2024. június 22., szombat

Saját ​utakon

 



Mörk Leonóra: Saját ​utakon
15 vagány nő igaz története 3 évszázadból


                                   









Határozottan tetszett ez a szubjektív válogatás, már az ötlet is, és az előszó is találóan figyelemfelkeltő. Az 1500-as évek elejétől az 1800-as évek közepéig olvashatjuk ezeket az izgalmas életutakat, példaértékű történetek olyan nőkről, akik mertek valamiben különbözni, kilépni a szokott keretekből, elvárásokból. Bátrak, kitatóan céltudatosak voltak. Nem mellékesen okosak, nyitottak az őket körülvevő világra. Képességeiket fejlesztve volt igényük a tanulásra.



Ötletes és információgazdag a felrajzolt tizenöt nő portréja. Pedig lehetőségeik, és a korszak, amiben éltek nem igazán kedvezett a nők tanulásának, hogy képezzék magukat. Legyen ez zene vagy festészet, természetismeret, avagy egyáltalán a szokásos női szerepen túl nem igazán adódott lehetőség nekik. A jól férjhez menni és szülni volt az elsődleges feladatuk, erre korlátozódott minden. Nem ritkán már 14-15 évesen a házasélet várt ezekre a lánykákra. Megdöbbentő és elgondolkodtató, ma is meglepő sorsokról olvashatunk szórakoztató formában. Mörk Leonóra izgalmas portréi mögött a történelem is ott munkál. Jó válogatás, kiegészítés a korábbi regényeinek fontos, meghatározó női szereplők életéről. A történetek több izgalmas kérdést vetnek fel. 


             
Kétségtelenül inspirálóak ezek az életutak, tekintve a körülményeket. Minden tiszteletet megérdemelnek, hiszen kiemelkedő, amit véghez vittek. A nyitó történet rögtön Luther Márton hites feleségét mutatja be. Katharina von Bora, aki szökött apácából lett feleség, vezette a háztartást, nevelte a gyerekeket, mindent megtett férje életének megkönnyítésére. Valóban, mint egy jó szervező menedzser intézte, segítette Luther életét. Meglepő és elkeserítő a folytatás, olyan nők életéből kapunk szemelvényeket, akiket ellehetlenítettek, sokszor csak azért, mert lánynak születtek. Izgalmas kérdés, ki volt Európa legokosabb asszonya? Ki volt az első egyetemet végzett nő, akinek megadatott a tanulás lehetősége? Miért is akartak egyáltalán tanulni a nők? Meddig képes egy nő elmenni, hogy célját elérje? Ezekre is kapunk válaszokat. Mozgalmas és meghatározó történelmi háttérrel, színes és valós, röviden bemutatott összefoglalók keretében. Gördülékeny stílusban, olvasmányos formában átélhetőek ezek a sorsok.

Az egyik kedvenc női életút számomra Az igazi pillangókisasszony címet viseli. Ezek a portrék a humort sem nélkülözve hozzák közel ezeket a céltudatos, erős nőket. Izgalmas volt a holland aranykor festőnőiről olvasni, valljuk be erről valóban alig tudunk. Ide tartozik a rézrozsdakészítő nők esete is, nagyon tetszett ez is. Egy állandó, napjainkig nyúló problémát taglal, ahol a nők diadalmaskodtak. A szerelem is felbukkan szinte minden történetben. Néhol éppen ez okozta a nő vesztét...Szerelem, szenvedély és halál szorosan összefüggött már akkoriban is. (Kegyencnőből száműzött). Bach mester élete ismert, azonban feleségei sorsa kevéssé. Most erről is olvashatunk. Informatív, figyelemfelkeltő formában elevenedik meg a korszak, amiben éltek ezek a kivételes nők. Bemutatja, hogyan tekintettek a nőkre, mennyire lassan változott az elfogadás, nyíltak meg a lehetőségek kapui. A nők társadalmi szerepének változása lassú és kínos folyamat.

Saját utakon jártak, dacolva a társadalmi elvárásokkal, kockáztatva a büntetést, megnemértettséget is. Korabeli levelek, naplók, visszaemlékezésekből kapunk képet ezen nők életéről. Izgalmas és meglepő Grimm legszebb mesemondólányának sorsa, az első orvosnő élete vagy a horror műfajának megteremtője, Mary Shelley története. Minden életút ma is izgalmas kérdéseket vet fel az olvasóban. Meghatározóak voltak, sokat tettek a művészetek, a tudomány területén. Sorsuk és életük ma is példamutató, továbbgondolkodásra ad okot.


ITT kedvezménnyel rendelhető a könyv! 



     

Mörk Leonóra író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. A regényeiben megszokott módon a Saját utakon lapjain is fordulatos kultúrtörténeti utazásra hív, ám ezúttal kitalált alakok helyett valós múltbeli személyiségekkel.



Jaffa, Budapest, 2024
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634758815

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése