2019. június 22., szombat

Isten választottja

Benkő László: Isten választottja
(Mátyás király 1.)



                                                                                           













Mindig érdeklődéssel várom Benkő László történelmi regényeit. Nem csupán jó olvasni ezeket a történeteket, de mindig beszippant a stílusa, a sodró és mozgalmas, színes és eleven történelem.
Itt és most talán merésznek tűnő vállalkozás tanúi lehetnek az olvasók. A történelmünk egyik legdicsőbb és legkiemelkedőbb hőse a Hunyadi család sorsa került terítékre. Ahogyan elvárható a történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, szokásait, a kisemberek és a török fél gondolatait. A sokadik olvasott Benkő László történelmi regény után nehéz bármit is írni. Aki ismeri és szereti az írásait az tudja, színvonalas olvasmányt kap.



Hunyadi János erdélyi vajda, majd Magyarország kormányzója nem véletlen lett korának hőse. Karizmatikus alakja jól megrajzolt. Nem csupán az ország egyik leggazdagabb földesura, egyben kiemelkedő hadvezére is. A regény 1442-ben veszi fel a történelem fonalát. Mivel ez a része és az eseményei elég közismert történelmünknek, nem spoiler, ha elárulom, hogy az első részben Mátyás királlyá választásáig jutunk el. A szegedi könyvbemutatón elhangzott, már szinte kész a második kötet kézirata is, a szerző már a harmadikon dolgozik.

A tények ismertek, ám a háttér, a miértek, a szereplők döntéseit befolyásoló okok kevéssé. Valóságos történelmi krimit kap az olvasó. Hunyadi karizmatikus alakja végig kiemelkedik. A családfő mellett a két fia sorsa az, ami az ország helyzetére is erős hatással lesz. Szeretett felesége, Szilágyi Erzsébet éppen életet ad második fiuknak, Mátyásnak. Az ő alakja, életének szakaszai, fejlődése jól nyomon követhetőek a történetben.


Megismerjük neveltetését, felnőtté válásának szakaszait. Kiváló képességeit, kitartását, éles eszét jól kamatoztatja a fiú. A katonai kiképzése mellett az akkori általános műveltség alapjait és nyelvtudást is szerzett. Alig 12 éves, amikor természetesen politikai okok miatt feleséget is kap. Aki nem más, mint a Hunyadiak nagy ellenfele, Cillei Ulrik tízéves leánykája. A házasság előnyös politikai háttere elgondolkodtató. Az eljegyzést nem követte esküvő, a lányka korai halála miatt. Az ellenségeskedés és belső forrongás tovább nőtt. A királyi udvar intrikái, Cillei galád, képmutató alakja és hazugságai, tökéletes ármánykodása a gyenge és irányítható László király felett az elvakult gyűlölet motivációja tetten érhető. Ennek később véres következményei lesznek. Hiába ismert a történet, bizony izgalmas fordulatait olvasva elfogott a félelem, az aggódás a Hunyadi-fiúk sorsáért. Szilágyi Erzsébet az aggódó anya, szertő hitves, kivételesen okos alakja szemléletes, erős karaktere a regénynek. Az önös érdek, rosszindulat és irigység végig fontos eleme a történéseknek. A szereplők jelleme érzékletes, a szóhasználata a kornak megfelelő. Tetszett az egyszerű emberek életének, sorsának ábrázolása: kalmárok, halászok mindennapjait ismerhetjük meg. Ott lehetünk nem csak Hunyad, de Buda és Pozsony utcáin, a szultán udvarában, beleshetünk a politikai játszmák mögé. A magyar történelem talán utolsó dicső korszaka ez, rohanunk Mohács felé.



Murád szultán kihasználva ezeket a belső a zűrzavaros időket, hatalmas sereggel megindult, hogy elfoglalja a Magyarország kapujának tartott Nándorfehérvárt. Talán nem meglepő, hogy csak Hunyadi sietett a szorongatott erőd védelmére. A bárók késlekedtek kissé, nehezítve Hunyadi helyzetét. Neki mindig fontos volt a családja és birtokai, vagy az ország biztonsága. Legfontosabb azonban most a török megállítása. Hunyadi János legnagyobb győzelme, a csata mozgalmas képekben elevenedik meg. Ágyútűz, lovasroham, emberfeletti küzdelem a túlerővel győzelemre  segíti a magyarokat.

A háborús események velejárója a fekete halál, azaz a pestis azonban sajnos Hunyadi Jánost is legyőzi. A krimiszál itt erősödik fel igazán a történet izgalmas fordulatai tovább nőnek. A két fiú sorsa megpecsételődik. A béke látszólagos a királyi udvarral. Az ármány és fondorlat győz a józan ész felett. Hunyadi László sorsa mint az ismeretes kegyetlen véget ér, Mátyás "csupán" fogsággal megúszta. A bizonytalanság növekszik. Nem csak a fiatal fiúban, de az országban is. Amikor V. László hirtelen meghal patt helyzet alakul ki. Mátyás királlyá választása a Duna jegén szinte közfelkiáltással dőlt el, másképp ez nem is lehetett volna. A trónra lépés pillanatával zárul az első kötet.


Benkő László mozgalmas és lendületes regénye jó összefoglalója ennek a korszaknak. Megvilágítja a politikai játszmák hátterét, a nagy tragédiák és a nagy győzelmek hatásait.
A valós szereplők sorsa, alakja segítségével közel hozza ezt a zűrzavaros időszakot. Behatóan ábrázolja szereplői érzelmeit, lelkivilágát, gondolatait és tetteik hatását. Jó korrajzot kapunk. A regény olvasmányos, kellően részletes, érezhető az írói felkészültség. Jól bánik a szavakkal, a cselekmény felépítése tökéletes. Várom a folytatásokat.

A kötet a Lazi Kiadótól itt megrendelhető! IDE katt!



Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.
2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Viharlovasok pentatológia, vagy a Szent László életét bemutató trilógia. Legutóbb Kinizsi életét és A pozsonyi csata eseményeit írta meg a történelmet kedvelő olvasóknak.







Lazi, Szeged, 2019
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674155


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése