2021. október 10., vasárnap

A Kaiser hálója

Steve Berry: A Kaiser hálója




                                            






A Kaiser hálója élvezhetően megszerkesztett thriller a műfaj minden kellékével. Az amerikai professzor és egykori ügyvédből lett sztár-író Berry ezúttal is kitűnő és hiteles háttérrel megírt Malone-kalandot tett le az asztalra. Kedvenc amerikai titkos-ügynökünk tizenhatodik alkalommal tért vissza.

Cotton Malone, aki régi (nem csak ügynök)barátjával, Cassiopeia Vitt-tel társul ismét, hogy kiderítse a régmúlt homályába vesző titkokat, amik a jelen világunk sorsát döntően befolyásolják. Nem kevesebbre vállalkoznak, mint az megfejteni, hogy vajon mi és hogyan történt Berlinben 1945. április 30-án a Führerbunkerben? Különösen tetszett, hogy egy európai rejtély áll a krimi középpontjában. Mi történt Hitlerrel és Eva Braunnal? Valóban meghaltak ott a bunkerban, vagy a bizalmi ember Bormann-nal elmenekültek egy távoli országba. Volt már erre példa, a kérdés feszegetően félelmetes, a kalandok kontinenseken átívelővé válnak. Tényleg úgy történt minden, ahogyan a történelemkönyvekből ismerjük? A náci örökség terhe még kísérti a német népet. Mindezek a régi kérdések hogyan befolyásolják a német választásokat, ki kerül ki győztesen a politikai kampányból, merre alakul a németek jelen történelme Angela Merkel visszavonulása után. A két új kancellárjelölt küzdelme több drámai helyzetet ad, amit a súlyos titkok fokoznak. A múlttal való szembenézés sosem könnyű. Steve Berry ezúttal is alaposan elmerült a témába.


A váratlan hirtelenséggel felbukkanó új információk alaposan felkavarják a kedélyeket, Danny Daniels ex-elnök is felbukkan, így Malone ismét belekeveredik az események sűrűjébe. Berry okosan építkezik, a történet mozaikosan épül. Berry ügyesen tudja kombinálni az egyes történelmi korszakokat egymással, szövi egybe a jelennel. A múlt eseményeinek történései cunami-szerűen sodorják el a jelent. Az egykori szovjet kém dossziéja olyan titkos anyagot tartalmaz, ami a történelmet egészen más megvilágításba helyezi. Ennek hatása erős, elgondolkodtató és döbbenetes, HA igaznak bizonyul. A feszültség adott, a sűrű pókhálóval fedett izgalmas titkok sorsfordítóak lehetnek. A cselekmény lendülete végig kitart, bővelkedik váratlan fordulatokban, amihez a jól kiválasztott helyszínek is sokat tesznek. A sorozat újabb izgalmas, fordulatokkal teli történetet mesél el.

Mint Berry minden könyvénél meghatározó a történelmi háttér, ami itt most különösen erős. Berry 
most is ragyogóan ötvözi a történelmet a saját fikcióival. Sok igazságmorzsát tartalmaz, amin érdemes elgondolkodni, de a szerzői utószó lerántja a leplet, mi a fikció a történetben. Röviden: pontosan azt kaptam, amiért kedvelem Cotton Malone kalandjait. A tényeken alapuló történelmi rejtély tempós és látványos akciókkal megspékelt nyomozása izgalmas összeesküvés elmélettel mozgatja a cselekményt. A krimiben van egy kincsvadászatba hajló szál, ugyanis mai napig nem tudni biztosan, hová tűnt több milliárdnyi náci vagyon? Azonban jelentősebb kérdés, hogy napjainkban sajnos egyre jobban felerősödött a múlt hatása. Mindig történik valami izgalmas, ami új irányt, lendületet ad a történetnek. Az ellenfelek is erős és kellően gátlástalan karakterek. A németek mindig erősen meghatározó helyzetben voltak Európában. Ez most is döntővé válik. Az új jobboldal felerősödése elgondolkodtató. Megint a zsidók és a bevándorlók kerülnek célkeresztbe. A fanatikusok kihasználnak szó szerint mindent, hogy céljaik megvalósulhassanak.

A végjátékra természetesen minden a helyére kerül, azonban még jut egy csavar ide a lezárásba is. Egyszerre szórakoztató, fordulatos, elgondolkodtató történelmi rejtélyen alapuló krimit olvashattam. Tökéletes kikapcsolódást, remek stílusban megírt szórakozást kapunk Berrytől. A borító ezúttal is sejtelmes, kifejezően izgalmas, illik a regényhez.


A kiadótól ITT tudod megrendelni kedvezménnyel a regényt! 

    
Steve Berry: (1955) amerikai író, professzor és volt ügyvéd, a New York Times bestsellerszerzője. Többek között a Nagy Károly nyomában, A velencei árulás, Az Alexandria link, A Templomosok öröksége vagy A borostyánszoba világhírű szerzője. Könyveit 40 nyelvre fordították már le, és 51 országban sikeresek.



GABO, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661466 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése