2022. október 31., hétfő

A gesztenyeember

Soren Sveistrup: A gesztenyeember




                                            


"Gesztenyeember, gyere be! Gesztenyeember gyere be! Van nálad gesztenye?"





2019-ben jelent meg idehaza a dán forgatókönyvíró, Soren Sveistrup debütáló regénye. A gesztenyeember vérbeli skandináv krimi, magasan kiemelkedik a kínálatból. A nagyszerű történet azóta tv-sorozat formájában is hódít látványos képeivel, hátborzongató történetével. A Partvonal Kiadónak köszönhetően a könyv most újra a boltokba került.

Érezhető, hogy a szerző forgatókönyvíróként kezdte, A gesztenyeember már a nyitóoldaltól megragadja az olvasó képzeletét, és nem engedi el. Az ősz most egészen más Koppenhágában, ahol egy sorozatgyilkos garázdálkodik. Áldozatai mellett egy gesztenyefigurát hagy. Ezt a krimit olvasni kell, valóban az utóbbi évek legjobbja. Egy drámai nyitással 1989 október 31-én indul a történet, majd a jelenbe ugrunk. A szálak fokozatosan érnek össze, miközben egyre komorabb, feszültebb lesz a krimi. 
A regény olvastatja magát, miközben a nyomaszó titkok, a megtévesztés és a lélek sötét oldalának kísérteties forgatagába merülünk el. A cselekmény jól elegyíti a rendőrségi eljárást, a pszichológiai feszültséget és a társadalomkritikát, miközben betekintést enged a szereplők sokszínűen izgalmas életébe. A fő kérdés, hogyan kapcsolódik a dán miniszter, Rosa Hartung ezekhez a rejtélyekhez? Mi történt a lányával, Kristine-vel, akit néhány éve nyom nélkül elraboltak? Ki a sorozatgyilkos, aki mindig egy lépéssel a rendőrök előtt jár? Különösen tetszett, ahogy a karakterek bizonyos esetekben rendkívül sebezhetők, ettől is emberiek és hitelesek, megismerjük valódi motivációjukat. A krimi szál elkeserítő és felkavaró, helyenként kemény, valóban véres. ugyanakkor zseniálisan felépített, soha rosszabb debütáló regényt!  

„kit hökkent meg egy gesztenyeember szeptemberben vagy októberben?”


Sötét krimi, ahol egy sivár lelkületű és brutális sorozatgyilkossal van dolgunk. Csavaros, feszült és baljóslatú thriller ez a javából, mesterien felépített cselekménnyel. A két nyomozó, Thulin és Hess versenyt fut az idővel, bár nem fektetett nagy hangsúlyt a szerző rájuk, ami nem is baj. 
Az író és az elkövető az orránál fogva vezeti az olvasót. A fordulatos és váratlan cselekményvezetés lenyűgöző, olvasmányos és emberi sorsok félelmetes drámáitól nem mentes. Olyan atmoszférát teremtett, amitől olvasás közben egyre emelkedett bennem az adrenalin. Mindenképpen a keményebb krimik közé sorolnám. A gyermekkor súlyos traumája kihat egy életre, torzítva a személyiséget. A bűnt járja körül az író, több árnyalt megközelítésből. Nem a szokványos negatív hőst látjuk minden őrülete ellenére, hanem egy sérült, beteg elmét. Ez a krimi tartalmazza a skandináv noir minden ismertetőjegyét. A bűncselekmények hátborzongatóak, a környezet sötét és komor, az okok a régmúltba a gyerekkorba nyúlnak vissza. A skandinávok tényleg tudnak valamit, hiszen az utóbbi évek egyik legjobb krimije ez a történet. Nem véletlen készült filmsorozat belőle, amit a Netflix sugárzott. A skandináv krimi szerelmeseinek kihagyhatatlan, erősen ajánlott olvasmány. Aki szereti Kepleréket vagy Jo Nesbø írásait azok szerintem nem fognak csalódni. Szívesen olvasnék az írótól még krimit.


ITT kedvezménnyel vásárolhatod meg a krimit!






                  
Soren Sveistrup író és producer 1968-ban született Dániában. A Koppenhágai Egyetemen szerzett BA diplomát irodalomból és történelemből, emellett forgatókönyvírást is tanult a dán Nemzeti Filmiskolában (National Film School).

Többek között az Emmy-díjas Nikola jog Juliet (2002–03) és Gyilkosság (2011–2014) című sorozatok írója, valamint az Eljön az a nap (2016) és a Jo Nesbo regényéből készült Hóember (2017) című filmek forgatókönyve kötődik a nevéhez. Nős, feleségével és két gyermekével Hellerupban él.

Partvonal, Budapest, 2022
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783807 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése