2022. október 26., szerda

Nátrium-klorid

Jussi Adler-Olsen: Nátrium-klorid

(a Q ügyosztály 9. esete)




                                                               







Jussi Adler-Olsen megint kitett magáért. Igazi vérbő, fordulatos skandináv krimit kap az olvasó. 
A Q ügyosztály kilencedik esete szövevényes, összetett, alaposan kidolgozott történet.  Nekem picit nyomokban emlékeztet a Szelfik esetre. Gördülékeny, izgalmas krimi, ami olvastatta magát. Van itt Covid, Assad zseniális tevés viccei és Carl életét megnehezítő belső ügyosztály nyomozói is feltűnnek, no és persze egy elvetemülten ravasz sorozatgyilkos. 

        
A dán szerző érezhetően végig nagy jelentőséget tulajdonít a nyomozati munka pontos bemutatásának. Emiatt az elején kissé lelassul a tempó, mire a szálak kezdenek egybeforrni. Bár lassan növekszik a feszültség, de hamarosan nem fogod tudni letenni a krimit. Mesterien felépített lélektani dráma bontakozik ki a lapokon.

A szerző – akárcsak legutóbbi történeteiben – olyan aktuális politikai és társadalmi kérdéseket dolgoz fel, amelyek nem csak Dániában vannak jelen. A jog és az igazságosság, valamint az éberség legitimációjával foglalkoznak. A Covid probléma is jelentősen benne van az új történetben, amely ellenőrzése alatt tartja Dániát. Ezt megéltük mi is, az ismerős helyzetek: a bezárások, maszkkövetelmények, karantén, ám ennek ellenére is történnek bűncselekmények. Nem is akármilyenek! Miközben a Q ügyosztály csapata ismét egy trükkös, hidegvérű és velejéig gonosz igazságtevő után kutat. A szálak egy szomorú öngyilkosságból indulnak ki, közel harminc évre nyúlnak vissza. Ahogyan a címből sejthető, fontos momentum a só jelenléte a krimiben. Történelmi és bibliai kitekintést, utalásokat kapunk a miértre.

Érdekes, hogy ez a téma már Hjorth & Rosenfeldt egyik krimijében is feltűnt. A világ jobbá tétele foglalkoztatja a nem kicsit zakkant, önjelölt igazságtevőt, aki Isten földi helytartójának képzeli magát. Rose áldásos kutatása évekre vezet vissza, kiderül, itt bizony egy sorozatgyilkossal állunk szemben. Az önjelölt igazságosztó már több mint 20 éve működik, amihez meglepő módon segítőket is talált. A bűn lelki háttere alapos bemutatásra kerül. A karakterek emberközeliek, valósak. Egy több szálon futó, meglepetésekben bővelkedő izgalmas krimi mellé az emberi kapcsolatok sokszínűsége adja a hátteret.

Amikor Assad felesége segítségével ráébrednek a motivációra, elkezdődik a macska - egér játék. Carl és csapata izgalmas versenyt fut az idővel. Pörgős sztori alakul ki, egyrészt a sorozatgyilkos utáni már-már kétségbeesett vadászat - másrészt a Carl nyakában akaszkodó Belső Ügyosztály. Még a korai,  szögbelövős ügyből kifolyólag bonyolódnak a szálak, amit egyértelműen senki nem hisz, de a szabály, az szabály. Ez a régi ügy most az állásába is kerülhet Carlnak. Jussi Adler - Olsennek sikerül újra magával ragadnia az olvasót, és az utolsó oldalig fenntartani a feszültséget. A fordulatos cselekmény következtében a történet egyszerű nyomozós krimiből igazi thrillerré alakul. Olvasóként az élményt az sem zavarta, hogy már nagyjából a krimi közepénél pontosan tudjuk kit üldözünk, ki(k) állnak az évtizedekre visszanyúló esetek mögött. Megismerhetjük a gyilkost, tettének hátterét, az indokait. Jussi remekül szövi a szálakat, ahogyan a múlt eseményei a jelennel kapcsolódnak.

A végső befejezés igazi cliffhanger, amivel a szerző máris felkelti a kíváncsiságot a sorozat következő kötete iránt. Jó lenne azonnal olvasni... A vége tele van kérdésekkel, és az utolsó, tizedik kötetig ismét túl sok a várakozási idő. Vajon mit szán Carlnak és társainak Jussi? Eddig nekem a Palackposta és a 64-es betegnapló, vagy a Szelfik volt a kedvencem a sorozatból, de ez ismét egy roppant sűrű és komoly krimi lett. Aminek a végén egy kerek egész, jól felépített történetet kapunk. A dán szerző utóbbi krimijeit lenyűgöző volt olvasni, nem véletlen az egyik kedvenc sorozatom. Igényes és tartalmas krimi lett ez is.  Ajánlom a kötetek sorban olvasását!



Kiadói kedvezménnyel ITT lehet tiéd Jussi új krimije! 



        
JUSSI ADLER-OLSEN (1950.08.02.) Koppenhága, dán író.

Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett.1997-ben megjelent első regénye már sikeres volt. A Q ügyosztály történetei 2007- től jelennek meg, negyven országban, sikerrel.

Több krimijét megfilmesítették. A 2010 -ben 3 rangos díjat elnyerő Nyomtalanul volt a Q-ügyosztály első története. 2010-ben a Palackposta regénye megkapta az év legjobb dán thrillerének járó Harald Morgensen-díjat és a Skandináv Krimiírók Egyesületének elismerését, az Üvegkulcs-díjat. 2011-ben a sorozat negyedik részét, a 64-es betegnapló-t a dán Könyvforgalmazók Klubja De Gyldne Laurbær-díjjal jutalmazta.







Animus, Budapest, 2022
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140687 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése