2021. október 18., hétfő

A birodalom ura

Bíró Szabolcs: A birodalom ura
(Anjouk 7.)




                                                        



"A magam részéről úgy érzem, daliás idők jönnek."


Két hosszú esztendő várakozás után megjelent az Anjouk 7. része. Megérte várni, Bíró Szabolcs beérett regényíró lett, igazi mesterművet tett le az asztalra. Pályáját követve, céltudatosan építette fel írói munkásságát, regényeit. Feladta a leckét a recenzensnek, hiszen meg kell találnom azt a vékony vonalat, ahol az elismerő ajánlóm mozogjon, ne essek pátoszos ömlengésbe. Bíró Szabolcs stílusa egyre kifinomultabb a regény szépirodalmi magasságban jár.


A Királyok éneke után végre megérkezett A birodalom ura, ami véleményem szerint a sorozat ékköve lett. A felénél jár az Anjouk-regényfolyam, amit csak elismerő szavakkal tudok ajánlani. A regény olvasása után az a ritka érzés kerített hatalmába, ez nagyon rendben van, hibátlan! A valóság és a fikció keveredése, a szereplők érzelmei, a cselekmény felépítése, a karakterek emberi jellemzői tökéletes elegyet alkotnak. Kiváló a történet dinamikája, remek jellemrajzokat kapunk, sodró párbeszédekkel, népi humorral fűszerezve. Mindezt lírai szépségű leírásokkal együtt ismerhetjük meg.

Nem is igazán találom a megfelelő szót, ami kifejezné amit gondolok. Irodalmibb? Fajsúlyosabb? Nehéz kérdés, hiszen az előző részek is tökéletes hangulattal, tartalommal bírtak. Így ezt olvasás után döntse el magának a kedves olvasó. Az egészen bizonyos, hogy az Anjouk egy márka lett mára a honi regények között.


               
Spoiler nélkül a történésekről: Anjou Károly haldoklik, fia, a tizenhat éves Lajos követi a trónon. Maga a király temetése és az új király koronázása pazar képekkel kel életre az olvasó előtt. A férfias érzelmek, lelki vívódások és kalandok mellett a női karakterek is fajsúlyosan jelennek meg. A regény jellemzője a sorsfordító események mellett az érzelmek bősége. Lajos biztos kézzel kezdi az uralkodását, tudja mit akar. Hoz néhány meglepő és váratlan döntést, ami a nagyurak körében okoz némi döbbenetet. Példaképei után, férfiválásának egyik momentuma a háborús igazságtétel. Egy rövid és véres csatajelenettel zárul majd a történet. Addig azonban számtalan izgalmas esemény teszi látványossá a jól felépített cselekményt. Erzsébet királyné hosszú évek után Nápolyba indul kisebbik fiához, András herceghez. Anyai érzelmei utat törnek a korona megvásárlásából. Az özvegy királyné, Piast Erzsébet a fiaiért és az országért aggódik. A Nápolyban zajló belviszályok lassan kicsúcsosodnak. Szemléletes képekkel kel életre a nápolyi udvar bemutatása. A hatalmi harcok itt is erősek. semmi nem drága a korona megszerzéséért. Igazi kígyófészek ez valóban, ahol András tovább maradni kénytelen.

Kedvelt mondabeli hősöm, Toldi Miklós is színre lép. Arany János kedvelt hőse itt méltó módon illeszkedik be a regény eseményeibe. Bátor Szilárd csapatát erősítve Toldi alakja kiemelkedik a történetből. A többi szereplő előéletében is megmerítkezhetünk, ezáltal megismerjük mi az, ami meghatározza a cselekedeteiket. Bátor Szilárd élete is jelentős fordulóponthoz érkezik. A régmúltat le kell zárnia, hogy a jelenben tudjon tovább létezni. A Zách Klára-szerelem és Szilárd érzései férfiasak, mélyek, őszinték. Színes epizódistaként azonban feltűnik a boszorkánynak kikiáltott vörös hajú Éva, aki megédesíti Szilárd éjszakáit.

Bíró Szabolcs új regénye az eddigieknél árnyaltabb képet ad az 1300-as évek Magyarországáról.
Az olvasó nem csak a királyságot feszítő érdek-ellentétekről olvashat. Az Anjouk című színvonalas sorozat nem csak leköti az olvasó figyelmét, de szórakoztat és elgondolkodtat a múlt és jelen hasonlóságain. A nyelvezet választékos, hiteles. Kifejezetten ajánlom a szerzői utószót, amit ez esetben érdemes elolvasni. Minden elfogultság nélkül, szerintem ez egy remek könyv, az év egyik legjobbja. Gratulálok! 
 

A regényt kedvezménnyel ITT rendelheted, de ha e-könyvben kéred IDE kattints! 


                       
Bíró Szabolcs 1988-ban született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Tizenhat évesen kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként és még rockénekesként is tevékenykedett.


2007. óta publikál, jelennek meg írásai. Először még Francis W. Scott néven, majd 2010. óta saját nevén jegyzi könyveit. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti. A szakmai hírnevet és a közönség figyelmét a kétkötetes minisorozata a Non nobis, Domine hozta meg számára, ami egyetlen kötetben is megjelent 2016-ban. Ez jelentős év volt, hiszen a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Bíró Szabolcsot Visegrádon lovaggá avatták.

A sorozat részei: Liliom és vér, Lángmarta dél, Az utolsó tartományúrig, Szent György testvérei, Ötvenezer lándzsa, Királyok éneke.






Athenaeum, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431144

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése