2020. május 5., kedd

Generációk harca

Steigervald Krisztián: Generációk harca



                                                                 














A generációs különbségeket mindenki folyamatosan érzi, tapasztalja, a téma igen népszerű napjainkban. Steigervald Krisztián könyvében ebben segít eligazodni, megvilágítani a generációs különbségek okait, hátterét. Nem a harcra biztat, hanem a megértésre, elfogadásra egymás felé. A generációk megélt élményanyaga is eltérő, ami az alapproblémát is adja.




Sokszor halljuk, használjuk a veterán és baby-boom elnevezést, az X, Y és Z generáció kifejezéseket. Mára már az alfa-generáció is egyre nagyobb tért hódít. Ők a 2010 után születettek...
Talán nem is tudjuk, hogy pontosan mit jelentenek ezek a betűk, miben is rejlik a különbség a csoportok között, hová tartozunk mi, és hová a gyermekeink.

Ebben a zűrzavarban egyre nehezebben ismerjük ki magunkat, a meglévő problémák sokasodnak, a szakadékok mélyülnek. Ahhoz azonban nem kell pszichológusnak lenni, hogy ez a probléma nem új keletű. Érdemes tisztába tenni, hogy miért is van ez így. Hatalmas önismeretre lenne szükségünk, ami sajnos elég ritkán adatik meg, még kevésbé működik a másik felé. Meglepő volt olvasni arról, melyik generáció hogyan látja a másikat.


Természetesen a generációs különbségek léteznek. Az emberek jó esetben mindig meg akarják érteni saját működésünket és a körülöttünk lévő világot. A családi konfliktust is, ami elég könnyen kialakulhat. Mindenkinek ismerős az "amíg az én kenyeremet eszed.." vagy a "bezzeg az én időmben.." kifejezések. A fiatalok mindig mást akarnak, ami tökéletesen törvényszerű. Az idősebbek igyekeznek a jól bevált sémákat, hagyományokat követni.



A gondolkodás és a lehetőségek egészen mást kínáltak a háború után, majd a '60-as években. Így a ’80-es évek kamaszai is más útravalót kaptak. Ahogyan a 2010-es évek is egészen más elvárásokat, lehetőséget nyújtanak. A kialakult fogyasztói társadalom képe és a technikai fejlődés felgyorsulása érzékletesen rajzolódik ki, számtalan humoros példával támasztva alá a különbségeket. A könyv szemléletes és közérthető, olvasmányos stílusban segíti az eligazodást. Egy elég sokatmondó tény: jelenleg hat generáció igyekszik élni egymás mellett békében. Ez természetesen nem megy simán, a napi apróbb súrlódásoktól a komoly nézetbeli eltérésekig minden megtalálható. Az apa-minta nélkül felnövő gyerekek sorsa sajnálatosan megdöbbentő. Ami további problémák forrása a későbbiekben.




Olvasás közben túl nagy meglepetés nem ért, eleinte. Bólogattam, hiszen a saját megélt tapasztalataimat olvastam vissza. A szöveg vitt, egy szuszra a feléig jutottam. A szocializáció kiemelkedően fontos eleme a generációk kérdéskörének, amit az évtizedes, rögzült sztereotípiák súlyosbítanak.
A Z és Y vagy az alfa generációs részek már több meglepetést okoztak nekem is. Sok esetben lelkesen bólogattam, igazolva a tapasztalataimat. Két gyermekem éppen ehhez a két generációhoz tartozik. A terep és a problémák ismerősek voltak.
A Z generáció tagjainak, mivel már egy új világban nőttek fel, teljesen megváltoztak a lehetőségeik és a tanulási szokásaik. Egészen más "álmokat" kergetnek, átértékelődött minden. A szeretet és elfogadás mellett némi kíváncsiság szükségeltetik a megértéshez. Erre kellene energiát fektetni, nem a szakadékot mélyíteni. Tény, hogy túl sok minden megváltozott, de mégis tudnunk kellene együtt élnünk békében, kerülve a generációs csapdákat. Ehhez segítséget ad, a "kulcs" lehet ez a kötet. 

                                                     

A kötetben a grafikák tökéletes hangulatot és humort is biztosítanak. Nem csak a tudásunkat mélyíthetjük szórakoztató formában, de gondolkodásra is biztat ez a hasznos kötet. 



STEIGERVALD KRISZTIÁN a múlt évezred legvégén, 1999-ben szerezte meg közgazdász diplomáját. Huszonöt évnyi „vidéki” lét után költözött Budapestre, ahol nyolc évig egy nemzetközi piackutató cégnél dolgozott több pozícióban is. Ez idő alatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait. A generációk kutatásával húsz éve, szülői, pedagógusi, vezetői, céges workshopokkal, tréningekkel öt éve foglalkozik.


Partvonal, Budapest, 2020
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156058140

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése