2019. január 11., péntek

Nemtelen nemesek

Urbánszki László: Nemtelen nemesek 



                                                           













Urbánszki remek mesélő, ezt kétségtelenül támasztja alá ez az első regénye. Volt szerencsém az első változatot is olvasni, már akkor megfogott a történet, felfigyeltem az íróra. Kíváncsian vártam az átdolgozott kiadást. Jó ötlet volt az újbóli megjelenés.




Életművészek, szeretnivaló csibészek, ügyeskedők, jobb sorsra érdemes karaterei kiváló jellemrajzokkal elevenednek meg a történetben. Főhősünk Ladányfi Bene másodszülött nemes, akinek sorsa ezzel elrendeltetett. Ráadásul a dolgozni nem szertő lecsúszott nemes igazi huncut "gazember", nagy hóhányó figura. Ügyes kártyás, az "ördög bibliája" akkoriban került be az országba. Pergő kártyacsaták elevenednek meg a lapokon. A cselekmény mozgalmas, mindig történik valami váratlan. Van olyan is, amikor nem éppen kedvező a lapjárás.




Bene azért pontosan érzi élete ellehetetlenedését. Itt az igazi tét a túlélés, de napi szinten. A holnap mindig egy új kihívást jelent, már ha megéred.
Nagyszerű társra talál, amikor a sors mellé sodorja Urost, a piaci csavargó árva gyereket. Ez a barátság története adja a regény alapjait. Színes, mozgalmas kalandok várnak a barátokra, amikor melléjük sodródik az erdei vadász, Szalárd, igazi nyerő hármast alkotnak. Ízes nyelvezete, Szalárd beszéde és alakja a másik főszereplővé teszi. Jól kiegészítik egymást, leleményességükre, harci erejükre és Bene pörgő nyelvére szükségük is van! Uros jó tanítvány lesz, amíg Szalárd magánakvalósága, félszegsége a fogadóslányokkal sok humoros kaland forrása lesz. Mosolyogtatóak, ám valós kalandok ezek. Kitartásuk, erejük példaértékű, ahogyan sok esetben eszük, leleményük menti meg őket. A magyar vadkelet ez, ahol elkél némi huncutság és szerencse. Olyan igazi magyar virtus módra elevenedik meg a kor. Helyszínek közt találjuk a korabeli Esztergom, Ács, Neszmély és Tata városát.

Kikapós fogadósnék, marhakupecek kalandjairól olvashatunk még. Rablók a pusztában, izgalmas kártyacsaták a fogadók asztalainál, buja bókok, magyar borok, és a vidék egyszerű embereinek élete olvasható a lapokon. Urbánszki szenvedéllyel mesél, mintha ott lennénk a fogadóban, a tűz körül ülve, vagy éppen a hideg hóban a farkasokkal harcolva. Ez az egyik izgalmas csúcspontja a történetnek. Bebarangolhatjuk a vadregényes Gerecse erdőit, ahol a haramia Boba garázdálkodik. Ő egy másik fontos alakja az eseményeknek.


A mellékszereplők közül Misa alakja kiemelkedő. Tetszett a ridegpásztorok életének bemutatása,
a legények virtuskodásai jó lendületet adnak a történetnek. A marhakupecek életéből is kapunk képeket. A mese átélhető, szerethető. Ízes nyelvezete humoros és életszerű pillanatai, üde szín a történelmi regények sorában. Nagyszerű szórakoztatást ad, jó alkalom megismerni az író munkásságát. Ajánlom azoknak is, akik nem vérgőzős csatákra vágynak, hanem szórakoztató kalandregényt szeretnének olvasni a magyar középkor világából. Sok információban bővelkedik a mindennapokról.

Hangulatos, gyönyörű tájleírások színesítik a regényt, ami Urbánszki líraibb vénáját is megcsillantja. Jól szórakoztat, élmény volt olvasni. A regényhez Csikász Katalin tervezte a csodaszép borítót.


Kedvezménnyel ITT tudod megvásárolni a regényt!





Urbánszki László (1954)
Faműves mester és történelmi regényíró. A "magyar vadnyugat" megteremtője a kortárs történelmi prózában.
Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd 2014 októberben a Vérszagra gyűl című regénnyel indult el az Anno Domini sorozata.


A magyarok nyilaitól című négy részes sorozat kötetei: Ördögfattyú (2017), A felderítő (2017), Ördöglovas (2018), A nemzetségfő (2018).









Historycum, Budapest, 2018
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155816031 · Illusztrálta: Csikász Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése