2020. május 7., csütörtök

Hallgass a szívemre

Marie Fredriksson - Helena won Zweigbergk: Listen To My Heart - Hallgass a szívemre
A Roxette énekesnőjének önéletrajza






                                                                                                 
"Marie gyakran úgy emlegeti magát, mint „tipikus Ikrek”





Marie Fredriksson és a Roxette hatalmas karriert futott be. A nyolcvanas évek közepén berobbant együttes az ezredfordulóig meghatározó eleme volt a popzenének. Marie betegsége 2002-ben döbbenetesen váratlanul jött, hosszú küzdelme megindító emberi tragédia.

2019. december 9-én vesztette el ezt a csatát, maradt alul a betegséggel vívott harcban. Alig 61 év jutott neki, amiből 17 év kemény harcról, küzdelemről, az életben maradásról szólt. Így is élte meg, ez kiderül a 2015-ben megjelent visszaemlékezéséből, ami most jutott el hozzánk. Sajnálatos, hogy ehhez a megjelenéshez Marie halála az ok.







Számtalan sok sztár önéletrajzát olvastam már, igazán sok meglepetést ez sem tartalmaz. Marie nem locsog, ahogy ígéri a könyve elején, a svédekre jellemző visszafogottsággal a  lényegre szorítkozik végig. Tényszerű és visszafogott, már-már szikár próza. Nem megy bele igazi mélységekbe, csupán érzékelteti, min ment keresztül ő és a családja. Talán két mondattal elintézi, hogy volt egy hosszabb időszak (két év) a műtétek, kezelések után, amikor beszélni is alig tudott, nem hogy énekelni, színpadra állni. Rövidsége ellenére is szívszorító olvasmány a rajongóknak. Az első fejezet a betegségről szól, ami drámai hatással volt mindenkire. A baj váratlanul, előjel nélkül sújtott le. Már maga a kór diagnosztizálása is döbbenetes volt (agytumor), azonban a svéd a bulvársajtó mérhetetlen agresszív, tolakodóan szemtelen reagálása valóban undorító és semmi emberséget, empátiát nem mutat. Sem Marie, sem a családtagok felé, ami érthetetlen. Erről részletesen mesél, nevén nevezve az újságot és az akkori főszerkesztőt, a lehetséges perek kimenetelét...

"… amikor a betegség fájdalmas időszakáról esik szó, ezt találom mondani: „Értem”. Mire Marie: „Nem, dehogy érted. Nem értheted meg, ha nem élted át.”

Nem könnyű írni erről a könyvről, hiszen egy nagy kedvencem élete zárult le tragikusan korán.
A rajongó pedig mindent tudni szeretne, hiszen egy közeli kedvencét, egy "családtagot" veszített el ő is. Tudott dolog volt a betegsége kezdetétől, min megy keresztül. Azonban más erről olvasni, mint megélni. Harcos ember volt, nem adta könnyen fel, kitartóan küzdött. Érthetetlenül fiatalon jutott ez a sors neki. Hosszas küzdelme emberfeletti, ami sokáig biztató eredményeket mutatott. A 17 év drámája visszafogottan jelenik meg, nem önsajnálatról szól a könyv, de nem is a Roxette karriertörténete. Marie személyes élete, drámájának esszenciája, ami természetesen szorosan kapcsolódik a koncertek, lemezsikerekhez. Marie Fredriksson ikon lett a popzene történetében. Egy másik legendás énekesnő életrajza is nemrégiben volt a kezemben. Tina Turner is azt emelte ki: isteni adomány a hangja, tehetsége. A rátörő betegségek leküzdéséhez azonban erő kellett a hite mellé.


"Az idő nem gyógyít be minden sebet. Ehelyett megtanulunk együtt élni azokkal."

Marie 1958. május 30-án született egy Össjö nevű kis svéd faluban, ötödik gyerekként. Ő volt a legfiatalabb, ami a későbbiekre is hatott. Szenvedélyesen hitt az asztrológiában, Ikrek jegyben született, minden jellemzőjével.
A lány a szomszédból kedves alakja, szívmelengető közvetlenséggel mesél a gyerekkor szűkös anyagi hátteréről, testvéreivel való kapcsolatáról. Itt történt élete első igazi drámája, ami erősen kihatott mindannyiuk életére. A kis Marie alig hat éves volt, amikor egy téli napon, közlekedési balesetben elvesztette húsz éves nővérét. Ez az egész családot megviselte. Apja muzikalitása volt hatással rá, ami a tinédzserévekben bontakozott ki a maga teljességében. Marie nagy fájdalma volt, hogy édesapja nem érte meg a Roxette sikereit. A gyerekkor után a szárnypróbálgatás időszaka következett.



A kötet szól a kitartásról és a zene szeretetéről. Ez adott erőt Marie-nek. Csak néhány kiugró siker hátterét meséli el, a nemzetközi siker beindulását, az amerikaira is kitérve. Örökbecsű daluk, ami a könyv címadója is egyben hozta el az elismerést, ezzel ismerte meg a világ a nevüket. A Joyrád 1988-as megjelenése után a számtalan sok koncertturné mellé kevéske magánélet is kerül. Talán azt kevesen tudják, hogy Marie szólóban is sikeres volt, két nagylemeze is megjelent a Roxette előtt. Per Gessle az együttes gitárosa lett Marie társa a sikerekben. Az együttes számtalanszor végigkoncertezte a kontinenst és Amerikát, Kínába is eljutottak. Ez kivételes alkalom lett számukra, hiszen nyugati zenekar előttük csak a Wham léphetett fel, még a Rolling Stonest sem engedték be az országba.







A férjével való megismerkedés és a pillanatok alatt belobbanó szerelem a sikerek csúcsán érték. Az ausztráliai koncert-turné zárása igen jól sikerült. A lánykérés, az esküvő szűk körben történt. A gyermekei születése sem gátolta a dalok felvételét, a koncertezést. Hazánkban háromszor lépett fel
az együttes, mindháromszor teltházas koncertet adtak. A könyvben számtalan eddig nem publikált fotó is található, valamint teljes körű diszkográfia.

Az utolsó 2015-ös koncerteket már egy bárszéken ülve tudta végigénekelni Marie. Megindító és embert próbáló volt ez számára is, azonban ez éltette. Talán így még aláhúzza a drámaiságot, hogy éppen eldöntik Per-rel hogy tartanak egy hosszabb szünetet a Roxette-el, akkor Marie betegsége minden forgatókönyvet felülírt. Elképesztő amin keresztül ment, mire ismét színpadra tudott lépni, énekelhetett. Megható volt a férj törődéséről olvasni, aki szomorúan nyilatkozta: több időt élt a beteg Marie-vel, mint az egészséges, vidám nővel. A siker talmi csillogása visszaköszön itt is. 


Szerencse, hogy ismertsége révén a legjobb orvosokat és kezeléseket kaphatta. Egy igazi hullámvasút a könyv története. A siker az égbe vitte az együttest, majd jött a zuhanás...
Marie egy legenda lett, aki kitartó küzdelmével erőt adhat mindenkinek. Hatalmas szíve, hangja ismét az égbe repült, ott énekelhet. Nekünk maradnak a dalok, a koncertfelvételek. Energikus alakja ott idéződhet vissza mindenkinek.

Nyugodj békében Marie Fredriksson!


ITT tudod megrendelni a könyvet! 


G-ADAM Stúdió, 2020
256 oldal · ISBN: 9786158148900 Fordította: Dúl Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése