2024. június 2., vasárnap

Aranyozott ​hazugságok

 


Bordás Róbert:  Aranyozott ​hazugságok




                                   






Bordás Róbert tavaly megjelent Leosztott lapok című kötete az egyik legjobb olvasmányélményem volt. Így nagy várakozással vettem kezembe a szerző új regényét, ami egy sorozat kezedete.

Maradva a történelmi, kalandos vonalnál egy izgalmas és igen érdekes témát kap az olvasó. A felvidéki menekültek sorsa és a DNS-kutatásból egy romantikus családregény kel életre a lapokon. Mondhatnám azt is, a történelmi viharok, az üldözött lét gyötrelmei, a századfordulós Amerika remek háttér mindehhez. Olvastatta magát a két szálon futó történet, amely napjainkban, Prágában veszi kezdetét. A tökéletes jellemábrázolások, a valóság izgalmas bemutatása miatt azt gondolom, nem volt ebben a könyvben igazán semmi váratlan fordulat. A kegyetlen valóság, az élet megpróbáltatásai, a túlélés volt a szereplők célja. Mégis jó volt olvasni, mert a szereplők egyszerűen csak éltek, a korabeli viszonyokhoz alkalmazkodva igyekeztek sorsukból a legjobbat kihozni.

Tehát napjainkban, Csehországból, Prágából indul történetünk fonala, amely végül időben és térben is messzire ível velünk. A történet észrevétlenül szippantott magába. Jól felépített, olvasmányos családfa kutatás veszi kezdetét, egy kalandos életeket mesélő regényben. Gördülékeny, sok szereplőt mozgató családregény, ahol még nemes jellemmel bírnak az emberek. Esendően emberiek, őszinték. Van tartásuk, bár nehézségekkel teli a sorsuk.
Meglepő és érdekes fordulatokkal találkoztam, többször is megtorpanásra és gondolkodásra késztettek az olvasottak az élet váratlan helyzeteiről, a kitartásról és a szeretet, becsület erejéről. A regény nemcsak a Bodnár család története, bárkié lehetne. Valamennyien magunkban hordozzuk a közös történelmünket. A szerző olvasmányosan, természetes egyszerűségében meséli el a kalandok sorát.

Egy érdekes ajándékkal veszi kezdetét a kaland, melyet Bodnár Péter kap a lányától, amely egy DNS teszt lehetőségét jelenti. Esélyt megtalálni, felkutatni egy soha nem ismert, elveszett családot, visszagombolyítani az ősök életét, felmenői sorsát. Péter él is a lehetőséggel, ezzel belép önnön (saját) múltjába, szárnyal a képzelete és reménykedve várja az eredményt. Izgalmas pillanatok tanúi lehetünk, ahogyan megelevenedik a múlt, a homályból kibukkannak a családi titkok.

A meglepő kezdés után, az 1800-as évek végére, Kassa vidékére repít minket a szerző, ahol egyből beleélhetjük magunkat Péter őseinek életébe. A nemzedéki ellentét már családon belül is okoz problémát. Főhőseink 3 fiútestvér, János, György és András története veszi kezdetét, akik a megélhetésükért, családjukért küzdenek, dolgoznak. Egy szerencsétlenül alakult kocsmai vita után a legkisebb fiú György menekülni kényszerül a faluból, családját és hazáját is hátrahagyva. Viszontagságos utazás után előbb Berlinbe jut, majd onnan Amerikába köt ki a hajó, és az élete. Mondhatom a kalandok csak itt kezdődnek igazán! A cselekmény valóban eseménydús. Szembesülünk azzal hogy milyen nehézségek várják a bevándorlókat az „ígéret földjén”. Györgyért, azaz Georgért izgulhatunk, hogy kapjon munkát, szállást, sikerüljön később a hátrahagyott családot újra egyesítenie. Sok nehézség és nélkülözés, munka után végül felesége Betka és kisfia András is megérkezik Amerikába, hogy közösen folytassák életüket.

Nehéz sors az övék, az amerikai munkaadók kizsákmányolják a bevándorlókat, a munkakörülmények méltatlanok és veszélyesek, éhbérért dolgoztatnak. Kiszolgáltatott helyzetben vannak, kevés a választás lehetősége, cél a mindennapok túlélése. A szénbányászat virágzik, a legtöbb férfi itt dolgozik, vállalja a veszélyeket. Azonban még a kitartó és embert próbáló munka is kevés a boldoguláshoz. Hőseink vergődnek, nélkülöznek, igyekeznek túlélni. A szerencse többször rájuk mosolyog, újabb kisfiú majd egy kislány örvendezteti meg őket, ami azért a megélhetést is nehezíti. Keményen dolgoznak, barátokat találnak, és jóravaló közösséget, sorstársakat. Az összefogás ereje meghatározó ebben a kiszolgáltatott létben. Bemutatja a történet, mit és hogyan bír ki az ember a túlélésért, családjáért. Az új hazában való megmaradás komoly kihívást ad életüknek. A család mindennapjainak megkapó krónikája, amit a szeretet tart keretben.

Hol, merre alakul az életük, megtalálják-e a boldogulást, nem árulnám el, nyugodt szívvel ajánlhatom a kötetet. Szerettem olvasni, izgulni a szereplőkért, családokért, átélve a kalandokat. A felszínes, csillogó gazdagság mögötti mocsok, az ír maffia is megjelenik a történetben, a kizsákmányoló gyermekmunka mellett. Tökéletes korrajzot kapunk a XIX. századvégi kivándorlók helyzetéről, Amerikáról. Ebben az időben már nagy tömegek keltek útra Amerikába. Zömükben nincstelenek. György sorsa kissé más, egy emberi dráma tragédiája van a háttérben, de a lényeg ugyanaz.

Erős jellemekkel találkoztam, akik példaként is lebeghetnek az olvasó előtt, önfeláldozó, családos férfiak, nők, akik szintén mindent vállalnak a férjükért, gyermekeikért. Persze a hazugság, a csábító gazdagság, ármánykodás adja a történet erejét. 

Azt hiszem mindenkinek érdemes ilyen múltidézésbe vágni, akár csak képzeletben is. Valóban fontosak a gyökereink, múltunk, őseink ismerete identitásunk fontos része. Büszkék lehetünk rájuk, az ő sorsuk a mi sorsunk is, magunkban hordozzuk őket. Jó lenne többet tudni róluk, ismerni a családfánkat, múltunkat. Biztosan izgalmas lenne kikutatni a saját családom múltját. Bordás Róbert története felébresztette erre a kíváncsiságom.
Kíváncsian várom a folytatást, hova sodródnak hőseink, merre kalandozhatunk még velük. János sorsa is megismerésre vár még. Hogyan fog összeérni a múlt a jelennel, kikerekedni a családfa? A családi titkok hatással vannak a jelenünkre, életünkre őseink sorsának ismerete fontos lehet. Elgondolkodtató kérdéseket fogalmazott meg bennem a regény az utolsó oldalak után, már ezért is érdemes elolvasni a remek kikapcsolódáson túl.




ITT megvásárolható a regény!



                     
Bordás Róbert, magyar születésű író 1993 óta külföldön él. Leosztott lapok (angol eredetiben: The Hand We Are Dealt) című, édesanyja memoárja alapján íródott regényével mutatkozott be a magyar közönségnek 2023-ban.

Nemrégi visszavonulása az üzleti élettől végre lehetővé tette, hogy teljes mértékben az írásnak szentelje magát, és megvalósítsa ifjúkori álmait.
Történelem, nyelvek, más kultúrák és azok összefonódása, önmeghatározás és genealógia érdeklik. Ha éppen nem ír, akkor Kindle–jén olvas, új nyelvet tanul, utazik, élvezi a természetet, vagy felbecsülhetetlen tanácsokat ad családjának.
Második regénye (Gilded Lies – Aranyozott hazugságok) 2024 tavaszán jelenik
meg mind angol, mind magyar nyelven. A regény egy történelmi trilógia első
része, amely 19. századi amerikai magyar kivándorlók kalandos sorsát mutatja be.

Róbert nagyra értékeli az olvasók visszajelzését. Ha lenne valami kérdése, megjegyzése vagy javaslata, az alábbi e–mailen léphet vele kapcsolatba: robert.bordas.author@gmail.com.





Magánkiadás, Brno, 2024
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788090919709 ·

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése