2019. június 8., szombat

Sehonnai

Tommy Orange: Sehonnai 




                                                                                                       













Tommy Orange első regénye nem véletlen lett a 2018-as év egyik legjobb könyve. A modern identitású amerikaiakról szóló történet a KULT könyvek egyik legeredetibb darabja. A 21. Század Kiadó gyorsan és jó érzékkel hozta el a magyar olvasóknak ezt az újdonságot. A könyv a New York Times bestseller legjobb tíz könyve közé is bekerült. A letisztult borító jól illik a kötet minőségi kiviteléhez a szöveg tartalmához. Ez a KULT könyvek védjegye lett.




Furcsa volt, meglepett, nem pont azt kaptam amit vártam, viszont hiba lett volna kihagyni. Talán egy kissé romantikus és nosztalgikus indián történetet reméltem. Izgalmas olvasás volt az újból kiadott Cooper klasszikus, immár a teljes szöveget tartalmazó Az utolsó mohikán után.

Ennek a többgenerációs regénynek a fő témája az identitás keresés: gyökértelenség, reménytelenség  jellemzi a szereplők sorsát. Gyönyörűen szőtt színes, de fájdalmas patchwork kerekedik ki a cselekményből. Tommy Orange érezhetően jól ismeri, amiről ír. Lenyűgözően modern, a mai Amerikát jellemző regény.

"Amikor a fehérek jöttek és elvették, amit elvettek, azzal olyat sebet ejtettek, amely sosem gyógyult be.”

A szerző maga is a csejen, arapahó törzs tagja. A nagyvárosban élő őslakosok helyzetét és küzdelmeit egy megkapó regényben tárja elénk minden valóságában, kendőzetlen őszinteséggel. Fejezetei az indiánok sorsának több generációját követik, akik az Oaklandbe élnek. A nagy közös cél az oaklandi pow-wow, ide igyekeznek főszereplőink. Ez az észak-amerikai indiánok nagy összejövetele, ez adja a hátteret. Tetszett a témaválasztás és az írói stílus. Végig nagyon fontos kérdéseket boncolgat: diszkrimináció, kisebbségből való kitörési lehetőségek, másság, alkoholizmus, drog.

Megismerjük ennek a dicsőséges közösségnek szereplőit, életét, múltját és szent hagyományait. Tommy Orange regényéből a fájdalmas történelem bontakozik ki. Mit is jelent valójában napjainkban egy amerikai nagyvárosban indián hagyományok szerint élni. Összeegyeztethető az indián kultúra, ez az életérzés a mai modern világ elvárásaival? Milyen áldozatok árán tud fennmaradni, létezni a múlt ezen darabja, és maga nép. A regényben tragikus és humoros események jól váltakoznak, szerencsére nem válik túl nyomasztóvá. Izgalmasak, eredeti ötlet a beépített mini indiántörténelem.



Az elbeszélői hang újszerű volt nekem, végig fogva tartott. Nyelvezete és felépítése nem éppen szokványos, érdemes a sorok mögé látni. Sokszereplős (12 karakter van) ezek színes és eredeti alakok, idősek és fiatalok, hibákkal valódi esendő emberek. Történetük váltakozó nézőpontokból bontakozik ki, ami jól elkülöníthető. Ok és okozat szövevénye valahol összeér. Fejezetei lényegre törőek, rövid és gyorsan olvasható történetekről mesélnek. Tommy Orange szereplői küzdenek a kihívással identitásuk, kultúrájuk megőrzésének gondjaival. Ha ez nem lenne elég ott a saját életük: drog, alkohol, szegénység, szétesett családi háttér. Komoly és drámai kérdések ezek a 21. századi Amerikában. Az egyszerű, hétköznapi kisemberek történetei ezek. Elgondolkodtató, fájdalmas, amiben szembesülhetünk a problémák valóságával, fajsúlyával.



Néhol meghökkentő, döbbenetes, elgondolkodtató a felvetett élethelyzetek sora. Mélyen megrázó, mai és modern a történet, cseppet sem romantikus. A nagyvárosi lét lüktető ereje egy életszagú mesét varázsol a lapokra. Az őslakos amerikaiak én-tudata a létük és sorsuk kérdései mellett a szerencsejáték, drog, öngyilkosság is súlyos téma. Érdemes elmélyülni, a problémákat felismerve a téma több kérdést vet fel.

Olyan mély érzésekkel kell szembe nézniük, ami árnyaltan jelenik meg a prózában. Ezek közül talán a kiszolgáltatottság, a létért való fennmaradás a legerősebb. Megjelenik természetesen a szerelem és bátorság is. Orange olvasmányos formában a mai, modern városi indiánok hétköznapjaiba és gondjaiba enged bepillantást az olvasónak. Tommy Orange bemutatkozó regényében összetett kérdéseket vet fel, emlékezetes karakterekkel. Kitartással és reménnyel zárul a történet.
Tommy Orange első regénye a Sehonnai, ( eredeti cím: There, There ) megjelenése után 16 hetet töltött a New York Times bestseller listájának élén.


A könyv kiadói oldala IDE kattintva érhető el, ahol kedvezménnyel tiéd lehet a regény!




Tommy Orange:

1982. január 19. (Oakland) –

Jelenleg a kaliforniai Angels Campban él. és tanít az Amerikai Indián Művészetek Intézetében.






XXI. Század, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155915864 · Fordította: Pék Zoltán




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése