2021. december 15., szerda

Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs - Várai Artúr: Akit háromszor koronáztak




                                                          



Igazán nagyszerű kezdeményezés a Képes Krónikák Kiadó részéről, hogy ezt a gondolatébresztő kiadványt, felvállalta. Az igényes és tartalmas füzetet bátran nevezzük hiánypótló alkotásnak, ahogyan a jövő májusban érkező képregényalbum is izgalmas vállalkozás. A képregény örökzöld műfaj, számtalan klasszikus előd neve juthat eszünkbe. Anno a Pajtás újság vagy a Füles járt élen a Rakéta Regényújság mellett ezek közlésében. Dargay Attila, Zórád Ernő vagy Korcsmáros Pál neve bizonnyal ismerős a kiemelkedő alkotók közül. A magyar képregények kedveltek, elismertek.

Bíró Szabolcs története rövidsége ellenére is játszi könnyedséggel vezeti be az olvasót Anjou Károly rendkívüli korszakába. Aki olvasott már tőle, az tudja, hogy Bíró Szabolcs tökéletes ismerője és krónikása ezen időszaknak. A Non nobis Domine regénye vagy a jelenleg hetedik részénél járó Anjouk-sorozata erre kiváló alap. Ez a Bíró-sorozat egyértelműen az utóbbi évek egyik legnagyobb történelmi vállalkozása és regénysikere.

Természetesen a terjedelemből adódóan most a történet zanzásítva kerül bemutatásra, nagyjából tíz év eseményei vannak a lapokon, képeken. A nagy kérdés, miért is kellett háromszor megkoronázni Károlyt? A háttér érdekes és izgalmas valósága tökéletesen adja ezt vissza. Olyan ez, mint a jó novella: rövid távon kell kerek, egész történetet elmeséljen, figyelmet ébresztenie. Itt és most tökéletes, átfogó képet kap a kíváncsi olvasó, ami további érdeklődést generálhat. Dicséretes a szándék, hogy a saját történelmünk végre méltó formában kerül a olvasókhoz, ami főleg a fiatalok kíváncsiságát keltheti fel a további olvasásra, ismeretek szerzésére. Érzésem szerint nagyon is kellenek, a történelmi regények mellé, elé az ilyen figyelemébresztő kiadványok. A fiatalokat, a jövő olvasóit ilyenekkel lehetne megfogni. Játszva tanít, a rajzok kellően visszaadják a regény és a korszak hangulatát, bemutatja ruházatát, fegyvereit, a szokásokat. Remek alapot ad a regények és a történet mélyebb megismeréséhez. 

       
Míg Bíró Szabolcs munkásságát a kezdetek óta követem, bevallom Várai Artúr nevével korábban még nem találkoztam. Azonban veretes grafikái gyönyörűek, a legnagyobb elődöket idézik. Kifejező, tökéletes hangulati és karakterábrázolása jól illik a történethez. Kíváncsian várom a jövőre megjelenő Hősök tere című antológiát. 
Ebben további történelmiregény-írók társulnak, olyan nevekkel és alkotásaikkal találkozhatunk Bíró Szabolcs mellett, mint Bán Mór, Benkő László vagy Trux Béla. Nem csupán a kiadvány szép és tartalmas, de a névsor is bizalmat keltő, tényleg a legjobbak alkotásait olvashatjuk. A történet és a rajzok a Képes Krónikák Kiadó Hősök tere című magyar történelmi képregény-antológiája számára készültek, melynek várható megjelenési dátuma 2022 májusa. Írjuk be a naptárunkba, érdemes!

Jó szívvel tudom ajánlani minden korosztálynak, ezt a kiadványt, ahogyan a hamarosan megjelenő antológiát is. Jegyezzük meg, a könyv egyedi világát Várai Artúr kifejezően pazar, képzeletet megragadó illusztrációi teszik teljessé.


A képregényfüzet már rendelhető egyenesen a Képes Krónikák Kiadó honlapjáról IDE kattintva!



Libub Group, 2021
16 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152754 · Illusztrálta: Várai Artúr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése