2019. június 1., szombat

Bohém rapszódia

Matt Richards - Mark Langthorne: Bohém rapszódia
Freddie Mercury élete, halála és öröksége






                                                                                             






„Azt akarom, hogy a halálom után értékes, tartalmas zenét alkotó zenészként emlékezzenek rám"



A 2018 őszén bemutatott Bohém rapszódia film sikerének köszönhetően idehaza is megjelenhetett a kötet. A filmről itt és most lépjünk is tovább a könyvre. Meglepően alapos, kellő tisztelettel nyúlt a kényes témához a szerzőpáros. Átfogó életrajz az utánozhatatlan Freddie életéről, a siker rögös útján át a világsztárságig. Freddie Mercury élete és sikere egyértelműen szorosan a Queen története is.
Az bizton állítható, hogy elhívatott, alázatos és kitartó munkával értek célba.


Pontosan emlékszem, mikor láttam először a Queent. Maradandó élmény volt kiskamaszként anno, még fekete-fehérben tátott szájjal a fotelbe szögezve bámulni az Egymillió fontos hangjegy azon szombat esti adását, amiben 4 Queen dal hangzott el. Ebből egyik a címadó dal volt. Nem tudtam kik ők, de örökre beégtek a szívembe - lelkembe. Ezért IS volt nehéz, néhol megrázó, másutt megható olvasmány ez a könyv. Sok emléket idézett meg, ami hozzájuk köthető. Az első saját tulajdonú Queen bakelit 1979 nyarán került a birtokomba. Ez a Jazz nagylemez volt. A Night At The Opera albumot egy jugoszláviai utazás során sikerült megszereznem még ugyanabban az évben. Pontosan emlékszem a hír bejelentésére is, majd még fel sem ocsúdtam és megérkezett a halálhíre. Sokkoló volt. Freddie Mercury igazi arcát most minden smink nélkül láthatjuk.



A könyv jól felépített, informatív. Ügyesen egyensúlyoz, a hatásvadászatot elkerülve számol be arról, amit a mai napig kevesen vesznek eléggé komolyan. Teljességgel megbocsájtható, hogy a HIV/AIDS megjelenése, kialakulása és terjedése, majd a lassan beinduló gyógyszeres védelem és a szűrésre, a megelőzésre így hívja fel a figyelmet. Mercury élete és sorsa szorosan fonódik ezekkel össze. Pontosan nyomon követhetjük a laza, kicsapongó életét, a szex-drog rock and roll életérzés állomásait. Majd megismerjük a lenyugodott, megbékélt és lelkileg összetört embert a sűrűsödő jeleket a biztos tudatig. Még mindig azt érzem, kalapemelés jár neki, hogy volt ereje lélekjelenléte ezt így végig csinálni. Nem állít neki szobrot, nem avatja szentté, de elismeréssel adózik a tudatos munkásságának, lelkierejének.

Az élete utolsó szakaszában készült lemezek, dalok egyértelműen életben tartották. Hatalmas lelki erő volt ezen átesni. A világon mindenki tudta, sejtette, egyre nagyobb a baj. Mégsem hittük, reménykedtünk. Mercury kivételes helyzetben volt, a kötet szerint a fertőzéstől számítva (kb:1982) kilenc évet élhetett még. Iszonyú kínok között, sok esetben. A híréhes média gusztustalan módon jelenik meg, de ez már rég tapasztalható sajnos idehaza is, semmi nem szent nekik. Ítélkezni pedig senkinek nincs joga fölötte.




Gyomorszorító, fájó volt olvasni az élete fontos állomásait. A magánember belső vívódásait önmagával és a szexuális státuszáról való folyamatos állandó titkolózást.A vágyott és megszerzett siker folyamatát, megtartását. A média és a kor hangulata tökéletesen átjön, ahogyan a politikusok hozzáállás is a vírus felbukkanásáról. Érzékletesen megjelenik a siker lépcsőzete, a féktelen és folyamatos tivornyák és partik, a melegek életét kísérő félelmek. Tudta mivel játszik, ő is emberből volt, mégis jó ideig két végén égette a gyertyát. Érző lélek, aki dalaiban tovább él velünk. Igazán izgalmas volt olvasni a dalok keletkezéséről a fogadtatásukról. A turnékról, az amerikai siker és sikertelenség okairól, a Caballéval vagy Bowie-val való munkáról, a Live Aid kirobbanó sikeréről. A Queen sikere Mercury sikertörténete is.

                                                                                                         
A hátrahagyott életmű önmagáért beszél. Zseniális és érzékeny, maximalista művész volt. Érezhetően alapos, nagy munka van a könyvben. Remekül sikerült összeállítani a Queen sikertörténetét, Freddie életére kihegyezve. Sok új ismeretet kínál róluk és persze a betegségről. Örülök, hogy mégis elolvastam ezt a könyvet Freddie Mercury-ról. Sok fájó igazságot mondd el, amit lehet jobb lenne nem tudni. Azonban fényhez az árnyék is hozzá tartozik. Jó ötlet, hogy van képmelléklet is Freddie-ről. Igazából jó szívvel ajánlom minden rajongónak, érdeklődőnek. Érdemes elolvasni, rengeteg háttér, információt adhat. Megismerhetjük a HIV/AIDS kialakulását, terjedését és gyógyításának esélyét. Hasznos információk ezek a HIV-fertőzésről, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek akkoriban. Fontos, figyelem felkeltő kötet. Mindezt olvasmányos formában sikerült prezentálni a szerzőknek a kellő tisztelet hangján. A Queen sikere Mercury sikere is. Freddie Mercury igazi arcát most minden smink nélkül láthatjuk. A huszadik század egyik legikonikusabb előadójaként kell rá emlékeznünk.





Nekem ugyan a könyv eredeti címe lényegesebben jobban tetszik: a „Somebody To Love” szerintem kifejezőbb, ám vitathatatlan, hogy mivel a film is a legismertebb Queen sláger címét kapta, figyelemfelkeltőbb volt így kiadni a könyvet. Az pedig kiderül a Queen történetéből, hogy a Bohém rapszódia afféle burkolt caming out volt dalban Freddie részéről. Élete legnagyobb sikerének érezte. Elgondolkodtató volt a lezárás. 25 éve nincs már velünk Mercury, mégis mennyire aktuálisak élnek a dalai. Halála nagyban hozzájárult a betegség tudatosításához az emberekben. Mennyire sokat javultak a betegek esélyei. Orvosi ellenőrzés, gyógyszer szedése mellett tudnak teljes életet élni, túlélési esélyeik kitolódtak akár több tíz évre is. A Queen pedig igazi fogalom, márkanév lett.

Nem tudok elmenni a könyvben felbukkanó rengeteg, valami botrányos mennyiségű, elírás, helyesírási hiba van benne!! Itt nem volt szerkesztő, korrektor?? Silány nagyon… főleg mikor egy mondaton belül több hiba is akad.. vagy a nevét nem írják le pontosan. Na, ezért is olvastam ettől a kiadótól nagyon ritkán….)) A blogos időszakomra (7 év) visszatekintve ennyi hibát még soha egyetlen kiadó könyvénél nem tapasztaltam. Egy rakat pénzért ennyire béna kiadást. Őszintén bízom benne, hogy az utánnyomásnál -talán- korrigálták már.



„Sosem kérte, hogy sajnálják – mesélte May. – Nagyon erős személyiség volt, szerette ő irányítani a saját sorsát.”


                                                 



Egyéniség volt. Egyszeri, megismételhetetlen. 













Eredeti mű: Matt Richards – Mark Langthorne: Somebody to Love (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2016
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése