2021. október 26., kedd

Belefér egy pici szívbe

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe



                                                           




"Aki megnő, az mindig nagy,
Vagy egy kicsit kicsi marad."




A 2020-as év könyves megjelenése két verseskötet formájában van jelen Grecsó Krisztián munkásságában. A Magamról többet felnőttversei után év végére megérkezett a Belefér egy pici szívbe című gyermekverseket, mondókákat tartalmazó kötet. Verseskötetről mindig nehéz írni számomra, és ez sem kivétel. A gyermekversek különösen nehezített pálya, hiszen érezhetően a nagy elődök nyomdokain járva igyekszik maradandót alkotni.

A klasszikussá nemesedett A tündér (Bóbita) című Weöres Sándor vers mintájára ihletődött a nyitó vers. Ami az egész kötetre jellemző az a játékos szeretet, odafigyelés, a gyermek fontossága a felnőtt létben. Elkerülhetetlenül fontos háttér az, amit az élet hozott a szerző életébe. A sajnálatosan drámai betegség elleni megrázó és kemény küzdelem után a gyógyulás folyamatához, lelki megerősítéshez egy kislány érkezett a családba. Ettől is személyes hangvételű az egész kötet, hiszen a verseket a szerző kislánya, Hanna ihlette.  

                               
Érthető örömmel osztja meg ezt a felemelő érzést a verseken át velünk olvasókkal és a gyerekekkel Grecsó Krisztián. Tudom és vállalom elfogultságomat, hiszen maga az élmény leírhatatlanul sokat ad egy érző lelkű férfinak, amikor apává válik. Felnőni a feladathoz nem könnyű. Ebben a helyzetben a reményt, az életbe vetett hitét is hozza. Igen, akadnak döccenések, kínrímek, vagy éppen olyan fordulatok, hasonlatok, amit egy gyerek nem biztos, hogy azonnal tudni, érteni fog. Talán itt-ott érdemes lett volna még csiszolgatni, alakítani a sorokat, a rímeket faragni kicsit. A szóhasználat is néhol elég modern lett. A "Sikít, mint Linda a tévébe," vagy a ""A csivava nem Csubakka," soroknál kissé meglepődve álltam. Ahogyan a Variációk ismert témára is inkább csak egy kedves-ügyes, vidámkodó, Grecsó-féle átiratokat tartalmazó rész. A Most múlik pontosan és a Boci, boci tarka még rendben is vannak, de a másik kettő, juj. Ez is bizonyára igényel majd némi magyarázatot a kisgyerkőcnek ahogy a "hőérzet" vagy az, ki is volt a sikítós Linda. Viszont apa muzikalitásához kétség sem fér. A Jönnek a zenészek vers ismét egy jól sikerült alkotás.

Az is igaz, a szerző elismert név, jól csengő "márka" az irodalmi életben, a Libri irodalmi közönségdíjat egymásután kétszer is (2020, 2021) elnyerte. Nincs is ezzel baj, hogy első felindultságából az öröm és a végtelen szeretet ezeket hozta elő a lelkéből. Grecsó Krisztiánt elsősorban prózaíróként tartjuk számon, de jó kis versek születtek a lelkéből. Nem én vagyok a célközönség, de élmény volt olvasni, érezni a boldogságot, az életörömöt a sorokból. Nem lehet szó nélkül elmenni a kötet igényes kivitele mellett. A szívmelengető sorok mellé remekbe szabott az illusztrációk sora is. Baranyai (b) András sokat tett a kötet egészéhez gyönyörű rajzaival.

A versek az ünnepek, a család, a kisbaba fejlődése és bimbózó élete köré épülnek. A világra való rácsodálkozás, felfedezés öröme ez. Amikor éjjel nem hajlandó aludni a baba, esetleg beteg lesz, jön a foga ezek az életének jellemzőpillanatai. Ezek is pátosz nélkül megjelennek. A szülőknek pedig néha - valljuk be- komoly feladatokat ad. Óriási szerencse, ha van egy nagyi is kéznél, aki "nagyon vigyáz rád". Hanna baba gyorsvonat vagy az Ejtőernyős lett a világ című verseket említeném ebből a csokorból. Természetesen az állatos versek sem hiányozhatnak. Mókás és vidám, játékos sorok ezek. Innen a Rigók Pesten, Csalfa állatok vagy a Sír az eső emelkedik ki. A kötet fő erőssége a négy versből álló lezáró szakasz. Ez tartalmazza a címadó verset is. Valóban sok-sok érzés fér bele (nem csak) egy pici szívbe! A Kossuth-díjas Csík Zenekar megzenésített néhány verset, most a zene segítségével még többekhez eljuthatnak ezek a szívmelengető versek. 

ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv!

                           
Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976. május 18–) József Attila-díjas költő, író.

Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása (Magvető). 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye (Magvető), amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Következő regénye, a Tánciskola 2008 tavaszán, a Mellettem elférsz 2011-ben jelent meg, majd a regény AEGON-díjat nyert 2012-ben.  Megyek utánad, Jelmezbál, Vera című regényei is népszerűek lettek az olvasók körében. 








Eredeti megjelenés éve. 2020
Magvető, Budapest, 2020
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631426496 · Illusztrálta: Baranyai (b) András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése