2021. december 18., szombat

Tükörember

Lars Kepler: Tükörember
(Joona Linna 8.)


                                                            



A Joona Linna-sorozat nyolcadik kötetében a két szerző ezúttal is mindent bevet, sikerrel. Az Alexandra és Alexander Ahndoril házaspár talán a sorozat egyik legerősebb krimijét írta meg. A regény, mondhatni, műfajában tökéletes. A felépítése, stílusa és az egész krimi egyben van. Előnye még, hogy önmagában is megállja a helyét. 

    
Spoiler nélkül nem könnyű, a Lázár után kissé tartottam tőle, félve kezdtem bele az olvasásba. Nem csalódtam. A nyomozók és az áldozatok szemszögéből, két szálon bontakozik ki a krimi. A cselekmény lényegre törő, a leírások néhol kifejezetten idillien szépek, gyors tempó, sötét és ördögien gonosz elkövetők, a háttérben régi családi traumák adják a jelen borzalmait. Ennek egész sorát vonultatják fel, a szereplők a traumák ezerféle fajtájában szenvednek. Okkal-joggal, persze. Bár az elkövetők háttere is tökéletesen kirajzolódik, érthetővé téve a drámát, lélegzetvisszafojtva olvastam, mi kerekedik ki a történetből. A feszültség már-már elviselhetetlen, lebilincselő olvasmány. Aki olvasott Kepleréktől, tudja mire számíthat. A történet atmoszférája is lenyűgöző. Sötét és magabiztos, metszően hűvös, mint a svéd tél. A műfajt egy magasabb dimenzióba emelték a szerzők. Az elkövetők kegyetlensége visszatükrözi az emberi gonoszság legmélyebb fajtáját, ami az olvasóban döbbent fájdalmat ébreszt. Azok, akik szeretik a keményebb skandináv krimiket, most a pszichológiai háttérrel egy különleges olvasmányt kapnak, hiszen Keplerék összetett karaktereket alkottak, különleges személyiségjegyekkel, mentális problémák egész sorával. A történet mozgalmas és komor dráma.

Elrabolt, fogva tartott kamaszlányok, zaklatott családi kapcsolatok, némi szex és döbbenetes múlt, mentális problémák sora adja az alapokat. Mindezeket a Kepleréktől megszokott feszült stílusban olvashatjuk. Joona Linnában van egy belső tűz, ami miatt soha nem adja. Ez a thriller ettől is rendkívül izgalmas, ami a fináléban kap szerepet. Nyomozónk élete most egészen rendben van, jó irányban áll a sorsa, de a hipnotizőr Erik Maria Bark szerepe erős és meghatározó lesz. Érdekesség, hogy Keplerék sikertörténete a Hipnotizőr című krimivel indult 2009-ben. Linna megpróbálja elképzelni az elkövetők lelkivilágát, gondolatmenetét, ezért is fordul a hipnotizőrhöz. Az ártatlan bárányka és a gonosz farkas remek keveréke lenyűgöző. A Tüköremberben egy teljesen újfajta gonoszság kerül középpontba. Az eltűnt fiatal lányok története végig feszült, drámai, fordulatokban gazdag, elgondolkodtató krimi. Mennyire pillanatok alatt félre siklik egy fiatal élet. Az odafigyelés, a család szerepe fontos háttér lehetne. A szerzőpáros érezhetően jól együtt van, a szöveg végig egységes, nem törik meg. Egy működőképes, sötét és titokzatos krimit tettek le az asztalra. Skandináv krimi ez a javából.


ITT lehet a tiéd a Tükörember krimi! E-könyvben is kapható.


                            
A Lars Kepler írói álnév mögött alkotó házaspár
Alexandra Coelho Ahndoril (1966) és Alexander Ahndoril (1967) már több közösen jegyzett bestsellert alkottak együtt.
Lars Kepler az egyik legnépszerűbb skandináv krimiszerző, akinek tíz éve futó Joona Linna-sorozatát 40 nyelvre lefordították és 15 millió példány fogyott belőle világszerte






Animus, Budapest, 2021
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249185 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése