2019. június 20., csütörtök

Miért nem szóltak Evansnak?

Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?   




                                                      








A krimi királynőjének ezen története 1934-ben látott napvilágot először. Azóta számtalan újrakiadást és két filmes feldolgozást is megért a regény. Nem véletlen tartják számon a legjobban sikerült krimik között ezt a színvonalas kikapcsolódás nyújtó Agathe Christie írást.


Ez a krimi is azok közé tartozik, ahol nem bukkan fel sem Hercule Poirot, sem Miss Marple. Alkalmi amatőr nyomozópárosunk azonban ügyesen, leleményes keretek között oldja meg a szövevényes ügyet. Nem maradt hiányérzetem a krimivel. A helyi lelkész negyedik fia, a huszonnyolc éves, kissé álmodozó Bobby Jones mellé a női társ a talpraesett és kalandvágyó Lady Frances Derwent lesz. Helyszín a csendes békés, walesi tengerparti város, Marchbolt. A kisvárosi hangulat garantált, ahogy a történet titokzatossága is.


Bobby és Thomas doktor éppen egy unalmas golf játszmával múlatják idejüket, amikor a labda egy sziklamélyedésbe repül. Bobby a labdát keresve egy feltehetőleg lezuhant embert pillant meg a mélyben. Amíg az orvos segítségért indul, a fiú próbál segíteni. A férfi csupán egy pillanatra eszmél fel, ekkor hangzik el a címadó mondat a haldokló szájából: Miért nem szóltak Evansnak? Azzal meghal itt hagyva a rejtélyt: ki is ő tulajdonképpen, mi történt vele, miért is kellett volna szólni Evansnak, és amúgy egyáltalán: ki is az az Evans? Ez a kérdés végig ott lebeg a történetben, csupán a legvégén ad frappáns és meghökkentő választ Christie.



A halott embert Alex Pritchardként azonosítja a nővére, Amelia Cayman. A halottszemle természetesen balesetnek minősíti a férfi halálát. Ám a titkok, furcsa véletlenek ezután kezdenek sűrűsödni. A férfi zsebében Bobby egy gyönyörű nő fotóját találja, aki viszont érzése szerint nem lehet a húga. Bobby nyomozni kezd, és hamarosan kiderül, hogy a végzetes zuhanás nem véletlen történt: ez bizony gyilkosság. Innét lesz a látszólag egyszerű történetből sötét krimi.



Hiszen Bobby élete is veszélybe kerül, egy mérgezett sör okoz félelmekkel teli izgalmakat, ez pedig végleg arra serkenti őt és Frenkie-t, hogy a szaporodó rejtélyek végére járjanak.

A két kéretlen magándetektív, Bobby Jones és Lady Frances Derwent párosa észérvek, és a logika mentén igyekeznek a bűntény végére jutni. Elég összetett és szövevényessé válik a végére. Igazi összeesküvés-elmélet bontakozik ki a történetben. Rengeteg váratlan kaland, fordulat, humor van a lapokon. A szerelem is felbukkan, képbe kerül egy titokzatos orvos és magánklinikája is. A szálak azonban még messzebb, régi titkokhoz vezetnek vissza. Hőseink furfangos módon megtalálják a fénykép "eredetijét". A megoldás azonban nem ennyire egyszerű, a krimi tele van fordulatokkal, váratlan helyzetekkel. Ahogyan az áldozatok száma is egyre szaporodik a történet előrehaladtával. Képbe kerül egy végrendelet és egy sötétkék Talbot autó is, ami a megoldáshoz vezethet. A kicsoda is Evans után már egyértelmű, miért is nem szóltak neki!

Agatha Christie csodálatos történetében a nagy kérdésre a válasz tényleg meglepő lesz. A történet szórakoztató, Frankie és Bobbie remek páros. Elszánt kitartással leleplezik a gyilkosságok mögött megbúvó okokat is. Tetszett, hogy amikor azt gondoltam, már tudom ki a gyilkos, Agatha néni meglepett, nem kicsit. Egy jó kis kreatív, régimódi detektívtörténet Agatha tollából.

ITT tudod megszerezni kedvezménnyel a könyvet!




Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Mintegy nyolcvan krimijét több száz nyelvre fordították le és több százmillió példányban vásárolták meg a hűséges olvasók.




Helikon, Budapest, 2019
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792376 Fordította: Kada Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése