2019. január 29., kedd

Kettős szerepben

John Le Carré: Kettős szerepben  


                                                                    









John Le Carré klasszikussá nemesedett regénye a nemzetközi kémkedés bonyolult világába viszi el az olvasót. Nem könnyű olvasmány ez az eredetileg 1983-ban megjelent könyv. Bonyolult, aprólékosan összetett, volt, hogy elvesztettem a fonalat is, ami ritkán esik meg velem. Sok részlet, különböző történetsorok épülnek be, ami valljuk be néha zavaró, később nyert értelmet. A végére áll össze igazán a történet, érdemes vele megküzdeni. Valóban időtálló, fájón aktuális még ma is.

Nem ez volt az első Le Carré olvasásom, bár nem is olvastam tőle mindent. Mégis azt mondom, ez egy kivételes könyv. John le Carré világhírű kémregényíró, aki maga is kém volt. Ismeri behatóan ezt a világot, ez egyértelműen kiderül most is. Tényleg jól megírt, remek karakterek és történet bontakozik ki az olvasó előtt. Nem árt azonban picit ismerni az akkori politikai helyzetet sem.

Hatásos, megdöbbentő a kezdet. A szó szoros értelmében egy nagy bumm-mal kezdődik. Az olvasó egy robbanás részleteit, hátterét ismeri meg. A palesztin terroristák robbantottak egy bombát a diplomáciai negyedben, helyszín Németország. Meglepő a részletesség, a kis apró "véletlennek" látszó dolgok súlyosabb események elindítója lehet. Olyan semmiségek kapnak jelentőséget, amin átsiklik nem csak az olvasó, de néhány szereplő is. Ami persze a vesztüket okozza.


A fülszövegben említett találkozás adja a hátteret, amiből szerelem lesz elég idilli, bár apró momentummá válik. Charlie reményteljes, kezdő színésznő. Míkonosz szigetén találkozik a természetesen jóképű Joseph-fel. A szerelemnek vélt kapcsolat kialakulása mögött egy másik szándék működik. A férfi ugyanis az izraeli titkosszolgálat tisztje... Charlie beszervezésének folyamata, egy mesteri csapda. Charlie szinte olyan okos, mint George Smiley: kiváló memóriája, intelligenciája mellé bátorságból sincs híján a lány. Mindehhez a napfényes Görögország és Libanon adja a hátteret, itt zajlanak a fő események. Még annyit, hogy a főhősnő neve végig zavart, hogy Chalie lett belőle.


A hetvenes-nyolcvanas években még nem követtem a világ politikai változásait, a terror ekkoriban kezdett egyre szélesebb körben terjedni Európában is. Zavaros időszak bontakozik ki az olvasó előtt. A Nyugat és Izrael ellentéte, a palesztin kérdés nem annyira egyszerű, mint látszik. Ez a téma több Daniel Silva regényben is felbukkan. A regénybeli események már-már bántóan reálisan mutatják be nem csak a terrorizmust, de az ellene való küzdelemhez szükséges hátteret is. Ami ugye nem jár áldozatok nélkül. Elképesztően hatásos tanulmány a manipulációról, arról, hogyan manipulálunk másokat, és engedjük magunkat manipulálni. Bemutatja ahogyan a szerep valósággá válhat. Ettől lesz félelmetes, hatásos az egész.

Közben színes betekintést ad az arab és izraeli politikai és katonai elnyomásról, viszály okairól. Az események nem csak a cionistákról, a palesztinokról és a bombákról szólnak. Emberek, erkölcs és szeretet mellett komoly erkölcsi kérdések is felmerülnek. Le Carré soha nem nyíltan politizál, de a sorok közt ott van politika mocska, összetettebb a kérdés, mint elsőre látszik. Fontos kérdés az, hogyan érinti mindez az ott élő embereket. Néha úgy éreztem, hogy nem voltam elég figyelmes, túl bonyolult volt, nem tudtam kitalálni mi fog következni. Nem is lehet. Aztán a végén jön az "aha" érzés, és minden a helyére kerül. Az 1984-ben bemutatott filmet nem láttam, de az új sorozat érdekel,keresni fogom. Érdekel, hogyan tudták ezt a történetet filmre álmodni.

A könyv a megjelenését követően elnyerte a rangos Edgar-díjat, majd 1984-ben filmet forgattak belőle George Roy Hill rendezésében, 2018-ban pedig Park Chan-wook adaptálta sorozatra.




John le Carré (Poole, 1931. október 19.) angol író, a kémregény-irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja. Eredeti neve David John Moore Cornwell.

A berni egyetemen tanult, majd 1950-ben csatlakozott az angol hadsereg hírszerző csoportjához. 1960-ban átkerült a MI6 -hoz a külföldi hírszerzőkhöz. Az 1961-es Ébresztő a halottaknak volt az első regénye, majd 1963-ban a Kém, aki bejött a hidegről óriási sikere miatt Cornwell 1964-ben kilépett a hírszerzéstől, hogy csak az írásnak szentelhesse az életét. Azóta több mint húsz regény került ki kezei alól, ezekből nyolcat megfilmesítettek. A Suszter, szabó, baka, kém, A panamai szabó, Elszánt diplomata, Árulás hatalmas sikerrel futott a mozikban.




Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195412 · Fordította: Kaposi Tamás






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése