2020. május 21., csütörtök

A pók hálójában

Lee Child: A pók hálójában
Jack Reacher 3.



                                                                                             





"Pszichológia − mondta. − Ez minden szélhámosság alapja. Azt kell mondani az embereknek, amit hallani akarnak."






A General Press Kiadó a régebbi Jack Reacher történetek újra kiadásával nagy űrt töltött be, hiszen ezek már antikváriumban sem fellelhető példányok. A pók hálójában először 2000-ben került a boltokba, majd 2012-ben a Világsikerek sorozatban jelent meg. Most új borítóval a szerző nevével fémjelzett sorozat részeként ismét kapható. Minden elfogultságom ellenére is állítom, hogy ez a korai epizódok közül az egyik legjobb. Amikor néhány éve megismerkedtem a sorozattal ezt a részt egyszerűen még könyvtárból sem tudtam beszerezni, "szétolvasták" ugyanis.


Reacher ellenállhatatlan figura, az egyik kedvenc karakterem, igazi márkanév lett az évek során. Az örök vándor, magányos farkas és modern igazságosztó szerepében védi az elesetteket, gyengéket, kiszolgáltatottakat. A volt katonai rendőr nyugodt, magabiztos és okos, jó logikája kiváló emberismerettel párosul. Filmszerűen pörgő, lendületes akciókról olvashatunk, ami a humort sem nélkülözi.
Lee Child sikersorozata megbízható színvonalon szórakoztat. Történeteire jellemző a katonai háttér, a hadsereg piszkos ügyeinek, takargatott titkainak kiderítése. Jellemzően valami apró, és látszólag jelentéktelen esemény, egy véletlen indítja be a történeteket. Sokszínű, izgalmas és fondorlatos kalandok várnak az olvasóra.

Lee Child nem véletlenül a világ legnépszerűbb krimiíróinak egyike, amit az eddig megjelent 24 rész sikere is igazol. Önálló történeteit csak a főszerepkő személye köti őket össze.
Rajongói vagy az új olvasók imádni fogják a regényt, végig feszült, izgalmas és döbbenetes titkokról hull le a lepel. Szövevényes múltra derül fény, harminc évre nyúlnak vissza a szálak. A könyv egészében több titok is folyamatban van, bár elég hamar megtudjuk, ki a rosszfiú, akit üldözünk. Konkréten már az első mondattal elárulja Lee Child, kit keresünk. Victor Hobie pedig feliratkozik a leggonoszabb elkövetők listájára, bár az olvasó csak a legvégére kap magyarázatot, mi is áll a háttérben, ami még tartogat egy meglepő és váratlan csavart a befejezésben. Zseniálisan felépített krimi ez, amit zenei betétek, érdekességek fűszereznek. 






Jack Reacher, az egykori katonai rendőr éppen egy isten háta mögötti déli kisvárosban úszómedence-ásással tölti idejét. Annyira szép és idilli ez a kezdés, ám hamar beindulnak az események.
Váratlanul egy New York-i magándetektív érdeklődik utána, de mire kiderülne ki és miért szeretne Reacherrel beszélni a detektív már halott... Szerencsére Reacher nem hagyja annyiban és elindul New Yorkba.
Itt hihetetlen gyorsan kideríti, hogy egykori felettese, mentora és atyai jó barátja, Garber tábornok lánya a titokzatos megbízó. Éppen a tábornok temetésére érkezik meg Jodihoz, mert az néhány nappal korábban meghalt. A menet közben feltűnő bérgyilkosok már sokat sejtetnek. Az idős tábornok valami olyan titokra bukkant, amit valaki már 30 éve próbál rejtegetni.  A fő helyszín az azóta eltűnt ikertornyok (WTC) pedig elég misztikussá teszik a krimit.


Reacher és Jodie, a tábornok lánya együtt kezd nyomozni. Életveszélyes kalandokba bonyolódnak, sok viszontagság után végül sikerül megfejteniük a rejtélyt. Ki is az illető, és miért is bújik, okoz nem kevés meglepetést. Lee Child remekül szövi a szálakat, ahol kimondottan szimpatikus a nő, Jodi is. Nem csupán díszlet, valóban hasznos segítsége Reacher-nek. Jodie a következő részben A titokzatos látogató-ban még visszatér, ami talán egyedülálló a sorozatban.
Igazi akciókrimi, ami a maga nemében nem csak szórakoztató, de gondolkodtató is. Ki a nagy gonosz pók, aki láthatatlanul szövi egyre sűrűbbre a titkok hálóját? A nagyváros dzsungeléből jutunk el a vietnami dzsungel mélyére, ahol a megfejtés lapul. A régi bűnök borzalmas és sötét titkokat takarnak.

A könyv jó kikapcsolódást nyújt, most is kapunk egy fantasztikus Lee Child történetet, ami végig leköti az olvasó figyelmét. Azoknak ajánlom, akik a fordulatos és feszült, akciókrimiket szeretik, esetleg még nem olvastak Lee Child regényt. Pótolják gyorsan.


ITT tudod megvásárolni a krimit kedvezménnyel! Kattints!







Eredeti mű: Lee Child: Tripwire
Eredeti megjelenés éve: 1999.



Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de 1998 óta New York államban él feleségével.
Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja, amivel megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, két könyvét megfilmesítették. Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award

Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját kapta meg.


General Press, Budapest, 2020
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524038 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése