2024. június 30., vasárnap

A ​dán tartomány

 



Bjørn Andreas Bull-Hansen: A ​dán tartomány
Egy jomsviking története




                                                          









A Jomsviking-saga negyedik része is meggyőző. Érezhető végig a szerző egyedülálló rálátása és tudása arról, amiről ír. Nem csak lelkesedése nagy, de rendelkezik azzal a csodás és elmélyült, alapos tudással, amitől él a történet. Nemcsak a viking korról, hanem a technikáról, kormányzásról, vallásról, fegyverekről, élelmiszerekről, vadászatról, csapdázásról, kézművességről, társadalmi struktúrákról, és nem utolsósorban a tengerészet és hajóépítés titkai is megvillannak előttünk. A negyedik könyv tehát teljesen egyenrangú a sorozat előző részeivel. Élmény volt olvasni, elmerülni a történetben, még akkor is, ha ez egy ügyesen végtelenített saga. Az események drámaiak, ahol az érzelmek is szerepet kapnak.

Torstein és emberei hosszas huzavona után Canterburybe utaznak, ahol Torstein abban reménykedik, hogy a szerzetesek képesek lesznek meggyógyítani súlyosan sérült fiát. A lándzsa okozta seb elfertőződése miatt a fiú keze, karja került veszélybe. Úgy tűnik, talán csak az amputálás segítene...No, és akkor itt lép be a vallás, ami ismét kegyetlen fricskát kap a regényben.

        
Eközben Angliáért folyik a csata – az idősödő Sweyn Forkbeard elhatározza, hogy megdönti Ethelredet, és a nagy dán-angol királyság uralkodójává tegye magát. Az élet ára ez, egy harcos társadalomban.
A kemény férfi felelősségvállalása, az apaság kérdései most is hangsúlyosak.Torstein ismét megtört, családjáért aggódó, de a bátor ember, aki az ökléhez és a dán baltához folyamodik, ha bajba kerül. A nyers őserő érezhető, mozgatja az eseményeket.
Jellemzője a férfinak az az idő, amelyben él. Egy világ, amely akkoriban brutális és durva volt, de egyben gyönyörű is. Itt is megjelenik a természet és az ember kapcsolata. Fontos és látványosan szép leírásokban kerül elénk az erdővel és a tengerrel való viszonyuk. A Jomsviking sorozat negyedik könyve visszarepíti az olvasókat az időben a drámai évekbe, amikor Angliát a történelem menetét megváltoztató invázió pusztította el. Lesz egy háború, ahol a dánok harcolnak a dánok ellen, felbukkannak a szászok is, és ahol nem mindig lehet megbízni a hadúr hűségében. Torsteinnek újra és újra meg kell küzdenie az életéért. És most először kénytelen harcba szállni kisfia mellett.


Imádtam a folytatás könnyed, mesélős hangulatát, ami átélhetővé tette a történéseket. Egy izgalmas meglepetés a végén akadt, egy kellően meglepő fordulat, ami ötletes és tetszett. Vajon hogyan fog a következő részben ez az esemény hatni a szereplők további életére?
Bull-Hansen kezéből ismét egy magával ragadó, összetett történet került ki. Remek folytatása volt ez az előző részeknek, több meglepő fordulattal. Túl nagy mélységet nem kell keresni, egy szórakoztató, kalandos-harcos viking saga ez, ami kedvelőit bizonyára most is elvarázsolja. Rendben van a tartalom, a kivitel és a nyelvezete is gördülékeny, jól olvasható. Működik az atmoszféra, Török Ábel ezúttal is nagyszerű munkájának köszönhetően.




ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény!



    
Bjørn Andreas Bull-Hansen1972. augusztus 18-án született Norvégiában, Oslóban. Első regénye A viking 2017-ben jelent meg hatalmas sikert aratva.
Ő egy igazi 21. századi viking.
A norvég szerző egyébként saját YouTube-csatornáján rendszeresen tesz közzé videókat viking életmódjáról, érdemes elmerülni a világában, mert nem mindennapi.






Animus, Budapest, 2024
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636145323 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése