2019. január 22., kedd

A Kreml jelöltje

Jason Matthews: A Kreml jelöltje
(Vörös veréb 3.)


                                                                                                   














A Vörös veréb azaz Dominyika Jegorova kalandjai véget érnek. Igazán filmre illő ez a regény is, jó lenne moziban is látni. Jason Matthews trilógiája mesteri, alap lett a kémregényeket kedvelőknek. Nem tudom, megszoktam a stílusát, vagy bátrabban lendült bele a harmadik rész lett a kedvencem.
Jó volt, izgalmas és eredeti a nyitó rész, Az árulás palotája sem csak egy szimpla átkötő második kötet volt. Ez azonban nekem nagyon bejött, lendületes, félelmetesen hihető az egész sorozat. Feltette az i-re a pontot a szerző.



Dominyika, már ezredesi rangban van és több mint hét éve kémkedik a CIA-nak. Nagyon okos és ügyes, bátor nő, aki nem fél a saját árnyékától. Mesterien keveri a lapokat. És még érzékien szexi is, amiben szerepe van a balett-táncos múltjának. Nem csak mer, de tud is veszélyesen élni! Nate Nash szeretője, aki a tartó tisztje. Ezzel mindketten igen veszélyes vizekre eveztek, de a szerelemnek, vágyaknak nem lehet parancsolni. Nagyon ügyesen egyensúlyoz Matthews, nem válik direktben túlzóvá, öncélú szex nincs.




Most is egy izgalmas és lendületes nyitással indul a történet folyama. Legyen elég annyi, az amerikai haditengerészet női tisztjének beszervezésében jelentős szerep jut Dominyikának és egy hajkefének...

A regény történéseinek ez csupán egy fontos előzménye, még 2005-ből. Ami végig meglepett, az a bátor vélemény-nyilvánítás, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem véletlen megosztó szerepe a világpolitikában. Mi is lehet az igazi valóság? Jobb nem tudni. Erre mondja az egyszerű, hétköznapi olvasó: ha csak fele igaz... az is sok. Olvasás után nekem nincs kétségem, Jason hiteles forrás, lendületes írói stílussal. Bátran ábrázolja ezt a világot, tudja miről ír. Ő biztosan belátott a színfalak mögé.



Amikor egy magas rangú amerikai tiszt meggyilkolása kerül szóba (konkrétan a CIA igazgatója), ami véletlennek és balesetnek kell látszania, bevallom, nehéz és elképzelhetetlen az olvasó számára. Talán nem nagy spoiler, de sikerül.. A kivitelezés mesteri bravúr. Izgalmas és feszült, ezerrel pörög az események sora. Igazi versenyfutás az idővel. Semmi nem az, aminek elsőre látszik, mindennek ára van. Látványos gyilkosságok, akciók színezik a regényt. Washington DC; Hong Kong; New York; Szudán; és Törökország, ahol a hidegvérű és elképesztően profi gyilkosok feltűnnek. A kínai kém esete is nagyon tetszett, de végig sodró a történet. Blohin, Gable és Grace Gao, a kínai kém, remek figurák. Megelevenedik az elnöki palota titkaival, színes freskóival, ahogyan Langley is jelentős helyszín. Az intrika mindkét oldalon jelen van.
Az orosz hírszerzés mesterien űzi a dolgokat, csak néztem ki a fejemből olvasás közben. No, az amerikaiakat sem kell félteni, ez egy végtelen játék, amit évtizedek óta játszik a két kémelhárítás. És még élvezik is, azt gondolom.




Ki is a Kreml jelöltje az új igazgatói posztra? Dominika, Nate és CIA munkatársai előtt nagy feladat áll, hogy elkaphatják az árulót. Az talán nem is meglepő, hogy évtizede óta ott lapul az orosz ügynök. Kiléte nem kis meglepetést, csavart hoz a történetbe! Dominyika álmodozásai, vágyai is képbe kerülnek egy nyugodt, boldog életről, csendben, gyerekkel, hiszen nőből van. Jó volt az előző regények fontosabb pillanatainak felelevenítése is. Matthews, a CIA-nál eltöltött harminchárom év után, nem véletlenül kapta meg az első regényért járó Edgar-díjat. Talán a három részt végigolvasva, most kap néhány esemény értelmet. Úgy vélem, Matthews fantasztikus munkát végzett egy igazán emlékezetes, sorozatot alkotott.


Végül a fordulatos és veszélyes események a fekete-tengeri látványos, több milliárd dolláros elnöki palotájához vezetnek. Talán nem is meglepően, de Putyin belső köreinél záródnak a szálak. Itt már a személyes sorsok is hangsúlyt kapnak: Vajon, Nate feláldozza magát, hogy megmentse Dominikát? Halálos veszélybe sodorták egymást, hiszen minden írott és íratlan szabályt megszegtek.

A csavaros történet meglepően zárul, Dominyika a politikai kérdésekkel és cselszövéssel teli, izgalmas mesét egy kis romantikával is megspékeli. Természetesen a jól megszokott, poénos, vagy érdekes receptek sem hiányoznak a fejezetek végéről.

Dominyika szakácskönyve izgalmas kémtörténet, kemény akciókkal, szerelemmel fűszerezve.







Jason Matthews 33 évnyi operatív CIA-s munka után vonult nyugdíjba és megírta első könyvét, a Vörös Veréb történetét. A váratlanul nagy siker eredményeként szinte azonnal mozifilmet készítettek a könyvből. Szerintem a két folytatás is megérné a filmes változatot. Jason Matthews feltámasztotta a jó kémregényt. Csavaros és hihető, mai, pörgös történetek, megéri az olvasást.







Agave Könyvek, Budapest, 2018

480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195320 · Fordította: Orosz Anna

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése