2022. október 28., péntek

Egy város titkai

Kordos Szabolcs: Egy város titkai

Budapesti legendák – Legendás budapestiek



     


                                                                    


Kordos Szabolcs egy budapesti sétára invitálja új könyvében az olvasót, ahol betekintést kapunk a főváros kultikus épületeinek és lakóinak sorsába. A népszerű Hungary-sorozat szerzője most olyan közismert épületekről, azok egykori lakóiról gyűjtött össze történeteket, aminek bizonyos részei ismertek, ám most újabb titkokról is lehull a lepel. Kezdésnek rögtön az Anker-palota kupolájába viszi fel az olvasót. Ahol nem csupán a kilátás pazar, de az épület története is.

Végig részletgazdag, informatív és szórakoztató a kötet, amihez Huszár Dávid pazar fotói adnak valós hátteret. Nem csupán a Palotanegyed emblematikus emlékhelyeiről, de tényleg minden, amit tudni érdemes, itt van. Bemutatja az épületek rövid történetét, az egykori és jelenlegi lakóinak élete elevenedik meg előttünk. Olyan ismerős, mégis ismeretlen helyek ezek, ahol nem csak külföldi turisták tömege járja az utcákat és csodálkozik rá ezekre a kincsekre, amelyek mellett mi nap mint nap elmegyünk. Ezeknek az épületeknek a története meglepően színes és izgalmas életutakat, sorsokat rejtenek. Mást ne mondjak, a Titanic hajóorvosának lakása is itt található, de a hetven éve működő Tichy tisztító esete is meglepő.

A régmúlt események történelmi háttérként kelnek életre, ami egyértelműen korszakos és meghatározó emlékek sorát idézi fel. Ezekről mi hétköznapi emberek csak alig, vagy nem is tudunk semmit. Ilyen meglepő információ volt nekem a Tabán tragikus történetéről olvasni, de a budavári alagút is egy izgalmas történet. Sorolhatnám akár az egészet, hiszen Kordos Szabolcs bőséges és színes információi olvasmányossága mellett számtalan érdekességet is tartalmaznak a ma emberének. Olvasás után más szemmel tekinthetünk ezekre a fontos és jellegzetes épületekre.

A háborúk, megszálló csapatok több épületet kifosztottak, ami talán nem meglepő. Budapest legendás épületei között igazi legendák is éltek. Kiemelkedik az irodalmi, művészeti rész, hiszen Hofi Géza, Turay Ida, Karády Katalin és Gábor Zsazsa, Antal Imre lakhelye, vagy a korszak irodalmi alakjai közül a Hatvany -villa, Móricz Zsigmond, Csáth Géza élete bővelkedett izgalmas fordulatokban. Ahogyan az is egy meglepő, hol érte a végzet Szendrey Júliát. 

     

A történetek mögött felsejlik a politika is, ami alaposan kivette részét ezen emberek életének meghatározó pillanataiból. Döbbenetes volt a Törley-birodalomról vagy Weiss Manfréd és családjának sorsáról olvasni. 
A filmrajongóknak az Adria palota mozgalmas élete és mai sorsa is informatív lehet, vagy hol töltötte fél Hollywood az éjszakát egy-egy forgatás után. Az Arizóna mulató vagy a Haris-bazár története is elképesztő volt számomra. Életre kelt a Dohány utcai zsinagóga is a lapokon. A korabeli fotók, régi dokumentumok alapján megírt városkalauz elgondolkodtat és tanítva szórakoztat. Olyan új információkban bővelkedik az érdeklődő olvasó számára, ami nem közismert, ám elengedhetetlenül fontos a ma emberének.




Huszár Dávid fotóival ITT lehet tiéd ez a gyönyörű album!


        
Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró mindössze 15 éves volt, amikor először besétált egy napilap szerkesztőségébe; azóta dolgozott a Mai Napnál, a Színes Mai Lapnál és a Magyar Hírlapnál, valamint az Egyesült Államokban, ahol elnyerte Arizona állam sajtódíját. Jelenleg a Vasárnapi Blikk vezető szerkesztője. Élt Dél-Amerikában, volt kommunikációs munkatárs a repülőtéren, és utas sok-sok taxiban. Szórakoztató tényfeltáró sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary a hazai ötcsillagos szállodák titkokkal övezett világába kalauzolta el az olvasókat.

Budapest, 2022
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680825 · Illusztrálta: Huszár Dávid




A könyv megjelenését az e.on támogatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése