakerül. Elkészíti a Valahol Európában film forgatókönyvét, majd nem sokkal később meghal. Leni Riefenstahl 2003-ban hunyt el.



ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel! 




Athenaeum, Budapest, 2024
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635433544

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése