2020. május 24., vasárnap

Féktelen harag

Cara Hunter: Féktelen harag
Adam Fawley 4.






                                                                                       










Egy újabb erős, megrázóan mai történet került ki Cara Hunter kezéből. Az Adam Fawley vezette nyomozás negyedik története olvasható önálló krimiként is.


Ami még külön érdekesség, hogy ezúttal Fawley személyes élete mélyebben kapcsolódik az esethez, és ez érdekes etikai kérdéseket vet fel a jövőre nézve. Ezeket az információkat lassan csepegteti a szerző, a háttér csupán az utolsó oldalakon nyer értelmet. Remekül vezeti fel ezzel a következő regény történetét. Kissé "könyv a könyvben" érzésem volt olvasás közben, miért mélyedünk bele ennyire egy húsz évvel korábbi eset történetébe? Részletesen megidéződik annak nyomozati háttere, tárgyalási drámája és az ítélet. Az elkövető karaktere, háttere, maga az egész ügyet túl hangsúlyosnak éreztem. Az utolsó lapokon mindez azonban értelmet nyer, bár olvasás közben ez megtörte, picit ellaposította a krimit. Ami ismét egy elgondolkodtató, borzalmakat rejtő eset.


Cara Hunter cselekményszövése briliáns, valódi pszichológiai thrillert kapunk. Okosan megírt és felépített, ügyesen terelte a gyanút. A végére valóban felpörögnek az események.
Nehéz spoiler nélkül írni egy történetről, még célzást sem teszek a hátérre, a gyilkos személyére, ám ezt a borító is elárulja: az első lány visszatért, a második nem. A téma megrendítő. Mai és fájón aktuális.

Minden apró részlet fontos, kidolgozott krimit olvashattam. Lélektani dráma adja a hátteret a gyűlölet bűncselekmények és szexuális zaklatás kategóriájából. Az első lánynak véletlen szerencséje volt, a tizenöt éves Faith megúszta lelki sérülésekkel elrablását. Az érdekessége a dolognak, hogy sem kórházba nem akar menni, sem feljelentésre nem hajlandó. A szülői háttér végig hangsúlyos képet mutat. Itt az anya támogatja lányát, hiszen "semmi nem történt". A hallgatás azonban nem megoldás.
Hamarosan kiderül, sötét családi titok áll a háttérben.
Amikor azonban néhány nap múlva egy másik fiatal lány tűnik el, felpörögnek az események. Természetesen a két eset kapcsolódni fog. Mélyreható ábrázolást kapunk a csapongó és szeszélyes kamaszok érzelmeiről, ami itt tragédiába torkollik. A társadalmi beilleszkedés folyamata számtalan veszélyt is rejt a gyerekeknek.


Fawley és csapata bevetésre készen ered az elkövető nyomába. Fawley csapatát mindig nagyon profinak tartottam, itt most azonban Fawley kissé háttérbe szorul, kolléganői nyomoznak sikerrel. Talán ez sem véletlen. Az említett régi bűnügyre emlékeztető momentumok merülnek fel, a nyomozók is meglepődnek. Ez is alátámasztja, mennyire mesterien csavarja a szálakat Cara Hunter.

Bár ez a középső rész kissé talán ellaposítja az eredeti történéseket, mégis a végén azt tudom mondani, a legkiválóbb pszichológiai thriller receptjét alkalmazta a szerző. Ez a legerősebb hátterű krimije a négyből. Ami nem véletlen, pazar átvezetést kapunk a következő krimire. A szokott médiabejegyzések, rendőrségi jegyzőkönyvek most sem maradnak el. Kétségtelen, hogy rendkívül összetett és izgalmas ez a történet is. Fordulatos és meglepő, különösen a lelki háttér döbbenetes. Talán a legelképesztőbb, legdurvább, és mégis simán megeshet. Igazából a címre utaló vad, féktelen harag szerintem nem érzékelhető igazán, erősebben kellett volna megjelenjen, az izgalmak fokozásához. Ez a zsigeri gyűlölet letaglózó, de itt tényleg mindig történik valami. Ez a lélektani szál tetszett, erősen hatásos, valós, emberi. Magával rántja az olvasót a rejtély, a végkifejlet pedig döbbenetes. A miértre csattanós és fájó választ kapunk. Az emberi lélek sötét bugyraiban merülhetünk el. A témaválasztás miatt is erős és jelentős krimi. Itt sem az elkövetés módja a fontos, lényegesen nagyobb hangsúly van a MIÉRT-en. A krimi legalább annyira szól a szülői felelősségről is.


Érdemes kivárni az utolsó lapokig mit tartogat a történet. Adam Fawley és felesége, Alex sorsa rendeződni látszik, ám a lezárás sokat sejtet, lesz itt még meglepetés. Cara Hunter napi fontos témát szőtt bele a krimibe, ismét hozza a megszokott, csavaros és kellően beteg történetet. Sorban olvasva az eddigi négy krimit, számomra egyértelműen érezhető a fejlődés. Stílusa, szövegvilága illeszkedik a pszichológiai-lelki háttérhez. Kíváncsian várom a következő nyomozást!



ITT tudod a kiadótól megrendelni kedvezménnyel a könyvet! 
Nem mellékesen egy csinos könyvjelző is jár a krimihez. 



Cara Hunter az angliai Oxfordban él a férjével és a macskáival. Gyerekkora óta szenvedélyes krimirajongó. Adam Fawley nyomozó alakja köti össze a sorozatot, amely egyedi eseteket dolgoz fel. Ez a negyedik krimije. Eddig 25 nyelvre fordították le a sorozatot.








XXI. Század, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122049 · Fordította: Gömöri Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése