2019. január 26., szombat

Villámlás és mennydörgés

Viola Judit: Villámlás és mennydörgés
(Sasok a viharban 3.)







                                                                 









A történelmi családregény-sorozat harmadik része, ismét az Aba nemzetség mindennapjaival ismerteti meg olvasóit. A történet és a kalandok sora folytatódik. A jól felépített, olvasmányos történetet visszarepíti az olvasót a XIII. századba, az utolsó Árpád-házi királyok korába.

Az első részben megismert három fiú időközben felnőtt. Az Aba nembeli Dávid három fia, Finta, Péter és Amadé férfivá érésének történetéről a második rész mesélt.
Ezen újabb rész főleg Finta kegyvesztésének és lázadásának történetét tárja az olvasó elé. Hogyan jutunk ide, ezek az előzmények, hiszen Finta, az ország nádora, László király személyes barátja, bizalmát élvezi. Finta, és a nemzetes asszony elhalt öccse közötti hasonlóság ismétlődése sorsszerű, visszatérő elem, ami most teljesülni látszik. Érdekes, hogy a három testvér valóban mennyire egyéni, más-más karakter a történetben. Az Abák nemzetsége, ugyan behódolt Lászlónak, de soha nem feledik el, hogy ők Aba Sámuel király leszármazottai. Bennük Árpád fejedelem vére folyik. Engedelmesek, ám a felszín alatt azért ott izzik a parázs.



Természetesen nyomon követhetjük a másik két testvér, -sasfiók- Péter és Amadé életét is. Sok színes életkép, a korszak jellegzetessége épül be a regény cselekményébe. A nyitás egy idilli utazással veszi kezdetét, a szülőknek unokája születik, hozzá indulnak látogatóba. A történet végig kellemesen folydogál, nyugodt képet mutat. László éli a királyi életét ágyasaival, Fülöp püspök pedig hadakozik ezen viselkedése ellen. A magyar főurak szokás szerint királyt cserélnének, ám megfelelő jelöltet nem könnyű találni. csendben folyik az ármánykodás. A királygyilkosság nem újdonság a magyar történelemben sem.
Az országban tovább folyik a kereszténység terjedése, vérrel és karddal. A kunok is teszik a dolgukat, így bontakozik ki a kezdődő vihar. Az előjelek szaporodnak, felhősödik az ég a királyság felett, villámok cikáznak, ami az utolsó 100 oldal eseményeiben csúcsosodik ki. Megismerjük a szereplők gondolkodását, vívódásait, ami a végkifejlethez vezet. Az ország sorsa mellett a főhőseink magánélete is kibontakozik előttünk.


Mi volt a vita tárgya Finta és a király között? Keresd a nőt! László testvére Erzsébet, aki kolostorban él, nagyon nem kedveli a rákényszerített apácaságot. Tudja ezt a király is, hogy Erzsébet kikapós menyecske. Innen kijusson ahhoz kellene neki egy férj... Finta ugyan minden szempontból megfelelő választás, mindenkinek tetszene is, ám Finta nem óhajt nősülni, rokonságba kerülni a királyi családdal... ebből alapos és szenvedélyes vita, komoly nézeteltérés alakul ki közöttük. Az elhangzó vádakkal, rágalmakkal nehéz szembe néznie a királynak. Ez a vita a regény egyik csúcspontja.


A kenyértörés súlyos következményekkel jár: Finta nagy veszélyben van, hiszen semmibe vette királya akaratát, és annak ellenszegült. Így kimondták rá a felségárulás vádját, minek ítélete halál, bár Finta menekülőre fogta a dolgot. A mellékszereplők közül Árnyék volt végig az egyik kedvencem, neki itt nagyon jelentős szerep jut. Az Árpád-házi királyok koráról megrajzolt regénysorozat színvonalas, olvasmányos. Van itt romantika, ármány, szerelem és árulás. Izgalmas életképekben elevenedik meg a múlt. Érezhető a gondosan megrajzolt háttér, alapos történelmi kutatás lehet a regény mögött. Viola Juditot (írói álnév) megihlette, hogy az Aba nemzetség lakhelyéhez közel él. Megelevenednek a legendák, életre kelnek a hősök és a romok.

A történelemórákon tanultakat jól kiegészíti , színesíti a korszakról írt regény. Filmszerűen látványos, lendületes a regény cselekménye. A befejezés különösen eredeti, meglepő lezárást ad ennek a történelmi kalandregénynek.





VIOLA JUDIT 1982-ben hittudományi főiskolát végzett, azóta lelkészként, kántorként, kórusvezetőként szolgált és szolgál. Családtörténetének nyitó kötete 2016-ban jelent meg, a folytatás pedig 2017-ben került a boltokba. A sorozat záró kötete 2019 januárjában jelent meg. Mindhárom az Athenaeum Kiadó gondozásában.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény!



















Athenaeum, Budapest, 2019


368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938608

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése