2019. január 31., csütörtök

A Vörös Sárkány

Thomas Harris: A Vörös Sárkány 
(Hannibal 1.)







                                                                                     









Thomas Harris igazi klasszikus krimit alkotott. Mennyire meghatározó és maradandó élményt tud adni egy igazán jó történet, erre ez a könyv is ragyogó példa. Valamikor a nyolcvanas évek elején találkoztam először a Vörös Sárkány történetével. Kezdő krimirajongó olvasóként még a szép emlékű Rakéta Regényújság közölte folytatásokban. Ma is kristálytisztán emlékszem sok részletre, tartottam is az újraolvasástól, de hasznos volt. Egészen élvezetes és borzongató élmény volt újraolvasni.




Harris regénye sok talányos fordulattal bír. Tagadhatatlanul nyomasztó és beteg témája van. Azonban pszichopata sorozatgyilkosok nem csak Amerikában vannak, nem csupán az írói fantázia szülte a regényt. Harris jól ír, ő bűnügyi tudósítóként kezdte pályafutását, talán ez is érződik a krimi jól felépített cselekményén. Remek karakterek népesítik be a történetet, az atmoszférája pedig zseniális. Nem kellett leporolni, időtálló klasszikussá nemesedett. Nem csupán a belőle készült filmek miatt. Hannibál alakja kiemelkedik a krimiirodalom gyilkosai közül. Nem csak titokzatos és rejtélyes a figura, de elképesztően hatásos módon van jelen, erős karakter. Itt ugyan a tisztelője, Francis Dolarhyde a "Csorbafogú" az igazi főhős. Ő egy másik sorozatgyilkos, egy követő, vele ismerkedünk meg. Izgalom és feszültség végig garantálva, még úgy is, hogy viszonylag hamar kiderül, kit is keresünk. Talán ettől is olyan briliáns az egész történet.


Kirándulást tehetünk egy beteg elme mélyére, megmerítkezhetünk lelkének sötét bugyraiban. Gonosz és beteg, mégis intelligens gyilkossal állunk szembe. Egy egész komoly családi háttér bontakozik ki, Harris ad magyarázatot, miért és hogyan jutott ide ez az ember, hogy sorozatgyilkossá váljon. Megerősítést nyer, mennyire meghatározó tud lenni a gyerekkor és a környezet a személyiség fejlődésében. A lelki torzulás okai ide nyúlnak vissza. Félelmetes ez a kirajzolódó háttér is.



A nyomozó, Will Graham alakja is kidolgozott, mesteri. Profilozók munkájáról ritkán olvashatunk krimikben. Itt előttünk épül fel, bontakozik ki és kap hangsúlyt sok előzmény. Ahhoz, hogy megtalálja az elkövetőt, Graham igyekszik megérti őt. Megismerjük hogyan helyezkedik bele a gyilkos személyiségébe, próbálja a gondolatmenetét kitalálni. Grahammal a nyomozást lépésről-lépésre követhetjük, keresve az összefüggéseket. A történet egy sakkjáték Graham, a Vörös Sárkány és Lecter között. Ugyanakkor a média undorító ténykedésébe is bepillanthatunk.

Már az áldozatok kiválasztásának módja is elképesztő. Tökéletes történetet kapunk, erről nincs mit beszélni, olvasni kell minden krimikedvelőnek. Ez alap és kötelező, kihagyhatatlan darab! Talán nem túlzok, de biztosan az egyik legjobb krimi, amit életemben olvastam. Letehetetlen, borzongató és nyomasztó, ettől jó. Ami pedig elég ritka krimik esetében, hogy sok érzelmet mozgat.
Nem csupán az elkövetés, de ahogy feltárja a múltat. Kivételesen jó krimi, egy rémisztő klasszikus, ahol Dolarhyde felejthetetlen karakter marad az olvasónak. 


A sorozatgyilkosok között pedig Hannibal Lecter tagadhatatlanul példakép lett és sok írót is követővé tett. Több krimi az ő kényszerzubbonyából bújt ki. Dr. Hannibal Lecter alakjával egyedülállót alkotott Harris, hiszen mind a négy regényéből film készült. Hannibál a második részben lép igazán színre, az ő alakja örökre összeforrt Anthony Hopkins alakításával. Aki egyszer is látta, nem felejti. Mindent összevetve ez egy erős thriller, nagyon izgalmas olvasmány. Most a General Press Kiadó sorban kiadja mind a négy könyvet. Ez a megjelenési sorrend: 1. A vörös sárkány
2. A bárányok hallgatnak, 3. Hannibal, 4. Hannibal ébredése



Thomas Harris:


1940. április 11-én született író, újságíró, a Hannibal-tetralógia szerzője.
Első regénye a Fekete vasárnap 1975-ben jelent meg. A Bárányok hallgatnak regényért 1988-ban elnyerte a Bram Stoker-díjat.











Eredeti mű: Thomas Harris: Red Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1981
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése