2024. június 16., vasárnap

Sötétség ​Malmőben

 




Zajácz D. Zoltán: Sötétség ​Malmőben





                                                         










A magyar krimi feltörekvőben van, egyre több szerzőt ismerhetünk meg. Zajácz D. Zoltán neve már ismerős a műfaj kedvelői körében. A retro-érzést adta vissza, ébresztette ujjá az olvasókban a Véres Balaton sorozatával. A könyvhétre megjelent, immár ötödik kötetében új helyszínre viszi olvasóit. Ahogyan a cím is elárulja, a skandináv krimik hazájába visz az utunk.


Malmő adja a hátteret, a gót stílust képviselő fiatal lány halálához. Ez lavinaszerű sorozatot indít be, az áldozatok száma rohamosan emelkedik. A gót közösségről szívesen olvastam volna picit többet, hiszen mint később kiderül ez a háttér a meneküléshez kellett. Egy ponton túl, már kitalálható az elkövetés háttere, indoka is.
A történet patikamérlegen kimért, alapos és érzésem szerint mondatról mondatra összerakott. Néhol akadozik, pedig az igyekezet érezhető. Attól még nem lesz skandináv az a krimi, hogy olyan helyen játszódik, illetve svéd neveket használ. Sajnos izgalom, fordulat nem sok akad, a szerző mindent (túl) gondosan megmagyaráz, néha már előre, akad bosszantó ismétlődés is, ami egy figyelmesebb szerkesztőt kívánt volna. Nagy reményeket fűztem a krimihez, de elég halvány lett, nem tud az átlag fölé emelkedni. Olvasmányos, de elveszett a nyomozás izgalma, nincs igazán meglepő fordulat. A szereplők szerencsére elég színesek, ami némi humort is megvillant. A nyomozócsapat vezetője, Gréta azonban roppant idegesítő. Ezer százalékot akar hozni a munkahelyén, miközben magányos... egyedül neveli a lányát, csalódott, kiégett figura. Jó ötletként Lendvay Laura is előbukkan, mint nagynéni, akinek ott él újságíró rokona. Ő egy egészen szimpatikus szereplő, de a két nő barátsága csorbát szenved...mindketten egy pasira éheznek. A befejezésben amit Gréta és újságíró barátnője művelnek akár egy rossz romantikus történetből lett volna beemelve. Milyen barátnő az ilyen? A hét év után visszatérő, természetesen sármos, álompasi nyomzóra rárepül mindkét magányos nő...na ez végképp sokk volt, ami ebből kikerekedett, kár érte.

Mint krimikedvelő olvasó az én ingerküszöbömet most nem rázta meg ez a krimi. Ezt igazán sajnálom, hiszen kedvelem a szerző előző regényeit. Lehet, kicsit szembe megyek a forgalommal...Többet, izgalmasabbat, tartalmasabbat reméltem, akciódúsabb történetet vártam. Nekem nem adta meg ezeket. Az is igaz, ettől sokkal gyengébb krimi is akad a boltokban. Elmegy egynek, de sajnos bosszantó, hogy nem nyújt többet, mint mondjuk az első regénye. Némi fejlődés, tovább lépést érezni jó lett volna. Az írói rutin, eszköztár hiányzik, avagy jó ez a színvonal a népnek, nem kell túl sötét, összetett történet, mert azon gondolkodni kell(ene). Nem tudom. Maradéktalanul kiszolgálja a közönség igényét, népszerű lesz, de aki mondjuk tíznél több skandi krimit olvasott, nem fog nagyon meglepődni.
A befejezés apró csavarja a bosszú angyalaként feltűnő anya viszon jó ötlet. Mint a bevezetőben írtam, egyre többen írnak krimit, hígul a kínálat. Igazán ötletes, jó krimit írni nem könnyű. Itt azért volt egy jó ötlet, háttér. Akik megkedvelték a Balaton-sorozatot ezt is bizonyára fogják azért szeretni.


IDE kattintva kedvezménnyel rendelhető! 


            

Zajácz D. Zoltán 1966-ban született Kisvárdán. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt.
Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés.  2021-ben jelent meg nagy sikerű első regénye Véres Balaton címmel.

Fotó: Szalmás Kriszta








General Press, Budapest, 2024
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528746

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése