2022. október 12., szerda

Végállomás

David Baldacci: Végállomás




                                                 










David Baldacci sorsüldözött hősnőjének kalandjai véget értek... Atlee Pine FBI-ügynök kalandos, kihívásokkal teli, zaklatott életében meghatározó pont volt a gyerekkora. Az elrabolt ikertestvér keresése négy részen át tartott. Azonban nem biztos, hogy az elmúlt évtizedek kínzó bizonytalansága után erre számított Atlee a családi múlt sűrű titkainak háborgatása közben. Olyan meglepő titkokra derül fény, amitől átértékelődik az élete.


Minden eddig leírt igaz és csak ismételni lehet a sorozat esetében. Igazán pörgős ez a történet is, meghökkentő és váratlan fordulatokból épül fel, számtalan kalandos fordulattal megtűzdelt krimit olvashattam. Baldacci eszköztárának minden lehetséges elemét beveti, bár a történések ugyan elképesztőek, de nem vittek magukkal. Az sem lehet túl nagy titok, hogy a 30 éven át keresett elrabolt lány előkerül. Megismerjük a (természetesen) abúzált gyermekkorát és elrablása, menekülése /már-már hihetetlen) történetét. Az egész könyv röviden összefoglalva: a megszállott Terminátor-lány és a ketrecharcos hugi elképesztő, sokkoló akció-kalandjai. Tulajdonképpen egy érdekes krimi, izgalmas és fordulatos, sokszor hihetetlen eseményekkel, amit akár parádés lezárásnak is nevezhetek. A stílusa a szokott, lényegre törő, mozgalmas, gyors és néhol döbbenetes akciók tömege. Van itt minden, mint a búcsúban, de még sem nyert meg. A sorozat egészét tekintve a két középső rész volt a kedvencem, az előző Napvilág történetében még Puller is feltűnt, ami kifejezetten jó ötlet volt Baldaccitól. Igazából ez a sorozat is olyan, mint azt Baldaccitól megszokhattuk. A szövevényes történet ezerrel robog a végkifejlet felé, mire végre kiderül a teljes igazság.

Több ez, mint egy átlagos krimi, akár egy akciófilmnek is elmenne, mégis örülök, hogy nem húzta tovább a szerző és lezárta a sorozatot. Talán éppen ez a bajom a sorozattal. Atlee egyáltalán nem szimpatikus hősnő, nem tudtam megkedvelni. A történet is a sokat markol elvén működik. Pedig a szerző regényeit kifejezetten szeretem, sokat is olvastam tőle. Mégis a Teve klub, John Puller vagy King és Maxwell történetei jobbak szerintem. Mind stílusában, a kalandok hitelességében izgalmasabbak. Egyszerűen engem nem győzött meg, nem ragadott magával ez a sorozat. Természetesen akinek az előző három tetszett, ezt se hagyja ki, már csak a megoldás miatt sem. Számomra az is zavaró volt, hogy a négy részt három különböző fordítónak köszönhetjük. Lehet, hogy bennem van a hiba de nekem nem ez a sorozat lett Baldacci legjobbja. Remélem még olvashatok igazán kedvemre való, minőségi krimit a szerzőtől. 


IDE kattintva tiéd lehet kedvezménnyel! 

                           

David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.
A Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével és két gyermekével Virginiában él.



General Press, 2022
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526551 · Fordította: Fügedi Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése