2021. december 16., csütörtök

A messziről jött fiú

Bauer Barbara: A messziről jött fiú


                                                              






"Vannak emberek, akiknek a története jóval azelőtt kezdődik, hogy a világra jönnének."




Bauer Barbara történetei élvezetes, könnyen olvasható stílusban röpítenek vissza az időben. A valós történelmi tényeken alapuló, fikcióval kevert életrajzi elemek ezúttal is hitelesek. Fordulatos, kiszámíthatatlan és megdöbbentően fájdalmas drámák valósága bontakozik ki a lapokon. Érzékletes történelmi tablót kapunk háttérnek, ahol szereplőink mozognak. Bejárjuk Ditó és Börvely tájait, Cengellér és Kiskunlacháza után eljutunk Etyekre. Jó volt belefeledkezni, megismerni Sanyi és családja történetét, múltját. Sanyi felmenői a Kárpátok hazájából kalandos módon, a történelem sodrásával, kanyargós és nehéz úton érkeztek Etyekre. A megrendítő történetbe szőtt valóság most is nehéz és küzdelmes. A fentről meghozott döntések, tollvonással kijelölt határok családok sokaságának alakította életét. Az események több szálon, különböző helyszíneken bontakoznak ki, a múlt és jelen eseményei meghatározóan hatnak egymásra. Gördülékeny stílusban olvashatjuk Katalin, a nagymama küzdelmes életét, majd és később a lánya, Teréz szerelmét, amit a háborúk, kitelepítések felforgattak. Teréz szerelméből született meg az igen tehetséges, olvasott és vagány fiú, Sanyi. Nem volt könnyű életük, de minden lehetséges módon törekedett sorsukat elviselhetőbbé tenni. Remek átfedés, hogy Teréz bába (Kétszáz éves szerelem), a történet kifutása Etyekre vezet, (A fekete rózsa). 

A múlt és a jelen összefonódása adja a regény izgalmát. A megelevenedő emlékek, a paraszti élet látványos képei, ahol a gyerekeknek is volt feladatuk, a női sorsok mellett a hazaszeretet és a lelemény, kitartás mozgatja a cselekményt. Hol torokszorító, hol lírai módon hat a történet az olvasóra. Generációk harca ez. A kisemberek sorsát látni a történelem viharos forgatagában mindig hatásosabb, mint a száraz tények. Bauer Barbara regényében remek hangulattal és képi világgal képes megteremteni azt, ami elvarázsolja az olvasót. A történet visszaadja a hitet az emberekben, érdemes lehet az álmokért küzdeni, azokat megvalósítani, néha új, ismeretlen útra térni. Sanyi sorsa a kitartás és a türelem diadala is lehet, céljai eléréséért megküzdött.

A történetből kirajzolódó emberi sorsok, a fájdalommal teli, nehéz emlékek sora megindító, döbbenetes valósága elgondolkodtató. A felnőtteknek sem volt egyszerű, talán a ma embere elképzelni sem tudja azt a történelmi drámát, mit is jelentett a kitelepítés, a szülőföld kényszerű, de kötelező elhagyása. Egy szekérnyi csomaggal, vagy egy vagonba zsúfolt életdarabokkal nekivágni a bizonytalan jövőnek, az ismeretlenbe. A gyerekeknek is ebből az új, de beláthatatlan jövőből kellett reményekkel teli életet építeni.



"A hosszú szekérsor némán állt az elnéptelenedett faluban. A szél se rebbent. Mindenki hallgatott. Még a felvezető orosz tisztek is zavartan néztek, mi ez a csend. Talán egy háztól induló halotti menet, ahhoz hasonlított. Senki nem mozdult. Álltak a szekerek, megrakodva összecsomagolt életek töredékével."


Akik mindezt megélték, hogy a sorsuk, addigi életük egyetlen pillanat alatt omlott össze a történelem viharában, bizony kiszolgáltatottan sodródtak. Ismerős tájakat, a régi ősök emlékét hátrahagyva kényszerültek néhány kedves tárgyuk és hagyományaikból újraépíteni mindent. Elvesztették az otthonukat, földönfutók lettek, csupán a hitük, akaratuk maradt. Az éltető remény csodákra képes. A fiú megvédte magát, családját, hosszú és nehéz utat járt be. Tudatos döntéseivel kiemelkedett már kortársai közül is. A női érzékenységgel feltárt valóság meghozta eredményét. A szülők szerelme kiteljesedett, ha csupán rövidke időre is adatott meg nekik a boldogság. Az apa nélkül felnövekvő fiúnak az igazán boldog élet ereje a családja, az összefogás és céltudatosságában rejlett. Nem véletlen volt olvasott már kamaszként, tartott tanórákat kortársainak mesélve. Érdemes utána olvasni kis hazánk egyik legsikeresebb üzletemberének életének, akiről a fiú alakját mintázta Bauer Barbara. Honnan indult, hová jutott tehetsége és kitartása révén. A megismert családi háttér és a történelem elegye ezúttal is elgondolkodtató és megható olvasmány egyszerre.


"Amiben jó vagy,
abban igyekezz a legjobb lenni,
és boldog ember leszel!"
(D.S.)




ITT megvásárolható a regény! 



                         
Bauer Barbara: (1974.) hosszú éveken át volt légiutaskísérő, miközben kommunikácó és PR diplomát is szerzett. Dolgozott újságíróként és televíziós szerkesztő – műsorvezetőként is. 2012 – ben jelent meg első regénye, a Légikisasszonyok, majd a sorozat további kötetei: A Két út között és a Magánutak. A Vakrepülés és az Elsuttogom százszor után megírta nagy sikerű történelmi regényeit, A leggazdagabb árvát, a Porlik, mint a sziklát, Az élet hangját, a Még látlak odafenn, a Kétszáz éves szerelem és Az aranyműves fiát.



Jaffa, Budapest, 2021
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755234

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése