2022. október 25., kedd

Vladimir

Julia May Jonas: Vladimir




                                                             






Julia May Jonas provokatív debütálása enyhén szólva is igen érdekes volt. Izgalmas menet volt olvasni, kíváncsi voltam erre a bemutatkozó regényre. Sietek leszögezni, hogy a könyvet nem nevezném romantikusnak vagy erotikusnak sem. Azok az olvasók, akik erre vágynak, biztosan csalódottak lesznek, ha csak ezt keresik az eseményekben. A lélektan dominál, elgondolkoztat a téma aktualitása mellett. A cselekményben felmerülő vádak kényelmetlenek napjainkra, ahol a MeToo mozgalom új paradigmát teremtett.

A történet hatásos módon, elég jól kezdődik, és a kezdetektől fogva lebilincselő. Az ötvennyolc éves, névtelen női narrátorunk emlékezik vissza angol professzor férjével közös életükre. Johnt éppen szexuális visszaélésekkel vádolták meg diákjai. Miközben ő maga fülig beleszeret kollégájába, Vladimirba. Aki nős, és egy kislány édesapja. Így természetesen fontos szereplő lesz a felesége is. Valóban releváns téma, de itt egy kissé egyedi és érdekfeszítő nézőpontból kezeljük. Igazán üdítően más felfogás, hiszen a nő és férje hosszú évek óta nyitott házasságban éltek. Nem mintha egyetértenék persze ezzel a nézőponttal, mégis új lehetőségeket nyit meg a szereplőknek. A szerző talán arra ösztönöz bennünket, hogy mélyen gondolkodjunk ezekről a kérdésekről a saját erkölcsi felfogásunk szerint.

Később egy bizarr és váratlan esemény történik, amelytől más irányt kap a cselekmény. A nő rengeteg ellentmondásos érzéstől és cselekedettől szenved élete során, az öregedés folyamata is megviseli, most azonban elementáris erővel tör rá a vágy vagy a szerelem. Ez nagy kérdés, hiszen hosszú házasságuk alatt kitartott és folyamatosan félre nézett karizmatikus férje mellett. Elmélkedései, érzéseit az öregedésről, a széteső házasság mozgatórugóit magyarázza. A rég kihűlt érzelmek vihara tombolni kezd. Egy öregedő "Lolita" érzéseit élhetjük át, aki fiatalon sem volt jóban önmagával. 

Ez meghökkentő és gyakran groteszk, fanyar módon mulatságos helyzeteket eredményez. Olvasás közben magam is átgondoltam, hogyan reagálnék bizonyos helyzetekre, különösen amikor a férj bűne az asszonyra is rávetül, aki ettől szenved, munkahelyén ellehetetlenítik. A közös lányuk élete, érzései is adnak megoldásra váró problémát. Mennyit bír el egy házasság, meddig lehet a határokat feszegetni?

Miközben megismerjük Vladimir gondolatait, életének bonyodalmait, írói ambícióit, a közös érzelmek is tüzet fognak. A regényben több irodalmi- filmes utalás is felbukkan. Nem feltétlen győzött meg teljesen ennek a történetnek a vége, de el tudom képzelni akár ezt a megoldást is. Emlékeztetett a kilencvenes évek nagy sikerű filmjére a Végzetes vonzerőre. Amikor a játék komolyra fordul és valami egészen más, rossz irányt vesznek az érzelmek, ezt juttatta eszembe a lezárás. A tisztító tűz mindent felemészt. Emlékezetes olvasmány marad, az bizonyos. A regényhez Féder Márta tervezte a megkapó és figyelemfelkeltő borítót.


ITT viheted haza Vladimirt kedvezménnyel! 

  

Julia May Jonas: Drámaírói diplomát szerzett a Columbia Egyetemen, és Brooklynban él családjával. A VLADIMIR a debütáló regénye.



Fotó: Adam Sternbergh


Park, 2022
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557709 · Fordította: Merényi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése