2021. december 4., szombat

Hálóban

Max Seeck: Hálóban


                                                          

                                                                  



                                                                                  

 Örülök, hogy bizalmat szavaztam Max Seeck tehetségének. A Hálóban már egy kiforrottabb krimi, érezhetően jó úton jár a fiatal finn szerző. A kellően sötét, bonyolult thriller megírásakor mindent bedobott. A gondosan felépített és összetett krimi Arne Dahl történetét idézte nekem, ha nem is jár olyan magasságokban még. Van egy adottsága, hogy megtöltse a kötet lapjait az emberi lélek démonian sötét mélypontjával, ami már a Boszorkányvadászban is érezhető volt. Akciódús, sokrétű, izgalmas krimi a Hálóban. Különlegességei a finom megfigyelések, a társadalmi kérdések iránti érzékenység, az emberábrázolás. A krimiben több vonalon indulnak el az események, amik gyorsan felpörögnek.

Jessica Niemi nyomozónő történetének második része érezhetően gyökeresen más, mint elődje. Ezúttal a történetet a hagyományosabb rendőrségi nyomozást követi. Újra találkozunk olyan, az előző kötetből már ismerős arcokkal is, mint Rasmus, Jusuf és Nina. Új szereplő lesz a nyomozócsoport vezetője, egy nő, "Huncut Hellu" személyében, hiszen Jessica mentora, Erne-t betegsége halálos kimenetelű volt az előző részben. Hellu és Jessica között már a regény kezdetén érezhető a feszültség, amely a történet kibontakozásával tovább fokozódik.

Éreztem a skandináv krimik karaktereire jellemző távolságot, érdekes volt megismerni a szereplők magánéletét, személyes problémáik hátterét, ami nem volt túlzott ez esetben. A regény egyik érdekessége éppen ez az emberi kapcsolati háló, a szereplők belső vívódásai. Tetszett, hogy Jessica eltökélt szándéka, hogy félretegye a nézeteltéréseket a női főnökkel, Hellu-val. Akivel érezhetően nincsenek egy hullámhosszon. A két nő közti feszültség nem csak belső"cicaharc" a pozícióért, érezhetően más van a háttérben, ami a végére ki is derül. Az is eredeti és kissé talán meglepő volt, mikor kiderült Hellu szexuális beállítottsága, azonban ezt nem tolta az olvasó arcába tolakodóan Max, cseppet sem éreztem hatásvadásznak ezt az apró momentumot. Hiába, ott ehhez másképpen viszonyulnak, elfogadóbbak. Ezt akár vehetjük pici társadalomkritikának is, mármint ránk nézve. A történet összességében jól hozta a skandináv hangulatot, izgalmas volt a bloggeréletbe belepillantani a főszereplők életén át.

    
 
A két népszerű blogger, Lisa Yamamoto és Jason Nervander eltűnése és egy halott nő ügye kapcsolódik össze. Mindez egy baljós kultuszhoz kötődik. A közösségi média szerepe kiemelten fontossá válik. Erről sok érdekesség van beépítve a krimibe, de szeretem, amikor valódi helyszínek is felbukkannak a történésekben. Itt néhány ország mellett a Söderskär világítótorony lesz ilyen helyszín. Miközben Jessica és csapata kétségbeesetten dolgozik, hogy megoldja legújabb ügyét, borzalmas múltja visszaköszön. Ezek a részek is mély nyomot hagynak az olvasóban és fontos adalékok a későbbiekhez. A nő lelki küzdelme elképesztő, ahogy igyekszik démonait leküzdeni. Az ügy egyre bonyolultabb lesz, bár lassan a szálak összeérnek, miközben az olvasót hajtja előre a kíváncsiság. Ki lehet a titokzatos Szellem, akit üldözünk, aki mindig egy lépéssel a nyomozók előtt jár?

A tengerparton talált halott lány japán rajzfilmfigurának volt öltözve, ami bizony egy embercsempész és luxus prostituált hálózathoz vezeti a nyomozókat. A "mangafétis" és Lisa rajzai valamint a menő rapsztár lemezbemutatója csak hab a tortán. Kemény társadalomkritika, bosszú és jéghideg szenvedély az erőszakról a krimi alapja. Már az indítás is egy hatásos, kemény jelenettel veszi kezdetét, lehet kapaszkodni.

           
 Akár Arne Dahl estében itt is alig tudunk többet a felénél, mint a kezdetkor, mondhatni az olvasót az orránál fogva vezeti a szerző. Csupán hisszük, hogy tudjuk... Majd az utolsó 100 oldalon egy laza húzással az addigi események fejre állnak, egészen új irányt kap a nyomozás. Elképesztő profizmussal szövi a szálakat, fokozza a végsőkig az izgalmakat, vonultat fel a skandináv krimi kellékeiből mindent Max Seeck. A regény utolsó része szó szerint tele van meglepetésekkel és fordulatokkal. Ezeket garantáltan még a legravaszabb krimi-rajongók sem fogják kitalálni. Az utolsó csavar az egyik legerősebb, amivel mostanában a műfaj alkotásaiban találkoztam. Az év egyik legjobb meglepetése számomra.

Összegezve, úgy gondolom, hogy a Hálóban egy ügyes és izgalmas krimi. A szerző remek készséggel bizonyította, hogy tud lenyűgöző cselekményt alkotni, miközben kiváló karaktereket hozott létre. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik szeretik a váratlan megoldásokat, csavaros rejtélyeket és az összetett karaktereket.

                            
Max Seeck Helsinkiben született 1985-ben. Első könyve a Boszorkányvadász 2016-ban került a boltokba, nálunk tavaly lett elérhető. Könyveit több mint negyven országban adják ki.
ITT tudod kedvezménnyel megkapni a krimit, akár ekönyvben is! 





Animus, Budapest, 2021


408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248973 · Fordította: Huotari Olga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése