2022. október 18., kedd

Szülészet

Måns Wadensjö: Szülészet





                                                              




"Üdvözöljük a Szülészeti Osztályon!"


A szülésről szinte mindenkinek van valamilyen élménye, története. Még az apás szülések esetében is, ami itt is feltűnik azért. Igazából a regényben nem a szüléseken van a hangsúly, nem arról szól, hogyan is zajlik a folyamat a szülőszobán, hanem azt ismerhetjük meg, hogyan és kik végzik a feladatokat, hogyan épül fel a szülészeti osztály rendszere. A svéd kórházi helyzet és a magyar valóság találkozik....
A szülésznők áldozatos munkája mellé az orvosok is helyet kapnak. Megtudjuk, miért nincs 13-as szoba, vagy éppen mitől titokzatos a 16-os szoba. A dolgozók közötti munkaelosztás, az éjjelek és nappalok közötti különbségek, avagy a kórházi osztály hierarchiája hogyan illeszkedik be a nagy egészbe. A szülészet, mintha egy külön univerzuma lenne a kórház egészének. Legkedvesebb része a regénynek nekem a Fehér hatvan árnyalat rész volt, illetve az életről szóló zárófejezet.


A regény két részre osztható, bár ez nincs egyértelműen elkülönítve a történetben. Az első rész a munkáról szól. Ez történetesen egy szülészet, de bármelyik munkahely lehetett volna. Érdekes párhuzamot von a szerző, magának a munka jellegét tekintve. Wadensjö részletesen írja le a kórház felépítését, aprólékosan megismerjük a szülőszoba felszerelését, vagy a takarítási feladatok rutinját. Mire kell figyelni, hogy komfortosan érezzék magukat a nők.

Érdekesnek találtam a hazai viszonyokkal való összehasonlítást, ami alapból adja magát. Már a kiinduló helyzet meglepett. A stockholmi szülészetre konyhásfiúként került be a mesélőnk. Ezért itt és most jelen esetben a szerző személyes tapasztalatait olvashatjuk. Már csak ezért is érdekes olvasmány egy fiatal férfi észrevételeit olvasni. A tényszerű szöveg néhol szürreális, főleg az éjszakai történéseket tekintve.

Azt, hogy külön konyhai személyzet van az osztály dolgozóinak és a betegeknek már meglepő volt, ahogyan a szülés után a kismamának egy tálcányi finomsággal kedveskednek (szendvicsekkel és gyümölcslével). Miféle meglepő és váratlan fordulatok adódnak egy-egy hétvégén, ünnepi ügyeletben, vagy milyen Szabály alapján működnek a dolgok. Ezek az írott vagy ki nem mondott, de magától értetődő dolgok ismerősek lehetnek. A Szabályt lassan át lehet alakítani, formálni, de soha nem lehet figyelmen kívül hagyni senkinek sem. Ahhoz, hogy eggyé váljon a munkájával és a csoport közösségével, mindenkinek tudnia kell a Szabályt. A dolgozók egymáshoz való viszonya is megjelenik a leírásban. A hierarchia itt is működik. Nem csupán az meglepő, hogy a gyorsaság érdekében rollerrel közlekednek a kórházon belül...erősen érződik a nem csupán kulturális különbség. Fényévekre lehetünk egy svéd szülészettől. Is. 

"A Szabály magában hordozza az avatatlan szem számára láthatatlan, állandó szabotázsok sorozatát."

"Hogyan bírja az ember összeszedni magát, miután a világ, akár egy tükör, darabjaira tört?"

Természetesen vannak rövidített, de nem nevesített esetek, különlegességek is, főleg a kisregény második felében. Mi van, ha a leendő anyukának piercingje van, vagy netán HIV pozitív? Mit takarnak ez egyéb rövidítések? A szomorú dolgok is elkerülhetetlenül megjelennek, ahogyan a szerző szerint szülővé válás első folyamata a szülés, a későbbi leválás már itt kezdődik igazán. Jó volt olvasni az apák jelenlétéről, hiszen ahhoz, hogy valaki anya legyen, kell egy apa is. Ez a mikrovilág egyedi története elgondolkodtató és néhol meglepő, érdekes volt megismerni, hogyan illeszkedik be a kórház egészébe.

A fiatal szerző nagy figyelemmel emlékezik meg a szülészeten végzett munkáról és az ott dolgozók közötti kapcsolatokra koncentrálva írta meg dokumentum-szerű kisregényét. Ehhez Vekerdy Panni gördülékeny fordításának élménye járul. A letisztult, egyszerű és kifejező borító Veress Dávid munkája, remekül illik a regényhez.

A Szülészetet többek között a legjobb svéd debütregénynek járó Katapultpriset díjjal is kitüntették.



                               
Måns Wadensjö: (1988) Svéd író, kritikus, publicista. Regényei (munka)helyekről és emberekről szólnak. Stockholmban él. A szerző egy évig lektorként dolgozott az ELTE-n.




Köszönet a Ø Kiadónak. A 2022-ben alapított Ø Kiadó, nevéhez hűen (ejtése: ő, dánul sziget), egyre nagyobb tért foglaló skandináv sziget szeretne lenni Magyarországon, tele szép kiadású skandináv és északi tárgyú irodalommal.



Ø, 2022
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150158198 · Fordította: Vekerdy Panni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése