2021. január 1., péntek

Nincs lehetetlen

Colin O' Brady: Nincs lehetetlen


                                                           

"Az, hogy elhiszed valamiről, hogy lehetséges, az első lépés a valóra váltásához."


Ennek a könyvnek már a címe is izgalmas, gondolatébresztő. Kezdjük az új évet némi biztatással mentálisan is éppen időszerű olvasmány. Tudatosan, de embert próbáló feladatra vállalkozott Colin! Ezzel a kihívással a saját tűrés határait feszegette, tette próbára önmagát. Bizonyítva azt, hogy valóban némi szerencse és elhatározás, kitartás kérdése minden. Micsoda alapos felkészültség, tudás és belső erő kell ahhoz, hogy valaki ezt egyedül végigcsinálja.

Colin egyedül tette meg az 1500 km-es utat, kelt át Antarktikán. Ez a két hónapnyi elvonulás, egyféle önvizsgálatra is alkalmas volt, hogy felidézze élete meghatározó pillanatait, sorsfordító történéseit. Azokat a személyeket, akik erősen hatottak gondolkodására, elhívatottságára. Ezekből a megélt pillanatokból merített inspirációt ahhoz, hogy megtegye ezt a nem mindennapi utat. Ezek is megelvenednek az út során a visszaemlékezéseiből. A miértre döbbenetes választ kapunk, hiszen egy tíz évvel korábbi tragikus balesetet élt túl, ami mellett ez az út már "gyerekjáték" volt számára. Előtte bejárta a világ legszélsőségesebb terepeit. A felkészülés szakaszai között a Mount Everest meghódítása és számtalan egyéb erőpróba is akadt.


      
A könyv nagyon olvasmányos, a végén rengeteg fényképet tartalmaz. Ez segíti az olvasót jobban beleélnie magát, az egyébként elképzelhetetlen és zord körülményekbe. Colin élete, portréja rajzolódik ki a magányos visszaemlékezéseiből. 
A lelki egyensúlya billent helyre ezzel az úttal. 
Az édesanyjával való kapcsolata, a kissé bohém fiatalkora, barátsága Daviddel a fiatalkori út és célkeresés állomásai, majd a sorsdöntő tragikus baleset körülményeit, a gyógyulás fázisait. 

Hazatért az oregoni Portlandbe, ahol édesanyja pozitívan ösztönözte magasztos célok kitűzésére. Ez vitte el a 2018-as Antarktikát meghódító úthoz. Bepillanthatunk a váratlanul érkező szerelem fázisaiba is, megismerve Jenna életét is. Az ő segítő támogatása is nagy szerepet játszik a férfi céljának megvalósításában. Igazi belső fejlődést mutat Colin élete, ami igazán erős hatással lesz az olvasóra.

Egy hétköznapi hős sziklaszilárd, törhetetlen makacssággal megáldott, kitartó férfi útja ez, ami számos lelki kitérővel készteti az olvasót némi önvizsgálatra. Nem csupán a kitartáson és szerencsén, vagy a jó felszerelésen múlott a siker. Colin önmagával és a könyörtelen természettel harcolva törekedett célja elérésére.


"akárkik vagyunk, akárhonnan jövünk, bámulatos célokat érhetünk el elszántsággal, kitartással és nyitottsággal.”

  
Néha szívesebben olvastam volna részletesebben, hogyan teltek a napok, a fagypont alatti hőmérsékleten, a süvítő szélben a vakító hómezőkön. A gyönyörű tájleírások eleven képekkel hozzák közel a megélt történetet. Érdekes volt olvasni az élelmezésről, a 200 kilós szán húzása és a természet játékává lett ember küzdelméről, ami megindító volt. Többször jutott eszembe, mennyire elkényelmesedettek vagyunk, néha pár fok eltérés a megszokott időjárásban már panaszkodunk. Colin komoly kihívást vállalt, példát adva az emberek számára. Hogyan bírta Colin átvészelni a rettenetes hideget, mi volt az, ami segítette ebben az útban? Érdekfeszítően írja le azt a mérhetetlen szenvedést, ami mellé érzékletes, megrendítő táj-és helyzetleírásokat olvashatunk. Nem csupán olvasmányos dokumentum regény, hiszen akad bőven cselekményes fejezet, de egy mentális erőpróba az olvasónak is. Colin egyéb más rekordokkal is büszkélkedhet, jelenleg keresett inspirációs előadó. A minden nehézségen diadalmaskodó emberi kitartás és akaraterő megrázó erejű története ez.




ITT rendelhető a könyv!






XXI. Század, Budapest, 2020
303 oldal + képmelléklet puhatáblás · ISBN: 9786156122643 · Fordította: Békési József 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése