2020. május 2., szombat

A bukott angyalok háza

Luis Alberto Urrea: A bukott angyalok háza 




                                                           


"Amikor kicsi volt, az anyja azt tanította neki, hogy a szivárvány egy híd, amin az angyalok lesétálhatnak a mennyországból."







Ez egy igen jó regény, izgalmas kirándulás volt számomra. A stílusa kimondottan tetszett, olyan szeretettel és kedvességgel, humorral ír minden szereplőről. Laza, szórakoztató, nem akart világmegváltó bölcs mélységeket feltárni, mégis tele van megfontolandó élettapasztalattal. A történet szellemisége üzenetnek elég hatásos.

Élveztem ezt a a dél-amerikai nyüzsgést, életszeretetet. Urrea csodálatos mesemondó, egy többgenerációs családregényt tár elénk. Egy mexikói-amerikai család három generációja áll a középpontban, róluk szól, hogy miként adják át a nehezen megszerzett bölcsességet a következő generációnak. Mit jelent Amerika szorító ölelése, miközben igyekeznek megőrzi a saját mexikói kultúrájukat és hagyományaikat Dél-Kaliforniában. Szembesülnek a halállal, az élet múlandóságával és próbálják megérteni ezt az őrült, kevert világot, amely egyszerre csodálatos és zaklatott számukra.



A kiinduló alaphelyzet ellenére is mulatságos, igazi vérbő családi komédia. Tetszett ahogy váltakozott a cselekmények leírásának lendülete. Big Angel, (Miguel Angel de La Cruz) a főszereplő remek karakter, igazi pátriárka, aki hajlandó beismerni emberi gyengeségeit, ami elég ritka. Pontosan tudja a családtagok jellemhibáit, ám nem keres magyarázatot, kibúvót ezekre. Úgy fogadja el és szereti őket, ahogy vannak. Talán ez a regény üzenete, a szeretet éltet minket. Az ő 70. születésnapjára gyűlik egybe a família. Big Angel úgy készül erre, hogy az utolsó születésnapja lesz. A dolog pikantériája, hogy a közel száz éves anyja az ünnepség előtt meghal. Ez a furcsa kettősség már ad egy kivételesen morbid hangulatot. Temetés és születésnapi ünneplés. A vendégek között feltűnik a féltestvér, Little Angel, akinek személyes sorsa külön történet a regényben.
Urrea szándékában áll a mexikói-amerikai élet sajátosságainak bemutatása, amit sikerrel oldott meg. Ez izgalmas színe a történetnek. A narráció alig több mint egy hét eseményeit bontja ki, számtalan családi anekdotát megidézve. A történet több rétegével és a széles körű témákkal, a családi összetartásra, elfogadásra biztat. Úgy tűnik, a halál árnyékában minden át és felértékelődik. Az egész regényből az élet szeretete árad.

A férfi szereplők sokkal összetettebbek, mint a nők, ott Perla alakja emelkedik ki. Fontos és jellemző a nagy családi eszem-iszom, mint összetartó erő, a vérbő szexkalandok megidézése a bonyolult családi kapcsolatokon belül. Epikus leírásai számtalan vicces és szomorú pillanatot varázsolnak az olvasó elé. Nagyobb figyelmet érdemelne a regény. Szívesen olvasnék még a szerzőtől, remélem lesz még lehetőségem erre.

ITT tudod a kiadótól kedvezménnyel megszerezni a regényt! 




Luis Alberto Urrea 1955-ben született Tijuanában, Mexikóban, mexikói apa és amerikai anya gyermekeként. Költő, regényíró, novellákat és esszéket is ír. Regényeiben főképpen a bevándorlás, a kettős identitás kérdéseivel foglalkozik. Naperville-ben, Illinois államban él családjával, és kreatív írást tanít a UIC-n (University of Illinois at Chicago).






GABO, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634068662 · Fordította: Benedek Leila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése