2024. augusztus 18., vasárnap

A ​fecske röpte

 



Sissel-Jo Gazan: A ​fecske röpte




                                                                    









Sissel-Jo Gazan egy újabb sötét, családregénybe oltott skandináv krimivel tért vissza. Első regénye A dinoszaurusz tolla nyomozója Soren Marhauge és barátnője, a biológus Anna térnek vissza. Ebben a könyvében ismét tudományos háttér előtt bontakoznak ki az események. Ezúttal nem a paleontológiában merülünk el, hanem a gyógyszeripar kerül górcső alá, az oltóanyagokkal kapcsolatos viták adják az izgalmakat. Nagyon élveztem a szokatlanul bátor, de igen olvasmányos témaválasztást.


A történet szövevényes, három szálon is fut a látszólag össze nem tartozó események sora. Gazan egyéni ízeket felhasználva írta meg lendületes, izgalmas regényét. Mint a hagyma héja rétegről rétegre bontakozik ki az események láncolata és szövi egybe a történéseket. Miközben egyik tekintetben sem bonyolítja túl a szálakat, olvasmányos és életszerű emberi történet kerekedik ki előttünk. Nem a gyors izgalmakat kedvelő olvasók számára íródott, mire a szálak összeérnek, de végig lekötötte a figyelmem a regény. Kidolgozott, izgalmas karakterek, különös életutak adják a regény sava-borsát. A szereplők élettel teli, eleven figurák.

Tetszett a közérthető, erősen tudományos aspektusból megközelített krimiszál, ami egy sötét, több évtizedes családi titokkal forr egybe. Az átfogó narratívában a humor is megvillan, Lily személyében, aki Anna gyermeke, Sorennel való kapcsolata pedig kivételes apa-lánya ragaszkodást mutat. Jól színezi az eseményeket a kislány szerepeltetése.

Kristian Storm immunológus professzor öngyilkossága mindenkit megdöbbent, különösen segítője, Marie Skov vonja kétségbe a történéseket. A rendőrség természetesen gyorsan lezárja az ügyet, és öngyilkosságnak fogadja el. Storm több éven keresztül Marie segítségével egy kutatási projekten dolgozott Afrikában, és azt állítják, hogy az afrikai gyerekeknek adott vakcinák jelentős mellékhatásokkal rendelkeznek. Marie élete sem könnyű, az ő családi háttere lesz a másik fő szál. Gazan a skandináv thriller műfaját igyekszik felrázni azáltal, hogy az olvasót töprengésre készteti. Soren volt rendőrnyomozó veszi kézbe az ügyet, és elhatározza, hogy kideríti, mi is történt valójában, mi áll a háttérben. Oltás és gyógyszerellenes olvasók előnyben.


Maga a cselekmény érdekes és üdítően eredeti egy tudományos környezetben játszódó krimi, bár nem a krimi adja a fő erősségét a regénynek.  A WHO és a gyógyszeripar összefonódása döbbenetes hátteret ad, kitérve gyógyszeripar pénzügyi és kereskedelmi érdekeltségeire. Ami a végső megoldáshoz vezet. A család titka és annak következménye is elképesztő. Sissel-Jo Gazan mindezt egy igen informatív könyvben krimivé szövi egybe. A cím is érdekesé teheti a regényt, mint tetoválás kerül előtérbe, ami Sissel- Jo másik regényének fő motívuma volt.

Sissel-Jo Gazan maga is biológus, tudja, hogyan kell egy egyébként szokatlan és különleges témát egy izgalmas, eredeti cselekményű, szerintem független folytatássá gyúrni. Egy igen meggyőző krimi, pszichológiai thriller és családi dráma van a lapokon. Bűn és bűnhődés, alapos társadalmi kritika is felbukkan a történetben. Gazan összetett, sokrétű, de sallangmentes regénye az idei év egyik legjobbja, amit olvastam, kedvenceim közé került.


ITT rendelhető e regény kedvezménnyel! 


                             

Sissel-Jo Gazan: (1973) napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. Idehaza ez a negyedik megjelent regénye. 










Jaffa, Budapest, 2024
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634758808 · Fordította: Sulyok Viktória 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése