2021. október 20., szerda

Harlemi kavarás

Colson Whitehead: Harlemi kavarás


                                                                  






Az amerikai irodalomban Colson Whitehead nevét a legnagyobb élő szerzők között tartják számon, nem csupán a kétszer elnyert Pulitzer-díj okán is.

Miután elolvastam Whitehead előző két regényét, és híre jött az új megjelenésnek azonnal a listám élére került. Izgatottan vártam és micsoda meglepetés volt! Határozott és váratlan váltás jellemzi mind stílusában, mind hangjában a Harlemi kavarás című újdonságát. Vissza a hatvanas évekbe, amit keserű humorával tesz feledhetetlenné.

A regény három részből épül fel, az 1959 és 1964 közötti időszak áll a középpontban. Remekül felidézi ezt a korszakot és a helyszín hangulatát. A történetben megjelenik a politika, az akkoriban népszerű filmek és zenék, sztárok, New York jellegzetes látnivalói. Kellően színes leírásokkal építi be ezeket a kulturális hátteret adó elemeket. Ez még átélhetőbbé teszi a regényt.  


              
A cselekmény szokatlanul sűrű és pörgős, meglehetősen szövevényes. Látványosan filmszerű, valósággal burjánzik a cselekmény. Elbeszélésmódja teszi izgalmassá, és maga a korszak, amelyben játszódik. A történetet Ray Carney meséli el, aki a piti kis csaló, Mike Carney fia. Ray odaadóan gondoskodó, családos ember, aki törekszik a becsületes életre. A 125. utcában egy kis használtbútor-üzlet tulajdonosa. Felesége, Elizabeth második gyermekükkel állapotos.

Unokatestvére, Freddie viszont vonzza a bajt, a bűn közelében él, és igyekszik bevonni Ray-t is kétes üzelmeibe. Apró szívességek, félrenézésekből lesz a nagyobb baj. Kapcsolata az alvilággal veszélyes helyzetekbe sodorja. Ray élete felfordul, és egy kifeszített kötélen egyensúlyozik a tisztes, becsületes élet és a bűnözés között. Az eseményeket egy rablás és stricik, drogdílerek, bukmékerek, maffiózók és egyéb nehézfiúk teszik még sodróbbá. A New York-i bűnözés átfogó keresztmetszete jól ábrázolt, szarkasztikus humorral, csupán néhol akad pár erőszakosabb jelenet.

A Harlemi kavarás az 1950 -es és 1960 -as évek hatalmas társadalmi változásait is beleszövi a regénybe. Fontos eleme a történetnek egy fehér rendőr túlbuzgósága. Ennek könnyű volt Harlemben áldozatul esni. Valós tény, hogy a fehér rendőr megölt egy ártatlan fekete fiút. Ennek következménye lett az utcai lázongások, tüntetések sorozata. Talán nem is kell mondani, a zsarut soha nem vonták felelősségre... A regény a rasszizmusról, a feketék kiszolgáltatottságáról most másképp mesél, mint a Nickel-fiúk története. Whitehead regénye abszolút hiteles, képes bemutatni azt a valóságot: a zavargások hátterét és a polgári jogi tiltakozásokat Harlemben. Mindezt egy krimiszatíra keretei között. Amerika sötét múltjának egy fejezetébe pillanthatunk bele. Colson Whitehead szemléletesen fogalmaz rövid, de erőteljes prózájában.

Könnyen olvasható, a nyelvezete gördülékeny. Hatásos és elgondolkodtató kis történet. Összességében azt gondolom, hogy ez egy jól megírt, jó regény. Whitehead egyértelműen tehetséges szerző. Elemi erejű regénye, érdekes szereplőket vonultat fel, jól illeszkedik a KULT-könyvek sorozatba. Egy újabb irodalmi csemege az olvasónak.




ITT tudod megvásárolni a kiadótól kedvezménnyel a regényt!



                     
Colson Whitehead (New York, 1969. november 6-) amerikai regényíró. Több regény szerzője. Debütáló műve 1999-ben jelent meg. Kétszeres Pulitzer-díjas, Nemzeti Könyvdíjas író. Regényei a 21. Század kiadónál: A föld alatti vasút (2017), A Nickel-fiúk (2019).



XXI. Század, Budapest, 2021
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680788 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése