2022. október 4., kedd

Győztesek

Fredrik Backman: Győztesek

(Björnstad 3.)


                                                           








„A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.”




Az év egyik legjobban várt könyve, lezárult a Björnstadról szóló sorozat. A féltéglányi befejezést kanyarító Backman regénye a szó valódi értelmében mély és összetett emberi tragédiák sora. Fredrik Backman rendelkezik azzal a képességgel, hogy már az első szóval megragadja olvasót, és végig leköti a képzeletét. Backman ismét bizonyította mennyire zseniális! Már az első résszel is megfogott, amit a másodikkal tudott fokozni. A Győztesek című könyv olvasmányos, hozza a megszokott Backman egyedi stílust, fordulatokat, filmszerűen mozgalmas, remek lezárás lett.

A történet egy hatalmas viharral kezdődik, és egy (tisztító) tűzzel végződik. Közben a megismert szereplők térnek vissza, két évvel járunk az Egymás ellen történései után. Azokat az eseményeket igyekszik mindenki elfelejteni, de nem megy. Björnstad és a szomszédos Hed közötti állandó rivalizálás tovább folytatódik, az apró nézeteltérések már-már háborúba torkollnak. A városlakók szívében szomorúság, a levegőben a harc lehetősége vibrál. Két nőn múlik, sikerül-e végre, valamikor békét kötniük a két városka lakóinak. Minden Maya megerőszakolásával indult, ez volt az, ami felnyitotta az emberek szemét, és állásfoglalásra késztette őket. Sport és dicsőség, siker vagy büntetés, bosszú a megoldás? A feszültség és az érzelmek az első pillanattól megragadják az olvasót.Vajon ez is filmre kerül majd, mint az első két rész?

                       
A heves széllel érkező vihar, fák kidőlését és áramszünetet okoz. Valaki meghal, de sokáig nem tudjuk meg ki. Backman végig egy névtelen, mindentudó narrátort használ. Ezzel a trükkel az izgalmakat mesterien fokozza. A cselekmény sűrű és összetett, ahogy haladunk előre számos feszültség forrása van beépítve. Backman számtalan népi bölcsességgel fűszerezi a történetet, ami humorforrásként működik. Egyszerre drámai és elgondolkodtató, szomorú majd vicces a precízen felépített történet. Kitartás kell a hokihoz és az élethez is, nem szabad feladni. A barátság és a szeretet ereje átsegít a viharokon. 


Valaki hazatér Björnstadba, aki sokáig távol volt, valakitől sajnos végleg elbúcsúzunk, és így a sör is drágul a mennyben...Valaki szerelmes lesz, van aki a házasságát próbálja menteni, valaki az NHL-ről álmodik, valaki legféltettebb titka még mindig kísérti és meghatározza sorsát, valaki pedig bosszút tervez, fegyvert ragad és a jégpálya felé veszi az irányt. Az emberi lélek legsötétebb bugyraiban is megmerülünk. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás csúcsra jár, pattanásig feszült a hangulat. Backman a szereplőket és tetteik mozgatórugóit egy társadalom tükrén át mutatja be. Számtalan meglepő, sötét titokra derül fény, amiről talán jobb lenne nem tudni, de a sikerért semmi nem drága. A becsület sem. Kérdés, megéri ez az ár, avagy a bukást vetíti előre? A kamaszok és a felnőttek világa ezúttal is ütközik. Mindenki titkokat őriz, hogy kímélje szeretteit, ám egyszer elszakad a türelem fonala, és akiknek már nagyon fáj, elindítják a dominó-effektust. Személyes tragédiák sora ez, ami a történetben rejlik. A néma, tehetetlen fájdalom végig ott üvölt a lapokon, miközben mindent a sport iránti szeretet határoz meg. Fontos háttér a zord, de gyönyörű természet és a táj, ami keretet ad az eseményeknek.

Nem igazán tudtam nyugodt szívvel magukra hagyni a szereplőket, némi szomorúsággal tettem le a könyvet. Nem csupán azért, mert lezárult a sorozat. Backman éleslátása, emberismerete elképesztő. A regény egy igazi érzelmi hullámvasút, fontos témákkal. Nem véletlen, hogy napjaink egyik legsikeresebb írója Fredrik Backman. Bándi Eszter csodás fordítása együtt rezonál Backman lelkével, tökéletesen adja vissza gondolatait.



               
Fredrik Backman: 1981. június 2. (Stockholm)
Debütáló regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak 2012 őszén jelent meg Svédországban, és még 30 országban aratott óriási sikert. Azóta a moziváltozata is elkészült 2015-ben. A Björnstadt sorozat részei: Mi vagyunk a medvék, Egymás ellen, Győztesek.
Regényei a New York Times bestseller listájára is felkerültek.



Animus, Budapest, 2022
624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140663 · Fordította: Bándi Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése