2020. május 17., vasárnap

Könyvmolyság Book Tag















Könyvmolyság Book Tag


















Régen volt ilyen poszt, és úgy éreztem, hogy ezek a kérdések megérdemelnek kicsit bővebb választ. Az utóbbi hónapban több ilyen jellegű felkérés megtalált, íme a válaszaim, ami talán ad ötleteket a további olvasásokra másoknak is. Nagyon köszönöm a felkérést, kedves @mate55! :)


1. Melyik az első könyv, amit olvastál, amiről emléked van?

Természetesen a mesekönyvek! A sztenderd meséken kívül, (Öreg néne őzikéje, Magyar népmesék) sok emlékem megmaradt érdekes módon bennem, ami könyvekhez köthető. Ezek közül kettőt említenék, amire határozottan emlékszem. Az első, Fekete István Vuk története volt, a másik Rideg Sándor Indul a bakterház-a. Ezt visítva, vinnyogva, könnyesre nevetve először olyan 9-10 évesen olvastam, majd később többször is.
Akkor még sehol nem volt a film terve sem... amit egyszer láttam és összességében nem igazán tetszett. Győzött magasan a könyv!


                                                                         

2. Melyik az a könyv, ami után rohamos mennyiségben kezdtél el olvasni, tehát mikor lettél könyvmoly?

Nincs ilyen "egyetlen könyv"... folyamatosan "sokat" olvastam, ám ez fel sem tűnt, természetes folyamat volt, ez születési rendellenesség... nálunk mindenki olvasott, volt könyv bőven otthon. A könyv olyan ajándék volt, amit bármikor megkaphattam (és meg is kaptam) nem csak jeles ünnepekre. Talán időszakok vannak: mesék és regék, indiánok, vadászírók ideje, Verne, Rejtő Jenő (P. Howard) később Updike, Moravia, Solohov vagy a magyar szerzőkre is mindig nyitott voltam. A régiek közül Palotai Boris, Galgóczi Erzsébet, Bihari Klára, és a Szilvási-Berkesi vagy Moldova korszak nálam sem maradt ki.

                                   

3. Könyvek, amiket a könyvmollyá válásod után olvastál, szerettél, de nem feltétlen változtattak volna könyvmollyá magukban.

Zola, Dumas is van az olvasási listámon, vagy vadászírókat is szerettem olvasni régen. Ahogy egzotikus útleírásokat, tengeri hajónaplókat, dzsungeltúrákról (Világjárók sorozat) is egykor rengeteget olvastam. Nem hagyhatom ki a Rakéta Regényújságot, ami további biztos alapokat adott anno.

                                     

4. Második könyvmolyság – melyik könyv volt az, aminél másodszor érezted a kiugró könyvmoly életérzést?

Talán fiatal felnőttként 18-20 évesen Updike Nyúl-könyveit olvasva. Aztán jöttek a krimik, a sárga Albatrosz könyvek, de ami még elég meghatározó volt az az említett Rakéta Regényújság. Nyitott, kíváncsi, szinte mindenevő voltam már akkor is.

5. Melyik az az általános iskolai kötelező olvasmány, amely nagy hatással volt rád (lehet negatív/pozitív egyaránt)?
Negatív:

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig. elképesztett, megrázott Misi története, mennyi sok gonoszság lakik az emberekben, gyerekekben! Talán ez volt az első ilyen "eszmélésem". Az Árvácska-film is ilyen hatású, bár kötelezően kihagyhatatlannak tartom, de egyszer bőven elég látni, átélni Csibe sorsát. Ranódy László mesterművet alkotott.




Pozitív:
V. Hugo: Nyomorultak (ehhez talán nem is kell indoklás) vagy Szophoklész: Antigoné. Már tízévesen is imádtam a görög regéket, mondákat, így némileg jártas voltam a témában. A tragédia háttere, fordulatai érdekeltek, izgalmas és mai napig tanulsággal bír.

                                                                                 
                                 


6. Műfaji könyvmolyság – olyan meghatározó könyvek, amik egy-egy műfajt szeretettek meg Veled.
Gyermek- és ifjúsági irodalom: Magyar népmesék, Fekete István állattörténetei, Cooper indiánjai.

Sci-fi és Fantasy: Nos,... ez kimaradt. Ebből a kategóriából Verne Utazás a Holdba regénye bőven elég volt. Túl földhözragadt vagyok, ilyeneket később sem olvastam.

Krimi: Agatha Christie vs. Simenon, hiszen nagymamám rajongója volt. Csak néhány kedvenc, amit régen az elsők között olvastam tőlük: Öt kismalac, Paddington 16.50., A kristálytükör meghasadt, Temetni veszélyes vagy A Majestic pincéi, Maigret és a lusta betörő, Vihar a csatorna fölött, A Víg Malom táncosnője stb. Később jöttek a skandináv krimik, majd a szépíróik is.

Thriller: A Rakétában, folytatásokban olvasott Hannibál.... félelmetesen jó, hatásos volt első thrillernek.
Thriller-Sci-fi: ilyeneket sem olvastam/ olvasok, sőt.. S. King is kimaradt nálam!

Történelmi: Fekete István: A koppányi aga testamentuma, kicsit komolyabb, ami alap: Gárdonyi Géza: Egri csillagok Már legalább kétszer kiolvastam, mire kötelező lett...

Horror: ez is hiányzik a listámról, de nem bánom.




7. Egy olyan könyv, amit rejtélyhez kötsz, és rejtély is maradt benned azóta is (lehet rejtély, hogy kitől kaptad, miért kaptad, vagy akár a könyv körüli rejtély). G. Orwell: 1984, Golding: A legyek ura.
8. Van-e kiemelkedő, egyetemi olvasmányod? Ez a kérdés nagyrészt bölcsész szakosoknak lehet releváns, ha nincs, hagyd ki. Ugorjunk!
9. Könyvek, amiket korosztályodon kívül olvastál, mégis iszonyatosan lekötnek. Dickens, Mark Twain könyvei bármikor jöhetnek. Merle is ide sorolható: az ébredező kamaszlélek és a Védett férfiak találkozása.


                                                                                 

10. Harmadik könyvmolyság – ki az a szerző, akinek a művei nagy hatással voltak rád, de inkább a szerző lett a kiemelkedő élmény benned, és nem egy-egy kötet magában. (Nem feltétlenül kell a kedvenc szerződnek lennie)

Verne, Karl May, a mai magyarokat is mindig szívesen olvasom. Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, stb. Meg kell említenem két frissen felfedezett szerzőt: Harag Anita és Kálmán Gábor nevét.


11. Nagy a füstje, kicsi a lángja, vagy fordítva? Fejős Éva és sok mai női "trendi" szerző, Bret Easton Ellis, Sally Rooney, Frei Tamás...bár bizonyára ezeknek is megvan a maguk közönsége.


12. Melyek azok a könyvek, amelyek olvasási élményét egy-egy személyhez kötöd, és a személy miatt hagytak benned maradandó nyomot? Henri Charriere önéletrajzi bestsellere a Pillangó. Még a hetvenes évek végén, folytatásokban a Rakétában, majd, amikor "egyben" megkaptam a nagyimtól 1982-ben. Ez az a könyv, amit a Nagy indiánkönyv mellett a mai napig őrzök.


13. Egy trend, ami miatt többet kezdtél olvasni. Jó vagy pozitív emlék?

Mesék, görög regék, és úgy általában mindig szívesen olvastam. Ha valami, ami még segíti ezt a molytagság, és a bloggerkedés hosszú évek óta.



„Mert az, hogy olvasni tudok, azt jelenti számomra, hogy soha többet nincs magány, hogy nincs unalom, hogy nincs tér, hogy nincs idő.” :)

Szabó Magda


                                                                     

Joel Robison fotója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése