2021. október 29., péntek

Róma árnyékában

Benkő László: Róma árnyékában
(Kleopátra 2.)




                                                       





Szeretem az ókori világban játszódó könyveket, különösen Egyiptom története a kedvencem. Kleopátra élete és halála mind a mai napig a történelem egyik legnagyobb rejtélye. Az első részben megismertük gyerekkorát, hogyan került trónra, kivételesen okos, művelt személyiségét, ami a szépségével együtt az isteni származását erősítette. Kleopátra tulajdonképpen nem is egyiptomi, hanem görög származású volt. Odaadó és kivételesen szép, tanult nő képe rajzolódott ki az olvasó előtt.

Már az első pár oldal után lehet sejteni mire is számíthatunk. A második rész a Caesar halála utáni időktől folytatódik, színre lép Antonius. Kleopátra Egyiptomba hazatérve bizonyosan nem érezte magát igazán biztonságban. A politikai helyzet Rómában felbolydult; megkezdődött két erős államférfi, Octavianus és Antonius eleinte csendes, majd véres küzdelme. Visszatérnek a jól ismert szereplők is: az Íjász, vagy az öreg bölcs Timaiosz. Az Antoniusszal folytatott viszony adja a fő vonalat, kiegészülve a birodalom független egybentartására való törekvéssel. A kifejező cím sokat elárul: Róma árnyékában Kleopátra szenved, igyekszik menekülni, elkerülni a rabigát, szabad maradni. Az ókori világ sok–sok ismert helyszínén, városaiban, sivatagban, tengereken, templomokban, szent helyeken, sírkamrákban, palotákban megfordulunk. Kleopátra gondoskodó, gyermekeit féltő anya volt. Oka is volt erre, hiszen a Caesartól született fia Octavius útjában állt.

                           
A történet most is három részben kel életre, amit Kleopátra nevelője, Timaiosz visszaemlékező magyarázatai szakítanak meg. Ezekből a gondolatokból kibomlik a valódi háttér, a karakterek belső motivációja. Kleopátra nem véletlen a csábítás és női fortély mintaképe. A birodalom és a hatalom megtartása érdekében akár szerelmi praktikákat is bevet. Ezzel is bebiztosítva helyét a történelem legismertebb asszonyai között. Kleopátra valódi arcát mindenki egy kicsit a misztikus, csábító nő képével azonosítja elsődlegesen.

Kalandokban bővelkedő, izgalmas és olvasmányos folytatás, amely kellően leköti az olvasót. A történet sokszereplős, karaktergazdag és mozgalmas. Az író szenzációsan ütközteti a karaktereket, mutatja be az érveket, elgondolásokat az uralkodás, a hatalom megszerzéséért folytatott elkeseredett harcban. Kleopátra uralkodásának kora, élete, az egyiptomi és római szokások elevenednek meg történelmi keretben. Ez egy regény, ami egy kis ókori szerelmi történet is egyben. A történelmi háttér alapos, tulajdonképpen a sok-sok történelmi adalék egy informatív kalandregényt eredményezett. Nem volt egyszerű feladat sem megtartani, sem kivívni a birodalom irányítását. Egy nagyívű, színes-szagos, mozgalmas történelmi regény a jobbak közül. Filmszerűen látványos képekkel megelevenedő cselekménnyel. Kleopátra okos politikájával szerezte meg és tartotta kezében a hatalmat. Kétségkívül olyan női alakja a történelemnek, aki nemcsak saját korában, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend, misztikus legendája adja ehhez az érdekességeket.

A karakterek nagyon ügyesen vannak felépítve. Szerelem? Vagy csak politikai játszma? Egyiptom Marcus Antonius fennhatósága alá került. Ebből pedig a világtörténelem egyik leghíresebb románca nőtte ki magát. Az Antoniusszal folytatott szenvedélyes szerelme három gyermeket eredményezett. Legendás lakomák, vadászatok és hajóutak, pazarlás és csillogás volt az intrikák, belső viszályok mellett. Antonius és Kleopátra románca tudjuk, sajnos nem ért jó véget, Antonius ugyanis alul maradt az Octavianus elleni küzdelemben, amelyet a tragikus vereséggel végződő, actiumi ütközet pecsételt meg. Sajnos Kleopátráról is rossz hírek érkeznek, így nem maradt más hátra, mint a nemes halál. Akkoriban az öngyilkosság "divatos"megoldásnak minősült. Mikor Kleopátra értesül szerelme tragédiájáról, neki sem marad más választása... méreg és az áspiskígyó tökéletes kombináció a gyors és biztos halálra. Ekkorra már egy kissé megtört, a politikai csatározásokba megfáradt, öregedő nő alakját látjuk.

Fordulatos, olvasmányos, és izgalmas a regény. Kleopátra Benkő László ábrázolásában nem csak egy csinos nő előttünk, de megejtően okos, ravasz is ez az ábrázolás. Nem éreztem túlidealizáltnak. Élete alakulása a szemünk ellőtt zajlik, amit végigkísér két nagy, de drámai szerelem. A két kivételes adottságú férfiú Cézar és Antónius méltó ehhez a kivételes nőhöz. A regény színes, érdekes képes fest egy hajdani világ embereiről. A Római Birodalom fokozatosan egyre nagyobb befolyásra tett szert a történelem eme viharos éveiben. A szemléletes stílus, izgalmas leírások, elgondolkodtató fordulatok teszik emlékezetessé a regényt.

Kedvezménnyel a kiadótól ITT tudod megrendelni a regényt! 

     
Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Viharlovasok pentatológia, vagy a Szent László életét bemutató trilógia. Megírta Kinizsi életét, A pozsonyi csata eseményeit, Mátyás király korszakát a történelmet kedvelő olvasóknak.



Lazi, Szeged, 2021
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632674049

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése