2019. január 15., kedd

Aki szelet vet

Nele Neuhaus: Aki szelet vet





                                                                                     












Nele Neuhaus kisvárosi krimije folytatódik, a Hófehérkének meg kell halni történetben megismert nyomozópáros, Pia Kirchhoff és a nemesi származású Oliver von Bodenstein újabb piszkos ügyet göngyölítenek fel.

Ez a történet is sok szálon futó, sok szereplős, igazi kisvárosi hangulatú krimi. Pia éppen nyaralásából érkezik haza, üdén, napbarnítottan, amikor már a reptéren fogadja kollégája hívása: siessen, dolog van, találtak egy holttestet.
A rutinos olvasó persze sejtheti, hogy a gyártelepen talált halott éjjeliőr, véletlen balesetnek tűnő ügye nem az, aminek elsőre látszik. A bosszú, a kapzsiság és a korrupció hatja át az egész krimit. A gyanúsítottak köre egyre növekszik. A krimi címe találó, nagyon jól kifejezi a történéseket. A kezdeti enyhe szellőből a végére hatalmas vihar kerekedik. Ebben az esetben Nele Neuhaus aktuálisan foglalkozik a környezetvédelem témáival, erre épül az ügy, amit a remek borító is sejtet. Az ott megjelenő holló is fontos szerephez jut a cselekményben.


A történések két szálon futnak, van egy régi, múltba visszanyúló szál, ami menet közben bontakozik ki. Ez súlyos titkokat rejt.
A konfliktusok vég nélküli lehetősége izgalmas és fordulatos történetet eredményeztek. Talán nem is a krimi-szál izgalmai, hanem a történetben megbújó egyéni emberi drámák, sorosok adják a feszültséget. Egyre bővül a gyanúsítottak köre, mindenkinek saját indítéka van - semmi sem olyan, mint amilyennek látszik. A társadalmi kérdésekbe csomagolt bűnügy többrétegű.


A WindPro szélerőművek telepítésével foglalkozik, ám ahogy az lenni szokott sok ellenzője is akad
a városkában. A leendő telepítés helye, egy rét körül forog ez a történet egyik motorja. A tulajdonosa, Ludwig Hirtreiter sokak életét megkeserítette, nem akarja eladni, ezzel is tiltakozva, ám amikor őt is holtan találják, több elkövető képbe kerül. Alibik dőlnek meg, derülnek ki mocskos kis titkok. Elsődlegesen természetesen az örökösök, akiket nem kis meglepetés ér a végrendelet felnyitásakor. Ez tovább bonyolítja a szálakat. A pénz mindent átsző: szereplőink között több meglepő figurával találkozunk, akikről menet közben hull le az álarc. A hátsó szándékok, a pénz hatalma, motiváló ereje, a korrupció és az egyéni érdekek sorra bukkannak elő. Ahogy lenni szokott, mindannyian állítólag a jó ügyért küzdenek. A városka lakói valahogy mindannyian érintettekké válnak.


Olvasás közben tudunk azonosulni a főbb szereplőkkel. Kiemelkedik Mark, a kamasz sorsa, egyéni drámája. Szeretetvágya, bizonytalan útkeresése és beilleszkedési problémái mögött, elsődlegesen a szülők nemtörődömsége áll. Ez elképesztő, már-már érthetetlen, hogy vannak ennyire alkalmatlan emberek a szülői feladatra. A hátsó szándékok, a pénz hatalma minden szereplőt motivál. A pénz miatt meglepő, mire képesek, mennyire kifordulnak önmagukból a krimi szereplői.


Az ellenzők vezére és a kutatás vezetője is alaposan részese az ügynek, persze nem úgy, ahogy gondoljuk. A szövevényes krimi sok szereplőt mozgat, azonban a kirakós darabkái a végén a helyükre kerülnek. A történetből 2015-ben filmet is forgattak.
Nele Neuhaus jó munkát végzett és egy aktuális, emberi drámákkal megtűzdelt krimit ad olvasóinak. Aki szerette a Hófehérkés történetét, ezt is fogja kedvelni. Most is izgalmakban, elképesztő emberi sorsokban bővelkedő krimit olvashatnak.



Nele Neuhaus: német írónő.
1967. június 20. Münster, Németország. Tagja a német PEN-nek.
Első regénye 2005-ben jelent meg. Szenvedélyes lovas, ifjúsági regényeket is ír. Az igazi nemzetközi áttörést ez a regénye hozta meg számára. Több mint húsz ország vette meg a kiadási jogokat.

A Nele Neuhaus Alapítvány olyan projekteket támogat, amelyek elősegítik a gyermekek és serdülők olvasási, írásbeli és nyelvi készségeit.

General Press, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521990 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése